10 εμβληματικοί ρόλοι του Russell Crowe

Ο "Μονομάχος" κλείνει σήμερα τα 60 του χρόνια.

Αν κάτι μπορεί να πει κανείς για τον Russell Crowe είναι πως καταφέρνει με έναν εντυπωσιακά ανεξήγητο τρόπο να "χωράει" σε όποιο πρότζεκτ θεωρεί αρκετά ελκυστικό ώστε να βάλει το δικό του λιθαράκι ερμηνείας. Ξεκινώντας το ταξίδι του στη μεγάλη οθόνη στη σχετικά άγουρη ηλικία των 21, κάπου μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Αυστραλίας όπου μεγάλωσε από γονείς υπεύθυνους catering σε κινηματογραφικές παραγωγές, γνώριζε πως το παρουσιαστικό του δεν παρέπεμπε σε ζεν πρεμιέ της εποχής.

Ενδεχομένως να το προτιμούσε κιόλας, δεδομένου του ότι ένας "τίτλος" φέρει συχνότερα ταμπέλες και ευθύνες που σπάνια κάποιος υιοθετεί από μόνος του, ακόμη σπανιότερα και δυσκολότερα απαλλάσσεται από το βάρος τους. 

Με αφορμή λοιπόν τα σημερινά 60α γενέθλιά του -γεννήθηκε σαν σήμερα στις 7 Απριλίου του 1964- ρίχνουμε με χρονολογική σειρά μια ματιά σε εκείνους τους 10 ρόλους για τους οποίους πρέπει να είναι υπερήφανος. Η επιλογή τους προφανώς δεν ήταν εύκολη δεδομένου του ότι από το 1985 μέχρι και σήμερα έχει πάρει μέρος σε περισσότερες από 44 ταινίες.

Trivia: O Crowe είναι ο 9ος ηθοποιός στην ιστορία των Oscars που έχει αποσπάσει 3 υποψηφιότητες για ερμηνείες του επί τρεις συνεχόμενες χρονιές (Τhe Insider, Gladiator, A Beautiful Mind) - με τον "Μονομάχο" να το κερδίζει κιόλας. Καθόλου άσχημα.

Hando - Romper Stomper (1992)

Πολύ καιρό πριν ο Crowe γίνει σταρ του Χόλιγουντ, είχε καταφέρει να τραβήξει την προσοχή των κριτικών για την ερμηνεία του σε αυτό το αυστραλιανό δράμα. Υποδύεται έναν skinhead αρχηγό μίας νεοναζί ομάδας που θέλει να "καθαρίσει" τη γειτονιά του μέσω της βίας. Τρομακτικός το λιγότερο. 

Bud White - L.A. Confidential (1997)

Εδώ έχουμε το ρόλο που θεωρείται ως το επίσημο χολιγουντιανό του ντεμπούτο. To noir θρίλερ με άρωμα Chinatown εστιάζει σε τρεις πολύ διαφορετικούς ντετέκτιβ που ασχολούνται με την ίδια υπόθεση. Ο Crowe είναι ο Bud White, ένας αφοσιωμένος, αλλά κάπως έντονος (για να το πούμε ευγενικά), σκληρός μπάτσος που είναι πρόθυμος να παραβεί τους κανόνες, αρκεί να τιμωρηθούν οι κακοί. 

>Διάβασε ακόμη: Οι 10 καλύτερες ταινίες του Robert Downey Jr.

Jeffrey Wigand - The Insider (1999)

H πρώτη υποψηφιότητα για oscar ήρθε με την ερμηνεία του στο The Insider του Michael Mann. Ο Jeffrey Wigand είναι ερευνητής σε εταιρεία καπνού και σπάει τη σύμβαση εχεμύθειας που έχει υπογράψει με την εταιρεία για να προειδοποιήσει τον κόσμο να προφυλαχθεί από τις βρώμικες τακτικές της. 

Maximus - Gladiator (2000)

Το oscar ήρθε όμως την επόμενη χρονιά με τη βοήθεια του Ridley Scott. Είναι μακράν ο πιο δημοφιλής ρόλος του Crowe και αυτός που τον καθιέρωσε στη συνείδηση του κοινού. Ο Μονομάχος Maximus είναι ένας τραγικός ήρωας που φροντίζει να "τακτοποιήσει" και να εκδικηθεί όσους αδίκησαν τον ίδιο και την οικογένειά του.

John Nash - A Beautiful Mind (2001)

Μία ακόμη -η τρίτη συνεχόμενη και απολύτως δικαιολογημένη αν με ρωτάς- οσκαρική υποψηφιότητα για τον Crowe ήρθε για το ρόλο του Αμερικανού νομπελίστα μαθηματικού, John Nash. Ο τρόπος με τον οποίο αποτυπώνει στη μεγάλη οθόνη την πάλη του βραβευμένου επιστήμονα με τη σχιζοφρένεια, είναι πραγματικά μοναδικός. 

Jim Braddock - Cinderella Man (2005)

Η επίσης αληθινή ιστορία του Cinderella Man αφηγείται τη ζωή του Jim Braddock, ενός επιτυχημένου πυγμάχου που έγινε σύμβολο ελπίδας για όλο τον κόσμο κατά την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης τη δεκαετία του '30.

Ben Wade - 3:10 To Yuma (2007)

Υποθέτω πως τα westerns δεν είναι τα αγαπημένα σου, όμως πού και πού εμφανίζονται μερικά "διαμάντια". O ιδιοκτήτης ράντσου Christian Bale προσλαμβάνεται για να μεταφέρει έναν επικίνδυνο εγκληματία (Crowe) σε ένα βαγόνι φυλακής.

Richie Roberts - American Gangster (2007)

Σε μία ακόμη συνεργασία με τον Ridley Scott, ο Crowe υποδύεται έναν αστυνομικό ντετέκτιβ που προσπαθεί πάση θυσία να συλλάβει το βαρόνο της ηρωίνης, Frank Lucas (Denzel Washington). Ο Roberts βέβαια εδώ, προσπαθεί παράλληλα να εξουδετερώσει και τους διεφθαρμένους συναδέλφους του. Challenge accepted.

Javert - Les Misérables (2012)

H οσκαρούχα κινηματογραφική διασκευή του πασίγνωστου μιούζικαλ του Broadway δε θα ήταν ίδια χωρίς τον Crowe στο ρόλο του Javert, ενός αστυνομικού (και πάλι) που προσπαθεί να συλλάβει το δραπέτη Hugh Jackman. O Javert ωστόσο, τυφλωμένος από την εξουσία που έχει στα χέρια του, δυσκολεύεται να διακρίνει τι είναι σωστό και τι λάθος.

Unhinged (2020)

Το Unhinged είναι ένα B-movie θρίλερ που αναβαθμίζεται από την ερμηνεία του Crowe στο ρόλο του κακού που δεν έχει όνομα. Οι πεποιθήσεις του για τη δικαιοσύνη και την τιμωρία είναι αμφιλεγόμενες και ως γεγονός αποδεικνύεται όταν θέτει ως βασικό του στόχο να καταστρέψει τη ζωή μιας αγενούς γυναίκας που συνάντησε ενόσω οδηγούσε. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Challengers δεν είναι μία ακόμα ταινία για το τένις

Zendaya σε ταινία με στοιχεία θρίλερ, σεξ, ζήλειας και προδοσίας. Θέλουμε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι Blur έδωσαν την τελευταία συναυλία τους στο Coachella

Ή τουλάχιστον έτσι υποστηρίζει ο Damon Albarn.

Το νέο τραγούδι των Pearl Jam είναι εμπνευσμένο από τον Donald Trump

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Eddie Vedder, είπε στους Times ότι το τραγούδι αντιπροσωπεύει μια έκκληση για ενότητα.

Αυτό που κάνει η Τάμτα στο Smut δε θα το δεις πουθενά αλλού

Βρεθήκαμε στο show με το οποίο η Τάμτα αλλάζει την κλασική αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση.

Νέο trailer για το Deadpool & Wolverine με τους Ryan Reynolds και Hugh Jackman

Όλα όσα πρόκειται να δούμε στις 26 Ιουλίου.

Ο Tom Holland έχει κάτι να πει για το Spider-Man 4

"Οφείλω τη ζωή και την καριέρα μου στο Spider-Man...".