10 ταινίες που κλείνουν τα 20 το 2021

Το 2001 ήταν μία αρκετά ενδιαφέρουσα κινηματογραφική χρονιά.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 27 Ιανουαρίου 2021

Καταλαβαίνεις πως μεγαλώνεις -για να μην πούμε, γερνάς- όταν κάποιες από τις αγαπημένες σου ταινίες γίνονται 20 ετών. Από cult classics σαν το Donnie Darko μέχρι μαζίκά blockbusters για άλλα κοινά όπως το The Fast and Furious, αυτές οι 10 ταινίες συμπληρώνουν φέτος δύο δεκαετίες από την πρεμιέρα τους.

"Ημέρα Εκπαίδευσης"/ Training Day

Έκανε πρεμιέρα στις 5 Οκτωβρίου 2001 και παραμένει relevant μέχρι και σήμερα. Η ιστορία ενός rookie αστυνομικού στο LAPD (Ethan Hawke) και του εκπαιδευτή του (Denzel Washington) λειτουργεί εξαιρετικά, χωρίς μάλιστα να αναλωθεί σε περιττές σκηνές δράσης, θυσιάζοντας έτσι την πλοκή και την ανάπτυξη των χαρακτήρων. Ο ρόλος του Alonzo χάρισε στον Washington το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου και η ταινία ήταν ουσιαστικά το πρώτο σοβαρό δείγμα γραφής του Antoine Fuqua.

"Οικογένεια Τενενμπάουμ"/ The Royal Tenenbaums

Ο Royal Tenenbaum (Gene Hackman) προσπαθεί να επανενώσει την αποξενωμένη οικογένειά του, σε μία από τις πιο διάσημες ταινίες του Wes Anderson, που έκανε πρεμιέρα στις 14 Δεκεμβρίου 2001. Anjelica Huston, Ben Stiller, Gwyneth Paltrow, Luke και Owen Wilson, Bill Murray και Danny Glover συνθέτουν το all-star cast.

Donnie Darko

Το cult classic του Richard Kelly έκανε πρεμιέρα στις 19 Ιανουαρίου 2001 και είναι το ίδιο καλό κάθε φορά που θα το δεις. Ο φρέσκος, τότε, Jake Gyllenhaal υποδύεται τον Donnie Darko, ο οποίος χειραγωγείται από ένα πλάσμα της φαντασίας του, τον Frank. Σινεμά πολύ μπροστά από την εποχή του.

"Η Συμμορία των Έντεκα"/ Ocean’s Eleven

Το heist comedy του Steven Soderbergh έκανε πρεμιέρα στις 7 Δεκεμβρίου 2001 και παρέδωσε στο κοινό αυτό ακριβώς που περίμενε, ειδικά μετά τις προσδοκίες που δημιουργούσε το καστ, με επικεφαλής τους George Clooney, Brad Pitt, Julia Roberts και Matt Damon. Δημιούργησε πανικό στο box office και αποτέλεσε μία action-packed και παράλληλα σοφιστικέ ληστεία ενός καζίνο, που ποτέ πριν δεν είχαμε δει.

The Fast and the Furious

Ίσως κανείς να μην είχε ιδέα του πόσο διασκεδαστικοί μπορεί να είναι οι παράνομοι αγώνες ταχύτητας πριν την πρώτη ταινία του εξαιρετικά δημοφιλούς πια franchise. Η πρώτη του ταινία και το πρωταγωνιστικό δίδυμο των Dominic Toretto (Vin Diesel) και Brian O'Conner (Paul Walker) έκανε πρεμιέρα στις 22 Ιουνίου 2001 και έχτισε ουσιαστικά ένα δικό της κοινό, προτού το διευρύνει.

"Ένας Υπέροχος Άνθρωπος"/ A Beautiful Mind

Η ταινία του Ron Howard ήταν πραγματικά υπέροχη και έκανε πρεμιέρα στις 21 Δεκεμβρίου του 2001. Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από την πραγματική ιστορία του Αμερικανού John Forbes Nash Jr., που έπασχε από σχιζοφρένεια.

Zoolander

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2001 το φαινόμενο Derek Zoolander (Ben Stiller) χτύπησε τους κινηματογράφους. Η υπόθεσή της αφορά έναν βετεράνο fashion model που μετά από πλύση εγκεφάλου από τον fashion designer Jacobim (Will Ferrell) σχεδιάζει να σκοτώσει τον Πρωθυπουργό της Μαλαισίας. Μπορεί να ακούγεται γελοίο, αλλά είναι από τις ταινίες που σε κάνουν διαρκώς να γελάς, χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

Memento

Το θρίλερ μυστηρίου του Christopher Nolan έκανε πρεμιέρα στις 16 Μαρτίου 2001 αλλά εξακολουθεί να παίζει με το μυαλό μας. Ο πρωταγωνιστής Leonard (Guy Pearce) προσπαθεί να βρει το δολοφόνο της γυναίκας του έχοντας να παλέψει με την απώλεια μνήμης του. 

Hannibal

Δεν είναι εύκολο να συνεχίσεις τα όσα άφησε πίσω της η "Σιωπή των Αμνών" του 1991 αλλά το Hannibal (έκανε πρεμιέρα στις 9 Φεβρουαρίου 2001) το προσπαθεί αρκετά και εν τέλει τα καταφέρνει. Ο Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) καθοδηγείται σκηνοθετικά από τον Ridley Scott σε ένα διαφορετικό tour στην Ευρώπη.

"Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού"/ The Lord of the Rings: Fellowship of the Ring

Στις 19 Δεκεμβρίου του 2001, το επικό σύμπαν του "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών" μεταφέρθηκε για πρώτη φορά από τις σελίδες των βιβλίων του J.R.R. Tolkien στη μεγάλη οθόνη, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Peter Jackson, αλλάζοντας την κινηματογραφική ιστορία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης