Τι θα συμβεί αν χάσεις τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για κάτι που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο για όλους.

Τι θα συμβεί αν δεν κάνεις τη δεύτερη δόση του εμβολίου σου; Καταρχήν, όλοι γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα εμβόλια κατά του κορονοϊού γίνονται σε δύο δόσεις, με απόσταση από δύο έως τέσσερις μήνες μεταξύ τους. Κάθε εμβόλιο, όμως, έχει διαφορετικούς χρόνους και διαδικασίες δράσης, ενώ για αυτό της Johnson & Johnson, που απαιτεί μόνο μία δόση, δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία. Τι, λοιπόν, συμβαίνει αν ενώ έχεις κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου σου δεν προχωρήσεις στη δεύτερη;

Το ποσοστό αυτών που παραλείπουν τη δεύτερη δόση

Ας ξεκινήσουμε, όμως, με το να δούμε για τι ποσοστό μιλάμε. Στις ΗΠΑ, που έχουν εμβολιαστεί πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι, μία μελέτη των Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόσληψη της Νόσου, κατέληξε στο ότι κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών του προγράμματος για τον εμβολιασμό εναντίον του κορονοϊού, περίπου το 3% δεν έλαβε τη δεύτερη δόση του.

Πότε αρχίζουν τα προβλήματα

Παρότι το ποσοστό είναι χαμηλό και δεν μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία της μαζικής ανοσίας του πληθυσμού, σε περίπτωση που αυξηθεί, ίσως αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερες μολύνσεις.

Τι θα συμβεί αν χάσεις τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊόiStock

Ένα φαινόμενο που έχει προβλεφθεί

Το φαινόμενο, πάντως, είναι σε κάποιο μικρό βαθμό αναπόφευκτο. Κι αυτό γιατί υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που παρουσιάζουν αλλεργική αντίδραση μετά από τον εμβολιασμό και, συνεπώς, δεν μπορούν να κάνουν τη δεύτερη δόση, αλλά και εκείνοι που αρρωσταίνουν για άλλους λόγους και μπαίνουν σε φάση ανοσοκαταστολής, στους οποίους, επίσης, δεν πρέπει να χορηγηθεί η επόμενη δόση του εμβολίου τους.

Πόσο μας προστατεύει μία μόνο δόση;

Τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά. Στην περίπτωση των εμβολίων της Moderna και της Pfizer / BioNTech, η προστασία με μία μόνο δόση κυμαίνεται γύρω στο 80%. Ένα ποσοστό σαφώς χαμηλότερο από το 95% που εξασφαλίζουν και οι δύο δόσεις, αλλά αρκετά αποτελεσματικό στη μείωση των πιθανοτήτων της μόλυνσης από τον ιό.

Τι γίνεται με τις νέες μεταλλάξεις 

Οι μεταλλάξεις αποτελούν διαφορετικές εκδοχές του ίδιου ιού που, λόγω κάποιων διαφοροποιήσεων, συμπεριφέρονται με άλλον τρόπο. Για παράδειγμα, η "αγγλική" μετάλλαξη, "προτιμάει" τους νεότερους. Δυστυχώς, οι μεταλλάξεις μπορεί να καταστήσουν ακόμα πιο επικίνδυνο το να λάβεις μόνο μία δόση του εμβολίου, παρότι προς το παρόν δεν έχουμε ακριβή στοιχεία.

Τι γίνεται με όσους έχουν μολυνθεί στο παρελθόν από κορονοϊό

Όσον αφορά όσους έχουν μολυνθεί ή και νοσήσει στο παρελθόν από κορονοϊό, αυτό που ξέρουμε είναι ότι το να έχεις περάσει την ασθένεια συνεπάγεται ότι έχεις αποκτήσει και έναν συγκεκριμένο βαθμό προστασίας από την επαναμόλυνση.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι τα αντισώματα που αναπτύχθηκαν από κάποιους πρώην ασθενείς "συνεργάστηκαν" με αυτά που αποκτήθηκαν μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, παρότι τα δεδομένα που έχουμε προς το παρόν δεν είναι αξιόπιστα.

Τέλος, είναι ακόμη ασαφές το πόσο υψηλό είναι το ποσοστό της προστασίας για αυτούς που είχαν ήδη τον ιό, αλλά και για το πόσο διαρκεί.

> Διάβασε ακόμα: Τι ξέρουμε για την ιαπωνική μετάλλαξη του κορονοϊού

Που καταλήγουμε

Όλα, λοιπόν, δείχνουν ότι η λύση είναι μία: Το να κάνεις και τις δύο δόσεις του εμβολίου σου. Μόνο έτσι μπορεί να κρατηθεί στο χαμηλότερο δυνατό το ποσοστό των ανθρώπων που για σοβαρούς λόγους -οι οποίοι δικαιολογούνται από την επιστήμη- κάνουν μόνο την πρώτη δόση. Κι αυτό γιατί το χαμηλό ποσοστό αυτών των ανθρώπων, όπως είδαμε, είναι αναγκαίο για την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το 'Ροζ Φεγγάρι'

Τι είναι ακριβώς; Γιατί ονομάζεται έτσι; Και κυρίως, πότε θα μπορέσεις να το απολαύσεις;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.