Το Λούβρο του κρασιού

Ο περιβόητος συλλέκτης κρασιών Michel-Jack Chasseuil ανοίγει οινικό μουσείο, με εισιτήριο €500.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 18 Ιανουαρίου 2021

Ο 79χρονος Michel-Jack Chasseuil από το La Chapelle-Bâton της δυτικής Γαλλίας θεωρείται -και είναι- ένας από τους κορυφαίους συλλέκτες κρασιών του πλανήτη, διαθέτοντας ένα σπάνιο κελάρι που από τους ειδικούς του κλάδου έχει χαρακτηριστεί ως "το πιο διάσημο του κόσμου".

Πλέον, τη σπάνια συλλογή του σε φιάλες και ετικέτες θα μπορεί να τη δει ο καθένας, αρκεί να είναι διατεθειμένος να πληρώσει εισιτήριο €500. Ο Chasseuil θα εγκαινιάσει σύντομα τον ειδικά διαμορφωμένο μουσειακό χώρο σε μία έκταση 350 τμ ακριβώς κάτω από το σπίτι του. Σε αυτόν, θα υπάρχουν περίπου 50.000 φιάλες από εξαιρετικά κρασιά, σαμπάνιες και άλλα spirits.

Ενα φιλόδοξο οινικό project

Η ιδέα να φτιάξει το Λούβρο του κρασιού, όπως ο ίδιος αποκαλεί το φιλόδοξο project του, υπήρχε στο μυαλό του εδώ και αρκετά χρόνια, ειδικά μετά τις πολλές προτάσεις που είχε από εκθεσιακούς χώρους ώστε να παρουσιάσει εκεί κάποιο ή κάποια από τα σπάνια κρασιά που βρίσκονται στην κατοχή του.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wine not ? (@_wine__not_)

Το όλο εγχείρημα θα κοστίσει στον Chasseuil €500.000, καθώς θα δημιουργηθούν επίσης στο χώρο lobby, café και το πεδίο των γευστικών δοκιμών. 

Ο Chasseuil ξεκίνησε να συλλέγει κρασιά από τα 60s, έχοντας τη δυνατότητα για τα πρώτα του grands crus στα 70s, προτού αρχίσει η μανία για 'οινικές αρπαγές' από τους μεγιστάνες σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Σήμερα, έχει δημιουργήσει ένα πραγματικά έξοχο κελάρι με ετικέτες κυρίως από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Χιλή. Πολλές από τις φιάλες του έχουν κατορθώσει με την πάροδο των ετών να δεκαπλασιάσουν την αξία τους, κοστίζοντας ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ.

Μία συλλογή εκατομμυρίων

Αξίζει να αναφερθεί πως στο κελάρι του έχουν κατά καιρούς φιλοξενηθεί προσωπικότητας όπως ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο πρώην σταρ του ΝΒΑ Tony Parker και αρκετοί Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι - πολλοί από τους τελευταίους μάλιστα φέρονται να του είχαν κάνει και προτάσεις εξαγοράς της συλλογής, με τις φήμες να αναφέρουν πως τα ποσά έφταναν συχνά μέχρι και τα 50 εκατ. Ευρώ.

Το 2014, ένοπλοι άντρες επιχείρησαν να ληστέψουν το κελάρι, απειλώντας μάλιστα τον Chasseuil, ο οποίος έμεινε όμηρος και βασανίστηκε. Συγκεκριμένα, του έσπασαν τρία δάχτυλα για να τους αποκαλύψει τους κωδικούς των προηγμένων συστημάτων ασφαλείας. Οι 5 επίδοξοι ληστές αργότερα συνελήφθησαν και μπήκαν στη φυλακή.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wine not ? (@_wine__not_)

Προφανέστατα και όλα αυτά τον ώθησαν προς μία πιο οργανωμένη, ασφαλέστερη και επικερδέστερη αξιοποίηση του χώρου και των κρασιών του. Όπως προαναφέρθηκε, η επίσκεψη σε έναν τέτοιο χώρο θα έχει εισιτήριο €500/άτομο και θα περιλαμβάνει εκτός από πλήρες tour και γευσιγνωσία σε κάποιες ετικέτες.

Ο ίδιος ο Michel-Jack Chasseuil ελπίζει ότι το κελάρι-μουσείο θα εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή και σε πόλο έλξης επισκεπτών από κάθε γωνιά της Γης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.