Ποιος είναι ο Vitalik Buterin, ο νεότερος crypto-δισεκατομμυριούχος του κόσμου

Ξεκίνησε ως θιασώτης του Bitcoin στα 17 του και έγινε μεγιστάνας χάρη στο Ethereum.

Ο Vitalik Buterin, ο ιδρυτής της δημόσιας πλατφόρμας ανοιχτού κώδικα Ethereum, που δημιουργεί και διαχειρίζεται το κρυπτονόμισμα Ether (και όχι μόνο, όπως θα δούμε), μόλις έγινε ο νεότερος crypto-δισεκατομμυριούχος του κόσμου, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Με αυτόν τον όρο, το περιοδικό αναφέρεται σε ανθρώπους που έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο σε κρυπτονομίσματα που, αν μετατραπεί σε δολάρια, αξίζει τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο.

Vitalik Buterin, η μεγαλοφυΐα των κρυπτονομισμάτων

Ο Buterin μπήκε στον κόσμο του Bitcoin σε νεαρή ηλικία και πλέον διαθέτει τη δική του "επιχείρηση" κρυπτονομισμάτων, την Ethereum. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Γεννημένος στη Ρωσία, μετακόμισε στον Καναδά με την οικογένειά του όταν ήταν έξι ετών. Η πρώτη του επαφή με το Bitcoin έγινε στα 17 του, μέσω του πατέρα του, ενώ σύντομα άρχισε να γράφει για μία έκδοση που λεγόταν Bitcoin Weekly, η οποία μετέδιδε ειδήσεις σχετικές με το Bitcoin (και πλήρωνε τους αρθρογράφους της με κρυπτονόμισμα).

Ποιος είναι ο Vitalik Buterin, ο νεότερος crypto-δισεκατομμυριούχος του κόσμουiStock

Κάποια στιγμή, η συγκεκριμένη έκδοση έκλεισε και εκείνος αποφάσισε, από κοινού με τον Mihai Alsie, να δημιουργήσουν το Bitcoin Magazine, του οποίου υπήρξε και ένας από τους βασικούς συντάκτες. Επίσης, ξεκίνησε να σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Γουότερλου, όπου εξερεύνησε περισσότερο τον θαυμαστό κόσμο του προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και το 2012, μάλιστα, κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στη Διεθνή Ολυμπιάδα της Επιστήμης των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Η δημιουργία του Ethereum και του Ether

Το 2013, ανήρτησε ένα post στο οποίο παρουσίαζε τα σχέδια για το Ethereum, μία δημόσια πλατφόρμα blockchain ανοιχτού κώδικα, που θα δημιουργούσε και θα διαχειριζόταν ένα τότε νέο κρυπτονόμισμα, το Ether (ETH). Πολύ σύντομα μετά από αυτή την ανακοίνωση, επωφελήθηκε μίας επένδυσης ύψους 100 χιλιάδων δολαρίων που του ήρθε μέσω της Υποτροφίας Thiel και αποφάσισε να παρατήσει το πανεπιστήμιο για να εστιάσει αποκλειστικά και μόνο στο Ethereum. Η "επιχείρησή" του αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του 2014 και άρχισε να λειτουργεί το 2015, με κεφάλαιο 72 εκατομμύρια νομίσματα.

COINS OF VARIOUS CRYPTOCURRENCIES STOCK PHOTOiStock

To Ethereum αποτελεί μία τεχνολογία με πολλές εφαρμογές

Πλέον, το Ether είναι το δεύτερο πιο ισχυρό κρυπτονόμισμα στην αγορά, μετά από το Bitcoin. Η κύρια διαφορά, όμως, της "επιχείρησης" του Buterin με το Bitcoin έχει να κάνει με το ότι το Ethereum, ως πλατφόρμα, πέρα από τη διάθεση του δικού της κρυπτονομίσματος, επιτρέπει τη δημιουργία και εκτέλεση αποκεντρωμένων χρηματοοικονομικών εφαρμογών και έξυπνων συμβολαίων, που βασίζονται σε ένα πρωτόκολλο συναλλαγής που εκτελεί, ελέγχει και καταγράφει τις σχετικές με αυτά έννομες πράξεις, κάτι που επιτρέπει τη χρήση του πέρα από το στενό πλαίσιο των κρυπτονομισμάτων.

Μάλιστα, ο Nick Szabo, κρυπτογράφος, δικηγόρος και εξπέρ σε θέματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, όρισε το πρωτόκολλο του Bitcoin ως μία αδύναμη εκδοχή αυτού που χρησιμοποιεί το Ethereum.

Σύμφωνα με το Forbes, στη "θυρίδα" του Buterin στο Ethereum βρίσκονται συνολικά 333.520 ETH που ισούνται σε 1,09 δισεκατομμύρια δολάρια, πάντα σύμφωνα με τις "τιμές συναλλάγματος" της 3ης Μαΐου. Μάλιστα, αναμένεται η αξία τους να ανέβει κι άλλο με την αύξηση της δημοτικότητας των αποκεντρωμένων χρηματοοικονομικών εφαρμογών, που θα μπορούσαν στο μέλλον να αντικαταστήσουν "ενδιάμεσους" όπως οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες.

> Διάβασε ακόμα: Ποιος είναι ο Beeple που βγάζει εκατομμύρια πουλώντας pixels

Επίσης, η δημοτικότητα των NFTs, για τα οποία μπορείς να διαβάσεις περισσότερα εδώ, ενισχύει κι άλλο τη δύναμη του Ethereum. Κι αυτό γιατί αυτά τα μοναδικά (κατ’ επίφαση) "αντικείμενα" αντιστοιχίζονται, ανάμεσα σε άλλα, με έργα ψηφιακής τέχνης, αναμνηστικά αθλητικών αγώνων, εικονικές ιδιοκτησίες ή παιχνίδια και στη συνέχεια πωλούνται και αγοράζονται μέσω του Ethereum, με την προσφορά και τη ζήτησή τους να αυξάνονται συνεχώς και το μέλλον της τέχνης να θεωρείται ότι βρίσκεται πάνω τους.

Κοινώς, ο Vitalik Buterin βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην εμπροσθοφυλακή του μέλλοντος του κόσμου των χρηματοοικονομικών. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.

Διαγωνισμός | Κέρδισε μία διπλή πρόσκληση για την Avant Premiere του The Fall Guy

20 τυχεροί-ες θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για την πρεμιέρα του The Fall Guy με τον Ryan Gosling.

Καμία έκπληξη, σύντομα θα δούμε καλλιστεία τεχνητής νοημοσύνης

Τα καλλιστεία ομορφιάς τεχνητής νοημοσύνης "Miss AI" μάλλον είναι και τα μοναδικά που ίσως να έχουν θέση ακόμα στην εποχή μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος