Social distancing στην Ισλανδία

Ο βραβευμένος φωτογράφος Νίκος Κοντοσταυλάκης μας ταξιδεύει νοερά στην αραιοκατοικημένη και γοητευτικά απόκοσμη Ισλανδία.

Με μόλις 350.000 κατοίκους, και τους περισσότερους από αυτούς να μένουν στο Reykjavik, η Ισλανδία είναι ο ιδανικός προορισμός για social distancing - τουλάχιστον μέχρι να μπορέσουμε και πάλι να ταξιδέψουμε κανονικά. Mε το που θα βγεις εκτός πόλης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συναντήσεις, εκτός από συγκλονιστικά τοπία, ελάχιστο κόσμο. Έχοντας αυτά υπ’ όψιν, ένα road trip είναι σίγουρα η καλύτερη σκέψη.

Το νησί και ο κυκλοθυμικός καιρός

Το νησί είναι ιδανικό για να το ζήσεις το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, όταν το λιγοστό φως κάνει τα σχεδόν απόκοσμα τοπία να δείχνουν ακόμα πιο μαγικά. Όσο και αν ακούγεται περίεργο, το τοπίο αποπνέει μια πολύ ιδιαίτερη αύρα. Τον Ιανουάριο, για παράδειγμα, ξημερώνει γύρω στις 11:00 και νυχτώνει στις 16:00. Έχει απίθανη ανατολή και δύση, ενώ ο ήλιος, που δεν ανεβαίνει πέρα από κάποια γωνία, καλύπτει τα πάντα με μια πολύ ιδιαίτερη χρωματική παλέτα. Τις βραδινές ώρες, αν το επιτρέπει ο καιρός, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δεις το βόρεια σέλας, ακόμα και από μια φωτεινή πόλη όπως το Reykjavik.

Social distancing στην Ισλανδία
ΙΣΛΑΝΔΙΑ 1

Ο καιρός είναι πάντα κυκλοθυμικός. Πρέπει να αναμένεις συνεχείς εναλλαγές, ακόμα και μεταξύ λίγων λεπτών, οπότε είναι βασικό να είσαι προετοιμασμένος για αέρα και βροχές, κυρίως κουβαλώντας τα σωστά αδιάβροχα και αντιανεμικά. Να συμβουλεύεσαι πάντα για τον καιρό (προτείνω το www.vedur.is), ενώ θέλει μεγάλη προσοχή αν αποφασίσεις να νοικιάσεις τροχόσπιτο, το οποίο και θα πρέπει να φυλάσσεται σε ανάλογο parking, σε περίπτωση δυνατού ανέμου.

Κυνηγώντας το Βόρειος Σέλας

Είναι σχετικά εύκολο να κυνηγήσεις το βόρειο σέλας, οπότε σου προτείνω να το κάνεις για να θαυμάσεις αυτή τη μεγαλειώδη στιγμή της φύσης. Τον Δεκέμβριο μπορεί να το βλέπεις κάθε βράδυ και, μάλιστα, σε διαφορετικά χρώματα κάθε φορά. Το καλοκαίρι, λόγω του μεταμεσονύκτιου ήλιου, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

ΙΣΛΑΝΔΙΑ 3

Δεν θα έλεγα ότι θα συναντήσεις μεγάλα προβλήματα με τις μετακινήσεις σου. Ο κεντρικός δρόμος (Route 1-Ring Road), που διασχίζει κυκλικά όλο το νησί, μένει ανοιχτός σχεδόν όλο τον χρόνο, ακόμη και τον χειμώνα. Επίσης, έχουν ένα πολύ ακριβές σύστημα πρόγνωσης καιρού, οπότε ανά πάσα στιγμή μπορείς να ενημερωθείς για την κατάσταση στον δρόμο. Από όλα τα ταξίδια μου εκεί, μόνο μία φορά έτυχε να πέσουμε σε σφοδρή ανεμοθύελλα που μας ανάγκασε να μείνουμε μέσα.

Το φαγητό και τα must see

Θα πρέπει να ξέρεις ότι το φαγητό της Ισλανδίας απέχει έτη φωτός από το δικό μας. Κάνοντας road trip, να δοκιμάσεις σίγουρα το ιδιαίτερο hotdog (το λένε pylsur), το οποίο βρίσκεις παντού. Γενικότερα, υπάρχουν διάφορα νόστιμα fast food, αν θέλεις κάτι οικονομικό και γρήγορο. Αν πάλι, όπως θα έπρεπε, προτιμάς να γευτείς την παραδοσιακή κουζίνα, να ξέρεις ότι οι βασικές επιλογές είναι το κρέας αρνιών –που βόσκουν ελεύθερα– και τα θαλασσινά όπως ο περίφημος αστακός τους και ο μπακαλιάρος. Στις ιδιαίτερες γεύσεις βάζω το skyr, ένα τυροκομικό που μοιάζει ανάμεσα σε γιαούρτι και cottage cheese, και το κρέας καρχαρία που έχει υποστεί ζύμωση.

ΙΣΛΑΝΔΙΑ 7
ΙΣΛΑΝΔΙΑ 4
ΙΣΛΑΝΔΙΑ 6
ΙΣΛΑΝΔΙΑ 5

Μέρη που πρέπει να επισκεφθείς, πέρα από την πρωτεύουσα, είναι η παραλία του Vik, μία συγκλονιστική απέραντη ηφαιστειακή μαύρη παραλία. Επίσης, το Glacier Lagoon –ή αλλιώς η διαμαντένια θάλασσα της Ισλανδιας– για να θαυμάσεις τις απίθανες γαλάζιες αποχρώσεις που έχουν τα παγόβουνα, τη Snaefellsnes Peninsula, μια χερσόνησο βόρεια από το Reykjavik, που έχει πανέμορφα μέρη όπως τον καταρράκτη Kirkjufellsfoss και το χωριό Arnarstapi. Όλη η Ισλανδία είναι ένα ατελείωτο, μαγικό τοπίο που δύσκολα θα ξεχώριζα κάτι. Πάντα έχει κάτι να σε εντυπωσιάσει και να σε συνεπάρει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης