Κορονοϊός εναντίον Ultras

Η πανδημία αλλάζει τον κόσμο του ποδοσφαίρου αλλά και ένα σημαντικό κομμάτι του: Εκείνο των οργανωμένων οπαδών.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 24 Φεβρουαρίου 2021

Το ποδόσφαιρο πίσω από κλειστές θύρες και μπροστά από άδειες εξέδρες είναι μονόπλευρο έως άχρωμο. Σίγουρα όχι το ίδιο. Και μάλλον ένας τομέας που αγωνίζεται για να μη χάσει τον πραγματικό του χαρακτήρα. Ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ήταν πάντοτε τα παιδιά στην κερκίδα. Στη θέση τους -λόγω των συνθηκών- βρίσκονται αυτή την εποχή άδεια καθίσματα ή χαρτόνια με πρόσωπα. Πότε θα επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα; Μία ερώτηση που δεν μπορεί να έχει απάντηση, όπως και κάθε τι που σχετίζεται με την πανδημία. Κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα πια με σιγουριά.

Ο αναγκαστικός 'ακρωτηριασμός' του δίπολου χορτάρι/εξέδρα μπορεί να έχει μία τεράστια επίπτωση στο κίνημα των οργανωμένων οπαδών, των Ultras. Κάποιοι κάνουν λόγο για εξαφάνισή τους. Άλλοι, για αλλαγή της φυσιογνωμίας του κινήματος - αυτού που θέλει να ακολουθείς την ομάδα σου πάντα και παντού. 

"Ή όλοι ή κανείς"

Στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν υπήρχε η πεποίθηση -ή πιο ορθά, η ψευδαίσθηση- της επιστροφής στην ομαλότητα (και) στο πεδίο του ποδοσφαίρου ήταν πιο μεταδοτική κι από τον ίδιο τον κορονοϊό. Ακόμη και με ειδικούς όρους, όπως ας πούμε την παρουσία φιλάθλων και οπαδών σε ένα ποσοστό επί της χωρητικότητας του κάθε σταδίου. 

Κορονοϊός εναντίον UltrasGetty Images
ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΚΑΙ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ 3Getty Images

"Ή όλοι ή κανείς" ήταν το σαφές μήνυμα πολλών συνδέσμων οργανωμένων σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Ένα motto που υιοθετείται ακόμα και τώρα, δημιουργώντας ένα μέτωπο ανθρώπων που έχουν κοινές αξίες - ευτυχώς οι περισσότεροι εξ' αυτών αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης και τους κινδύνους του συνωστισμού στην παρούσα φάση, γι' αυτό και δεν έχουν υπάρξει ακραίες κινήσεις όπως βλέπουμε για παράδειγμα στις περιπτώσεις των αρνητών της πανδημίας ή των αντιεμβολιαστών.

Η αντίθεση όμως στην επιλογή κοινού για ένα ποδοσφαιρικό ματς παραμένει. Οι όροι ασφαλείας και οι κανόνες σε όλο τον κόσμο έρχονται σε αντιπαράθεση με τη μορφή συμμετοχής των Ultras στο παιχνίδι. Η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που βλέπει κάποιος σε ένα "πέταλο" οργανωμένων, όπου επικρατεί ή έννοια της κοινότητας. Οι οπαδοί της ιταλικής Πάρμα ήταν από τους πρώτους που τοποθετήθηκαν πριν μερικούς μήνες: "Το να βρισκόμαστε στην εξέδρα όπως σε ένα θέατρο δεν είναι ο τρόπος μας. Θα μείνουμε εκτός, απρόθυμα, αλλά θα το κάνουμε, μέχρι οι συνθήκες να γίνουν καλύτερες και να μπορέσουμε και πάλι να τραγουδήσουμε αγκαλιά".

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΚΑΙ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ 1Getty Images

Έχουν περάσει αρκετοί μήνες και η αναμονή παραμένει, σε μία κρίσιμη καμπή για την πορεία της πανδημίας. Οι εμβολιασμοί προχωρούν αλλά είμαστε στα μισά του δρόμου - ίσως και πιο πίσω. Η πλειοψηφία των Ultras έχει πάρει το μήνυμα και σε μεγάλο βαθμό το σέβεται. Και ξέρεις, είναι σημαντικό αν το σκεφτείς. Σε περίπτωση που αγνοούσαν τα πάντα, θα έβαζαν τους εαυτούς τους σε τεράστιο κίνδυνο, όπως και όλους τους υπόλοιπους. 

Μία θέση στην εξέδρα

Το να μιλάς για οργανωμένους οπαδούς στην Ευρώπη δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Υπάρχει ένα στίγμα προς αυτούς, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Από την πρώτη στιγμή εμφάνισης του κινήματος στην ιδιαίτερη κοινωνικοπολιτικά δεκαετία του 1960, έχουν συνδεθεί, άλλοτε ορθώς άλλοτε λανθασμένα, με συγκεκριμένες εικόνες: Επεισόδια, χούλιγκαν, εξτρεμιστές. Δεν είναι όμως μόνο το "κακό του ποδοσφαίρου" όπως αρέσκονται να λένε οι συντηρητικοί και συνήθως παντελώς άσχετοι με το παιχνίδι τύποι.

Το παράδοξο είναι πως για όσο διαρκέσει η πανδημία, το κίνημα θα πρέπει να αντιπαρατεθεί κατά κάποιων εκ των βασικότερων ιδανικών του. Για να παραμείνει ζωντανό, θα πρέπει όχι απλά να "αγκαλιάσει" τους κανόνες αλλά ίσως να μετασχηματιστεί προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιβίωσή του. 

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΚΑΙ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ 4Getty Images

Αυτό φαντάζει και το πιο πιθανό σενάριο, ίσως με κάποιους μετασχηματισμούς. Ο σύγχρονος οπαδός θα πρέπει να συμβιβαστεί, διατηρώντας την επαφή του με την παράδοση υπό το πρίσμα της αγάπης του για την ομάδα - η οποία ωστόσο λειτουργεί πια ολοένα και περισσότερο σαν επιχείρηση. Η ισχυρή επιθυμία όμως είναι πάντα η ίδια: Μία θέση στην εξέδρα, μαζί με όλους τους άλλους ομοϊδεάτες.

Με τα καλά τους και τα κακά τους, οι οπαδοί είναι αναπόσπαστο μέρος της μπάλας. Ένα υπόστρωμα της κοινωνίας όπου μπορεί να συναντήσει κάποιος τον οποιονδήποτε και να ενωθούν για έναν κοινό σκοπό, έστω και για 90'.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος