Jenson Button, ένας πρωταθλητής playboy

Ο σπουδαίος Βρετανός πιλότος της Formula 1 κλείνει σήμερα τα 42 του χρόνια.

Esquire Team
Γράφει: Γιάννης Σπανός 19 Ιανουαρίου 2022

Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 19 Ιανουαρίου 1980, ερχόταν στη ζωή ο Jenson Button, στο Φρομ του Σόμερσετ, στην Αγγλία. Ο μετέπειτα δημοφιλής οδηγός της Formula 1 και Πρωταθλητής του 2009 μεγάλωσε σε μία οικογένεια που λάτρευε τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Σχεδόν μοιραία λοιπόν, δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα διαφορετικό στη ζωή του.

Από μικρός πίσω από το τιμόνι

Οι γονείς του, John (πρώην οδηγός rallycross) και Simone, αποφάσισαν να τον ονομάσουν έτσι προς τιμήν του Δανού οδηγού Erling Jensen, στενού φίλου του πατέρα του. Ο Jenson ξεκίνησε να οδηγά από την ηλικία των 8 ετών, όταν έλαβε ως δώρο Χριστουγέννων ένα go-kart.

Jenson Button, ένας πρωταθλητής playboyGetty Images

Οι γονείς χώρισαν με τον μικρό να παραμένει μαζί με τον πατέρα αλλά διατηρώντας πολύ καλές σχέσεις με τη μητέρα και τις τρεις αδερφές του. Το γεγονός αυτό όμως τον βοήθησε να έχει μεγαλύτερη τριβή με τους 4 τροχούς. Έως την ηλικία των 11, ο Jenson Button είχε κερδίσει όλους τους αγώνες junior στους οποίους συμμετείχε και στα 17 του πήρε την απόφαση να σταματήσει το σχολείο καθώς είχε ήδη κανονική δουλειά. Ποια ήταν αυτή; Να οδηγεί γρήγορα μονοθέσια σε όλη την Ευρώπη.

Στα σιρκουί της Formula 1

Η κατάκτηση της βρετανικής Formula Ford, το 1998, του άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο για τη Formula 1, όταν οι υπεύθυνοι των ομάδων είδαν στο πρόσωπό του έναν πιλότο που τους θύμιζε με το στυλ του τον Ayrton Senna, όσο ιερόσυλο κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο. 

Τον Δεκέμβριο του 1999, ο Sir Frank Williams προσκάλεσε τον Button σε έναν ιδιωτικό τεστ μαζί με τον Bruno Junqueira, στην αναζήτηση αντικαταστάτη για τον Alex Zanardi. Πέντε μέρες πριν τα 20ά του γενέθλια, έμαθε ότι θα οδηγούσε για την ιστορική ομάδα μαζί με τον αδερφό του Michael, Ralf Schumacher.

Χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια και αρκετές αμφιλεγόμενες επιλογές (Williams, Benetton, Renault, BAR, Honda) για να αποδείξει πως μπορούσε να συναντήσει το πεπρωμένο του. Όταν ο Ross Brawn ίδρυσε την Brawn GP, τον εμπιστεύτηκε απόλυτα και τον 'εξόπλισε' με τον εξαιρετικό μονοθέσιο BGP-001. Το τέλος της σεζόν τον βρήκε 2008/09 τον βρήκε Παγκόσμιο Πρωταθλητή, στα 29 του χρόνια.

Μετά από αυτό, πήρε το ρίσκο να πάει στη McLaren, γνωρίζοντας πως θα είναι το νο.2 πίσω από τον Lewis Hamilton.

ΤΖΕΝΣΟΝ ΜΠΑΤΟΝ 3Getty Images

Έφερε διακρίσεις και το 2014 πραγματοποίησε την ίσως καλύτερη σεζόν μετά από εκείνη του 2009. Αποφάσισε να αποσυρθεί το 2016, έχοντας αφήσει ένα σημαντικό legacy και γνωρίζοντας πως έχει δώσει τα πάντα. 

Σταρ εκτός αγώνων

Έχοντας κερδίσει αρκετή δημοσιότητα κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, απασχόλησε έντονα τα tabloids. Ήταν η περίφημη εποχή της Buttonmania, ειδικά πριν κερδίσει τον τίτλο. Συχνά γινόταν κεντρικό θέμα στις εφημερίδες για συντρόφους του, την καλή ζωή στο Μονακό που λάτρευε και τα γιοτ. Ο ίδιος, μετά το τέλος της καριέρας του, παραδέχτηκε πως τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά αν είχε επικεντρωθεί 100% στους αγώνες.

ΤΖΕΝΣΟΝ ΜΠΑΤΟΝ 2Getty Images

Άξιο αναφοράς είναι πως ο Flavio Briatore είχε προτιμήσει αντ' αυτού τον Fernando Alonso για πρώτο οδηγό της Renault, πίσω στο 2003, αναφέροντας πως ο Button είναι περισσότερο "ένας τεμπέλης playboy".

Ακόμη και έτσι, ο Jenson Button κατόρθωσε να φτάσει στην κορυφή, απολαμβάνοντας όλα όσα τον γέμιζαν σε κάθε περίοδο της ζωής του. Το αν θα μπορούσε να κάνει περισσότερα πίσω από το τιμόνι, δε θα το μάθουμε ποτέ.

 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα άλλα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντί του SU7, που προτείνει ο CEO της Xiaomi

Και τα τρία που προτείνει είναι -όπως και το SU7- ανταγωνιστές του Tesla Model 3.

Γραφει TopGear

Όταν ο Tom Cruise ήταν ζευγάρι με την Penélope Cruz

Οι δύο σταρ είχαν σχέση αμέσως μετά τον χωρισμό του με τη Nicole Kidman.

Πανωλεθρία για τον Musk, ανακλήθηκαν όλα τα Tesla Cybertruck

Παρουσιάστηκε ένα σημαντικό πρόβλημα ασφαλείας που επηρεάζει όλα τα Cybertruck.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Ένα βήμα πιο κοντά οι ΗΠΑ στην απαγόρευση του TikTok

Ψηφίστηκε νέο νομοσχέδιο για τον έλεγχο του TikTok στις ΗΠΑ.

Γραφει Παυλος Κρουστης