O Joe Biden απέναντι σε ένα απρόβλεπτο θηρίο

Γιατί ο 78χρονος υποψήφιος των Δημοκρατικών πρέπει να αντιμετωπίσει τα ψέματα του Donald Trump.

Την 20ή Ιανουαρίου 2021 όταν/εάν/εφόσον ο Donald Trump παραδώσει επισήμως την 46η προεδρία στον Joe Biden Jr, ο τελευταίος θα είναι 78 χρόνων. Όταν και εάν ορκιστεί πρόεδρος, θα απέχει μόλις 130 ημέρες από το προσδόκιμο ζωής του μέσου Αμερικανού. Υπερήλικας, δηλαδή, και μάλιστα εναντίον ενός άλλου υπερηλίκου για το μέλλον των ΗΠΑ... Θλιβερό, αλλά αυτό δεν είναι το κυρίαρχο πρόβλημα της χώρας, του πλανήτη ή δικό μας.

Λέμε πως εξ ιδίων κρίνουμε τα αλλότρια. Και εμάς τους Έλληνες ποσώς θα μας ενδιέφερε ουσιαστικά το πόσο τρομακτικός πρόεδρος υπήρξε μέχρι στιγμής ο Donald Trump, αν "μάζευε" τον Τούρκο συνάδελφό του. Ο Joe Biden έχει εκφράσει την αντίθεσή του στις τουρκικές πρακτικές, όμως το έκανε ως ο "κακός μπάτσος" αντιπρόεδρος, ενώ ο "καλός μπάτσος" πρόεδρος πρόσθετε την Τουρκία στην παραγωγή (και παράδοση) των F 35.

Μία δύσκολη μάχη με σημαδεμένη τράπουλα

Παραδοσιακά, οι υποψήφιοι Αμερικανοί πρόεδροι της νεότερης ιστορίας θέλουν να προσεταιριστούν τις –περίπου 1 εκατομμύριο– ψήφους της ελληνικής ομογένειας, μοιράζοντας ανέξοδες υποσχέσεις, αλλά από τη στιγμή που εκλέγονται, αναγνωρίζουν τον καθοριστικό ρόλο που παίζει για τα συμφέροντά τους η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο (επαυξημένο μάλιστα επί Trump). Οπότε κάνουν τα στραβά μάτια στο bullying, στο οποίο καταφεύγει η τελευταία προς τις γειτονικές της χώρες, ενώ εμείς μένουμε με τη φέτα και τις ελιές Καλαμών πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των Αμερικανών καταναλωτών.

Ο Joe Biden, ο οποίος το 1988 (στη σωστή τότε ηλικία) είχε διεκδικήσει ξανά την προεδρία, αποτελεί τη δημοκρατική εναλλακτική απέναντι στον πλέον επικίνδυνο Αμερικανό πρόεδρο της ιστορίας. Θα κερδίσει; Οι μετρήσεις αυτό ισχυρίζονται, ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο αχαρτογράφητο τμήμα της αμερικανικής κοινωνίας που παραμένει σιωπηλό και είναι βαθύτατα συντηρητικό, ρατσιστικό και rednecker. Είναι αυτοί οι ψηφοφόροι που αποκαλούν τους έγχρωμους "αράπηδες" και τους Ανατολίτες "σχιζομάτηδες".

Που θεοποιoύν τα όπλα και πιστεύουν πως η ασφάλεια και η απόδοση δικαιοσύνης είναι προσωπική υπόθεση κάθε ένοπλου λευκού πολίτη. Που πιστεύουν ότι ο ρόλος του αμερικανικού στρατού δεν είναι για να μάχεται και να σκοτώνεται στη Μέση Ανατολή, αλλά να εφαρμόζει "τον νόμο και την τάξη" στο ίδιο του το σπίτι, ακόμα και πυροβολώντας όσους διαμαρτύρονται ειρηνικά, είτε βίαια (επιλεκτικά μάλιστα τους "αράπηδες"). Σε αυτούς όπου ο "τσεκουράτος" λόγος του Donald Trump ακούγεται πιο κατανοητός, πιο οικείος, πιο παροτρυντικός.

Και έτσι τίθεται το ερώτημα: διαθέτει ο Joe Biden Jr στα 78 του τις απαιτούμενες δυνάμεις, τις αντοχές και το σθένος, όχι μόνο για να αποκαθηλώσει το καθεστώς Donald Trump, αλλά και για να αντιμετωπίσει τις κλιμακούμενες προκλήσεις της εποχής μας; Το σίγουρο, πάντως, είναι πως αν φτάσουμε χωρίς θερμό επεισόδιο με την Τουρκία μέχρι τις αμερικανικές εκλογές και τις κερδίσει ο Biden, μας περιμένει ένα καυτό δίμηνο μέχρις ότου αναλάβει, όπου ο Erdoğan ίσως να ποντάρει "all in"...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear