Η άβολη αλήθεια του Lance Armstrong

Μία ημέρα σαν σήμερα, το 2013, ο Lance Armstrong αποκάλυπτε πως η καριέρα του ήταν ένα ψέμα.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 19 Ιανουαρίου 2022

Η ιστορία του  πάλαι ποτέ ειδώλου των σπορ, του Αμερικανού ποδηλάτη Lance Armstrong, που μία μέρα σαν σήμερα (στις 19 Ιανουαρίου του 2013) παραδεχόταν δημόσια σε συνέντευξή του στην Oprah Winfrey πως η καριέρα του ήταν μία απάτη, είναι λίγο πολύ γνωστή. Ο ποδηλάτης που κέρδισε επτά φορές τον Γύρο της Γαλλίας και βγήκε νικητής στη μάχη με τον καρκίνο, έπεσε ξαφνικά από το θρόνο του και γνώρισε την άλλη όψη της δημοσιότητας, όταν αποδείχθηκε πως έκανε επί σειρά ετών χρήση απαγορευμένων ουσιών, με αποτέλεσμα να βιώσει την παγκόσμια κατακραυγή και να του αφαιρεθούν όλα τα μετάλλια της καριέρας του. 

Μία σκοτεινή ιστορία επιτυχίας

Για εκείνους που δεν γνωρίζουν περί τίνος ακριβώς πρόκειται, ο Lance Armstrong ήταν ένας κορυφαίος ποδηλάτης που βρέθηκε στο απόγειο της δόξας του κατά τη δεκαετία του 1990 και τα early ’00s. Περίπου στη μέση της καριέρας του διεγνώσθη με καρκίνο στους όρχεις. Αφού πολέμησε και ξεπέρασε το πρόβλημα υγείας του επέστρεψε στους αγώνες ενώ παράλληλα δημιούργησε ένα μαζικό κίνημα εστιάζοντας στη βοήθεια νέων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια.

Το 2012 κρίθηκε ένοχος για χρήση απαγορευμένων ουσιών και αναβολικών, με αποτέλεσμα να χάσει τη φήμη, τις διακρίσεις αλλά και πολλά εκατομμύρια δολάρια από αγωγές πολλών εταιρειών με τις οποίες συνεργαζόταν.

Το σοκαριστικό 30 for 30 του ESPN

Η ιστορία του έγινε ασφαλώς ντοκιμαντέρ από το ESPN (2019), σχεδόν δύο χρόνια μετά το εξαιρετικό Icarus του Bryan Fogel και 4 έτη μετά την ταινία The Program του Stephen Frears, με τους Ben Foster, Chris O'Dowd, Guillaume Canet και Jesse Plemons. 

Η άβολη αλήθεια του Lance ArmstrongGetty Images

Στην παραγωγή του ESPN που χωρίζεται σε δύο μέρη καταγράφεται με πολύ έντονο τρόπο όλη η πορεία του Αμερικανού αθλητή, μέσα από συνεντεύξεις τόσο του ίδιου αλλά και πολλών ανθρώπων που έζησαν από κοντά την περίοδο της αγωνιστικής του δράσης και των παράπλευρων ενεργειών αυτής. 

"Τα αναβολικά που πήρα δεν αποκλείεται να ευθύνονται για τον καρκίνο στους όρχεις" εξομολογείται στο ντοκιμαντέρ ο Armstrong, που δεν διστάζει να μιλήσει ανοιχτά για τις ουσίες που χρησιμοποιούσε. Στο πρώτο μέρος του LANCE μάλιστα, εξηγεί αναλυτικά πώς επιδρούν αυτές στην προπόνηση αλλά και στο footwork που απαιτείται σε ένα τόσο επίπονο όσο και απαιτητικό σπορ όπως η ποδηλασία. Μεταξύ των απαγορευμένων ουσιών ήταν και το EPO - συντομογραφία της ερυθροποιητίνης που ήταν απαραίτητη για τις υπερβάσεις του Armstrong. Η ερυθροποιητίνη είναι μία ορμόνη που παράγεται φυσιολογικά από το νεφρό και διεγείρει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων στον μυελό των οστών.

Πολλοί αθλητές χρησιμοποιούν την ερυθροποιητίνη για να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους καθώς η χορήγησή της με ένεση αυξάνει τη μάζα των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης τους, κάτι που σημαίνει πως το αίμα τους μπορεί να μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο στους μύες και στον υπόλοιπο οργανισμό τους. Η αύξηση της μεταφοράς οξυγόνου στο σώμα από το αίμα, αυξάνει με τη σειρά της την αντοχή των αθλητών, καθυστερεί την εγκατάσταση της κούρασης και της εξάντλησης. Κατά συνέπεια τους δίνει περισσότερες πιθανότητες να υπερισχύσουν των αντιπάλων τους. Εκτός από τους ποδηλάτες, χρησιμοποιείται συνήθως από σκιέρ και μαραθωνοδρόμους - ασφαλώς παράνομα.

Ο Lance Armstrong γνώρισε κάθε πτυχή του πρωταθλητισμού, ακόμη κι αν χρειάστηκε να περάσει μέσα από τα πιο σκοτεινά μονοπάτια του. Ο ίδιος έχει συνειδητοποιήσει τα λάθη του και μιλά ακριβώς γι' αυτό: Για να μην βρεθούν κι άλλοι στη θέση του.


Διάβασε ακόμη για τον LaMelo Ball που κάνει απλά αυτό που αγαπά και τον άνθρωπο που έκοψε την μπάλα για τις μπύρες και το bbq.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος