Πόσες ζωές σώζεις φορώντας μάσκα

Ένα calculator σού δίνει την απάντηση και μάλιστα ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη η μάσκα σου.

Το ήξερες ότι οι υφασμάτινες μάσκες προστασίας που είναι φτιαγμένες από βαμβάκι είναι κατά 20% πιο αποτελεσματικές στο φιλτράρισμα του SARS-CoV-2 απ' ότι οι μεταξωτές ή οι φανελένιες; Μήπως έχεις ποτέ ακούσει ότι καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα σου με οποιοδήποτε από αυτά τα υλικά, δυνητικά, μπορείς να προστατεύσεις έως και 20 ανθρώπους από τη μετάδοση του ιού;

Πόσες ζωές σώζεις φορώντας μάσκαiStock

Ένα calculator φτιαγμένο για να σώζει ζωές

Ο Dominik Czernia, διδακτορικός φοιτητής στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής στην Κρακοβία, και η Joanna Michałowska, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Πόζναν, δημιούργησαν ένα δωρεάν calculator που υπολογίζει με αριθμούς και στοιχεία τις θετικές συνέπειες του αν και πώς φοράς μάσκα για τους συνανθρώπους σου.

"Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν πιστεύουν στην αποτελεσματικότητα της μάσκας", δήλωσε η Michalowska στο Popular Mechanics, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν posts στο Facebook που υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι η χρήση της μάσκας μπορεί να προκαλέσει κάποια μόλυνση ή ασθένεια, χωρίς τίποτα από αυτά να έχει αποδειχθεί. Αν κάποιος επιλέξει το να μη φοράει μάσκα, το calculator θα του δείξει πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν λόγω των πράξεών του.

Η κατασκευή της συγκεκριμένης εφαρμογής πήρε στους δύο επιστήμονες μόνο 3 ημέρες για να τη φτιάξουν και αποτελεί τον δικό τους, μικρό τρόπο συνεισφοράς στο να εμποδιστεί η μετάδοση του κορονοϊού καθώς, όπως λένε και έχουν δίκιο, η σωστή πληροφόρηση είναι τα πάντα.

Πώς λειτουργεί 

Για να προγραμματίσουν το calculator, ανέλυσαν δεδομένα από έρευνες που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Για παράδειγμα, μία εξ αυτών, έδειξε για την αποτελεσματικότητα των υλικών -βαμβάκι, μετάξι, ακόμα και σιφόν- που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή υφασμάτινων μασκών στο σπίτι, ότι οι "υβριδικές", π.χ. από βαμβάκι και μετάξι ή από βαμβάκι και φανέλα είναι πιο αποτελεσματικές.

MASK MESSENGERiStock

Έτσι, στο αναπτυσσόμενο μενού του calculator, θα βρεις την αποτελεσματικότητα για κάθε είδος μάσκας, από τις N-95 και τις χειρουργικές μέχρι τα μαντήλια.

Ο υπολογισμός βήμα βήμα 

Για να βρεις το πόσες ανθρώπινες ζωές σώζεις και πόσες μολύνσεις αποτρέπεις ανάλογα με τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιείς, θα πρέπει να ρυθμίσεις και κάποιες άλλες μεταβλητές στο calculator:

- Καταρχήν, το αν φοράς μάσκα ή όχι. Αν απαντήσεις όχι, αυτή σου η στάση μπορεί να κοστίσει τη ζωή σε έναν συνάνθρωπό σου και να οδηγήσει σε 20 νέες μολύνσεις.

- Τον R-naught που είναι ένας μαθηματικός όρος που περιγράφει το πόσο μεταδοτική είναι μία ασθένεια. Είναι προεπιλεγμένος ο αριθμός 2,5 που είναι ο μέσος αριθμός ανθρώπων στους οποίους θα μεταδόσεις τον κορονοϊό χωρίς τη λήψη άλλων μέτρων (π.χ. καραντίνα).

- Το ποσοστό των ανθρώπων γύρω σου που φορούν μάσκα. Αυτό είναι από προεπιλογή ορισμένο στο 100%, αλλά αν λάβεις υπόψη το ότι πολλοί φορούν τη μάσκα κάτω από τη μύτη ή δεν την εφαρμόζουν σωστά -για να μην αναφερθούμε και στους αρνητές της-, μάλλον θα πρέπει να το αλλάξεις. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2020, μόνο το 65% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι φοράει τη μάσκα του πάντα ή τις περισσότερες φορές στο εργασιακό του περιβάλλον. 

Αν θέλεις να βρεις κι εσύ πόσους ανθρώπους προστατεύεις, δεν έχεις παρά να κάνεις ένα κλικ εδώ.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear