10 ταινίες για τον αγώνα των γυναικών ενάντια στο σεξισμό

Σε αυτές τις συγκλονιστικές ταινίες για το σεξισμό, οι γυναίκες παλεύουν για την ισότητα παντού: Από τα ορυχεία σιδήρου και τη NASA έως το Ανώτατο Δικαστήριο.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 27 Φεβρουαρίου 2021

Αν ασχολείσαι εκτενώς με τον κινηματογράφο, ίσως έχεις γνώση των αγώνων που κατά καιρούς δίνουν οι γυναίκες για την αυτονόητη -θεωρητικά- ισότητα στο Χόλιγουντ. Σύμφωνα με την μη κερδοσκοπική οργάνωση Women and Hollywood, το γυναικείο φύλο εκπροσωπείται δυσανάλογα πίσω από τις κάμερες: Οι γυναίκες σκηνοθέτες και συγγραφείς αγγίζουν το 10%, και 19% αντίστοιχα. Ο σεξισμός και ο μισογυνισμός προφανώς δεν έχουν εξαλειφθεί και αποτελούν σκοπέλους στη γυναικεία ανέλιξη.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις φέτος, για πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού, 3 γυναίκες διεκδικούν Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία καλύτερης σκηνοθεσίας. 

Στις 10 ταινίες παντός είδους που ακολουθούν, οι γυναίκες τα βάζουν με το σεξισμό από τα ανθρακωρυχεία και τη NASA μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο.

On the Basis of Sex (2018)

H Felicity Jones υποδύεται την Justice Ruth Bader Ginsburg στη βιογραφία που αποδεικνύει πώς η Ginsburg έγραψε ιστορία από όταν ήταν φοιτήτρια στη νομική σχολή του Harvard μέχρι την περίφημη ρατσιστική υπόθεση - ορόσημο στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των Η.Π.Α στην οποία υπερασπίστηκε με σθένος τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και τον εργασιακό στίβο. 

Colette (2018)

Η Keira Nightley υποδύεται τη γαλλίδα συγγραφέα και μπον βιβέρ Colette, η οποία με τα 80 και πλέον βιβλία της χάραξε το δρόμο προς τη γυναικεία απελευθέρωση και έδωσε το παράδειγμα στις Γαλλίδες για το πώς πρέπει να ζουν και να γράφουν - όσο έντονα ζούσε η ίδια δηλαδή. 

Hidden Figures (2016)

Σε αυτήν την υποψηφία για Όσκαρ ταινία που βασίζεται σε αληθινή ιστορία, το διάσημο cast της αποτίει φόρο τιμής στις τρεις πρωτοπόρες μαύρες επιστήμονες Katherine Johnson (Taraji P. Henson), Dorothy Vaughn (Octavia Spencer) και Mary Jackson (Janelle Monae). Παρά το μισογυνισμό και το ρατσισμό που αντιμετώπισαν από τους συναδέλφους τους στη NASA, οι τρεις τους έπαιξαν σημαίνοντα ρόλο στα '60s όσον αφορά στην ανθρώπινη παρουσία στο διάστημα. 

The Life and Death of Marsha P. Johnson (2017)

Σε αυτό το καθηλωτικό ντοκιμαντέρ, ο σκηνοθέτης David France παρουσιάζει την πληθωρική ζωή και το μυστηριώδη θάνατο του trans ειδώλου, drag queen και ακούραστης LGBTQ ακτιβίστριας Marsha P. Johnson. Η P. Johnson υπήρξε πρωτεργάτης και βασικό πρόσωπο της εξέγερσης του Stonewall.

North Country (2005)

Όταν η Josey Aimes (Charlize Theron) επιστρέφει στο σπίτι της στη Μινεσότα μετά τη διάλυση του γάμου της, βρίσκει δουλειά ως μία από τις πρώτες εργάτριες στο τοπικό ανθρακωρυχείο. Οι συνάδελφοί της, βαθύτατα προσβεβλημένοι που έπρεπε να δουλέψουν με γυναίκες, τις κακοποιούν σεξουαλικά για να μπορέσουν να τις διώξουν. Η Aimes απαντάει δικαστικά και τα υπόλοιπα καλύτερα να μην τα διαβάσεις σε spoiler. 

Confirmation (2016)

Στο Confirmation, τα γεγονόταν αφορούν την υπόθεση της Anita Hill, η οποία κατήγγειλε τον τότε υποψήφιο (με τις ευλογίες του George H.W. Bush) για τη θέση του επικεφαλής του αμερικανικού ανώτατου δικαστηρίου, Clarence Thomas για σεξουαλική κακοποίηση το 1991. Πρόκειται για ένα σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται και το όνομα του σημερινού προέδρου των Η.Π.Α. Joe Biden. 

Set It Off (1996)

Τέσσερις μαύρες γυναίκες (Queen Latifah, Jada Pinkett-Smith, Vivica A. Fox, Kimberly Elise) από την εργατική τάξη του Λος Άντζελες, λόγω του μισογυνισμού και της ομοφοβίας που αντιμετωπίζουν, οδηγούνται σε ληστείες για την επιβίωσή τους. 

A League of Their Own (1992)

Πρόκειται για μία από τις πιο προβεβλημένες ξένες ταινίες των '90s στην ελληνική τηλεόραση. Οι Geena Davis, Madonna, Lori Petty και Rosie O’Donnell αναλαμβάνουν το 1943 να κρατήσουν το πρωτάθλημα μπέιζμπολ ζωντανό, όσο οι άντρες αθλητές του πρωταθλήματος πολεμούσαν στο β᾽παγκόσμιο πόλεμο. 

9 to 5 (1980)

Οι Dolly Parton, Lily Tomlin και Jane Fonda συνωμοτούν σε αυτήν την τρελή κωμωδία για να ξεφορτωθούν το σεξιστικό, εγωιστικό, υποκριτικό και μισαλλόδοξο αφεντικό τους.

In A World... (2013)

H συγγραφέας-σκηνοθέτης και πρωταγωνίστρια της ταινίας, Lake Bell υποδύεται την Carol, μία καθηγήτρια φωνητικής και ορθοφωνίας που θέλει να συνεχίσει την καριέρα του πατέρα της, στον τομέα του voiceover. Εκείνος αντιδρά πολύ άσχημα, όμως η Carol δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το Challengers δεν είναι μία ακόμα ταινία για το τένις

Zendaya σε ταινία με στοιχεία θρίλερ, σεξ, ζήλειας και προδοσίας. Θέλουμε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι Blur έδωσαν την τελευταία συναυλία τους στο Coachella

Ή τουλάχιστον έτσι υποστηρίζει ο Damon Albarn.

Το νέο τραγούδι των Pearl Jam είναι εμπνευσμένο από τον Donald Trump

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Eddie Vedder, είπε στους Times ότι το τραγούδι αντιπροσωπεύει μια έκκληση για ενότητα.