Ο Solomun και η υπερδύναμη της χορευτικής μουσικής

Ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού, πασίγνωστος μουσικός παραγωγός και DJ μιλά στο Esquire για το νέο του album Home και την post-Covid εποχή στο clubbing.

Στην ερώτηση για τους δημοφιλέστερους και πιο αναγνωρίσιμους ξένους DJs στην Ελλάδα, ο Solomun μάλλον κατέχει τα πρωτεία με τις περισσότερες απαντήσεις. Πράγματι, αν πηγαίνεις σε πάρτι και φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής είναι απίθανο να μη γνωρίζεις το Γερμανοβόσνιο σταρ που κάποτε -το σωτήριο έτος 2013 για την ακρίβεια- τόλμησε να προσθέσει τα διάσημα Καγκέλια στο set του και φυσικά να γίνει viral μέσα σε ένα βράδυ. Το δε προφίλ του στο Spotify μετρά εκατομμύρια ακροάσεις και δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός, αφού ως μουσικός παραγωγός έχει το χάρισμα να κάνει τους πάντες να χορεύουν, ακόμα και τους ορκισμένους εχθρούς του είδους που εκπροσωπεί.

Με αφορμή το ολοκαίνουριο και άκρως καλοκαιρινό album του, Home, ο Solomun μιλά αποκλειστικά στο Esquire 'σαν στο σπίτι του' και μοιράζεται μαζί μας μερικά 'χρήσιμα' μυστικά για djs, clubbers ή απλούς λάτρεις της χορευτικής μουσικής. 

Αλήθεια, ποιο 'ταξίδι' σε οδήγησε να γράψεις τα τραγούδια του νέου σου album Home που κυκλοφόρησε στις 28 Μαΐου; Προσωπικά μου άρεσε και το ομότιτλο, όπως και το πολύ καλοκαιρινό Tuk Tuk.  Το πρώτο κομμάτι του album ήταν στην πραγματικότητα ο τίτλος του album και αυτό πρέπει να γράφτηκε περίπου 7 χρόνια πριν. Ύστερα, είχα μία σειρά από μουσικές ιδέες και άρχισα σταδιακά να σκέφτομαι: "Ίσως αυτό θα μπορούσε να γίνει ένα album project κάποτε στο μέλλον."

Μετά από αυτό αρχίσαμε να σκεφτόμαστε ποιος θα μπορούσε να είναι guest στο δίσκο, και βαθμιαία όλα τα κομμάτια άρχισαν να ενώνονται. Ενόσω κάθε τραγούδι δημιουργούνταν σιγά-σιγά, το ίδιο συνέβαινε και με την αίσθηση ότι όλο αυτό ήταν όντως ένα album. 

Το πρώτο που ολοκληρώσαμε ήταν το "Home" - όταν το έφτιαξα αρχικά το αρχείο ονομαζόταν "Album Track 1". Νομίζω ότι ως καλλιτέχνης έχεις πάντα ανάμεικτα συναισθήματα για τα δικά σου κομμάτια. Αλλά με το "Home", ακόμη εξακολουθώ να εκπλήσσομαι που, παρότι με συνοδεύει εδώ και 3-4 χρόνια, ακόμη μου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκομαι σε club. 

Πού αισθάνεσαι περισσότερο ότι βρίσκεσαι στο σπίτι σου, στη Γερμανία ή τη Βοσνία;  Ανεξάρτητα από το πόσα μέρη επισκέπτομαι, ανεξάρτητα από το πόσο επηρεάστηκα έχοντας μεγαλώσει στη Γερμανία, θα φέρω πάντα το πνεύμα της πατρίδας μου μέσα μου. 

Και ποιο μέρος στη γη πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει το επόμενο σπίτι σου, ενδεχομένως στο μέλλον; Εδώ πρέπει να σκεφτώ μία παλιά παροιμία που λέει: "Πώς κάνεις το Θεό να γελάσει; Πες του τα σχέδια σου." Με τη μία μπορώ να σκεφτώ πολλά μέρη που θα μπορούσαν να είναι επιλογή.

Πρόσφατα πήγα στην Πορτογαλία και ποιος ξέρει, ίσως η Λισσαβόνα θα μπορούσε να είναι το επόμενο σπίτι μου. Στην τελική σκέφτομαι ότι θα είναι οπουδήποτε με πάει η αγάπη. 

Ο Solomun και η υπερδύναμη της χορευτικής μουσικήςChino Moro

Έχεις έρθει άπειρες φορές και στην Ελλάδα. Υπάρχουν αναμνήσεις από εδώ, που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μου; Τα events του Blend στο Gazi Music Hall στην Αθήνα ήταν πραγματικά ονειρικά πάρτι, εκεί έχω παίξει τεράστια σε διάρκεια sets, τύπου 12 ώρες και ο κόσμος είναι απίστευτα ενημερωμένος στη μουσική. Το Reworks Festival επίσης κάνει καταπληκτική δουλειά, τρέφω τεράστιο σεβασμό προς τους διοργανωτές. Και φυσικά, δεν ξεχνάω μερικές σπουδαίες νύχτες στη Μύκονο. 

H 'συνταγή' των remixes και η αντίστοιχη της επιτυχίας

Έχεις δημιουργήσει remixes για αμέτρητους, πασίγνωστους καλλιτέχνες όπως οι Foals, Editors, Lana Del Rey, Paul Kalkbrenner, Jamiroquai, Depeche Mode, Apparat, Jon Hopkins και Leonard Cohen. Ποια διαδικασία ακολουθείς για να φτιάξεις ένα νέο ήχο που να σέβεται και τον καλλιτέχνη και το πρωτότυπο τραγούδι; Συνήθιζα να είμαι αρκετά ακραίος όσον αφορά στα remixes. Κυριολεκτικά το μόνο πράγμα που κρατούσα ήταν τα φωνητικά, τα αφαιρούσα εντελώς και τα άκουγα ξανά και ξανά, μέχρι να ξεχάσω εντελώς το αρχικό τραγούδι. Κι αυτό γιατί εκείνη είναι η στιγμή που αρχίζεις να 'ζωγραφίζεις' ένα νέο κομμάτι γύρω από τη φωνή, ίσως αλλάζοντας το μέτρο, αφαιρώντας κάποια σημεία ή κόβοντάς τα. 

Που και που αυτό συμβαίνει ακόμα, αλλά αφήνω στον εαυτό μου λίγο περισσότερο χώρο και μερικές φορές προσπαθώ να ενσωματώσω τα αρχικά στοιχεία των παραγωγών αν αισθάνομαι ότι ταιριάζουν. Κάποιες άλλες φορές ακούω ένα κομμάτι και ήδη μου αρέσει πολύ, οπότε τότε απλώς το 'περιποιούμαι' προσθέτοντας dance στοιχεία και τροποποιώ λίγα πράγματα, ώστε να λειτουργεί καλύτερα σε ένα club. Ωστόσο, δεν υπάρχει φόρμουλα, εξαρτάται πάντα από το πρωτότυπο.

Υπάρχει συγκεκριμένη μουσική 'συνταγή' που κάνει τον κόσμο να χορεύει; Ίσως κάποια μουσικά στοιχεία που βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση; Φυσικά και υπάρχουν φόρμουλες και στοιχεία, αλλά νομίζω ότι ήρθε η ώρα να 'σπάσουμε' αυτούς τους κανόνες. Ίσως έχεις ακούσει την 'pop hit φόρμουλα με 4 συγχορδίες', στην οποία βασίζονται πολλές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων πενήντα ετών. Ειδικότερα στη dance μουσική, υπάρχουν σχέσεις αιτίας και αποτελέσματος που χρησιμοποιούν πολλοί παραγωγοί.

Μερικές φορές είναι εντάξει να ακολουθείς ένα απλό concept επειδή λειτουργεί, όμως άλλες, θέλεις να δοκιμάσεις μία διαφορετική προσέγγιση, να προκαλέσεις τον εαυτό σου αλλιώς και να κάνεις έτσι τον κόσμο να χορέψει - από το να αφηγείσαι την ίδια παλιά ιστορία ξανά και ξανά. Ένας μουσικολόγος πάντως, μπορεί να σου πει περισσότερα σε σχέση με αυτό. 

>Διάβασε ακόμη: Οι καλύτεροι DJs του κόσμου αυτήν τη στιγμή

Όπως και να έχει, είναι συναρπαστικό ή κάπως αγχωτικό να εξαρτάται (και) από εσένα τόσος κόσμος για να διασκεδάσει; Γενικά, έχω την τύχη να παίζω για κόσμο που εμπιστεύεται αυτό που κάνω, και έτσι προσπαθώ να τον κάνω να ταξιδέψει. Και για μένα, ειδικά εξαιτίας αυτής της εμπιστοσύνης, είναι σημαντικό να του επιφυλάσσω μερικές εκπλήξεις έτοιμες, που δεν ακολουθούν αυτό το μονοπάτι. Μικρά νησιά στον ωκεανό που δεν θα συνιστούσε κανένας αλγόριθμος, ή τουλάχιστον μέχρι τώρα. Αυτό κάνει τη δουλειά μου συναρπαστική με τον καλύτερο τρόπο. 

Τελικά τι είναι αυτό που κάνει έναν dj καλό ή κακό στη δουλειά του; Βασικά τι είναι αυτό που χρήζει κάποιον dj; Είναι κάτι σαν υπερδύναμη; Η ίδια η μουσική είναι η υπερδύναμη - διαθέτει τόσο τεράστιο εύρος. Και δεν είναι μόνο το συναίσθημα που μεταφέρεται μέσω αυτής. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει τη θετική της επίδραση στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Κάθε καλλιτέχνης πρέπει να βρει τη δική του ροή με αυτήν την υπερδύναμη. Eκτός από την τεχνική (που είναι βασική προϋπόθεση), αυτό που είναι επίσης πολύ σημαντικό είναι η επιλογή μουσικής.

Και εδώ, όλα συνοψίζονται στο ένστικτο: Ποιο κομμάτι είναι το σωστό και πότε είναι η σωστή στιγμή για το κομμάτι; Πρέπει να μπορείς να 'διαβάσεις' τον κόσμο. Κάθε χαρακτήρας είναι διαφορετικός, μερικοί είναι πιο εσωστρεφείς, άλλοι πιο εξωστρεφείς. Θα πρότεινα να βρει o καθένας το δικό του χαρακτηριστικό, το δικό του σήμα κατατεθέν. Προσωπικά, μου αρέσει να νιώθω ελεύθερος, να επικοινωνώ και να αλληλεπιδρώ με το πλήθος, μερικές φορές με συγκεκριμένα άτομα μέσα σε αυτό. Μου αρέσει να χορεύω και θέλω να δείχνω ότι όντως περνάω καλά. Αλλά φυσικά, πάντα είμαι συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνω.

Το clubbing στη μετά κορονοϊού εποχή και τα μελλοντικά του σχέδια

Στο μεταξύ, πόσο πιθανό είναι αυτή η πανδημία να έχει βλάψει ανεπανόρθωτα την κουλτούρα του clubbing; Τι περιμένεις να συμβεί στο εξής; Ο κόσμος έχει τόση μεγάλη επιθυμία για αυτό στην παρούσα φάση που φαίνεται ότι με κάθε μικρή ευκαιρία που παρουσιάζεται, αμέσως το αναζητά. Τα εισιτήρια από νέα events σε περιοχές που δε φημίζονται για το εν λόγω είδος εξαντλούνται εντός ωρών ή και λεπτών.

Αλλά το ερώτημα είναι, προς τα πού οδεύουμε, όταν πια ξεκινήσουν κανονικά τα events; Ο κίνδυνος που ελλοχεύει για την ανθρωπότητα και ειδικά για τη νεολαία δεν είναι η πανδημία ή το κλείσιμο των clubs, αλλά η προοδευτική ψηφιοποίηση και η ψηφιακή απομόνωση από την οποία συνοδεύονται.

Αυτή είναι η ιστορία που προσπάθησα να πω με το άλμπουμ: Το Home μιλά για την επιθυμία των ανθρώπων να είναι μέλος μιας κοινότητας με γνώμονα τη μουσική, το Kreatur der Nacht για την εξέγερση των ανθρώπων και την αποχώρησή τους. Το Tuk Tuk επισημαίνει την αφύπνιση που μπορεί να επιτύχει η μουσική όταν οι άνθρωποι συναντηθούν ξανά.

Και το Ocean, την ένωση της ψυχής μας με το αιώνιο ρεύμα της μουσικής. Το Night Travel ως τελευταίο single και βίντεο αφηγείται το τέλος της ιστορίας, το τέλος του ταξιδιού. Και το τέλος είναι στην πραγματικότητα η αρχή.

Με αυτήν την ιστορία όλα ξεκίνησαν για μένα, στο μυαλό μου. Πρόκειται για μία διασκευή του παλιού ελληνικού μύθου "Νάρκισσος και Ηχώ" από τον Γερμανό συγγραφέα Klaus Brink, κατά τον οποίο ο όμορφος νεαρός Νάρκισσος απορρίπτει όλες τις γυναίκες που θέλουν να είναι μαζί του και τελικά η κατάρα τον θέλει να ερωτεύεται τη δική του αντανάκλαση.

Μια τέτοια αγάπη προφανώς δεν μπορεί ποτέ να εκπληρωθεί και έτσι μέρα με τη μέρα κοιτάζει την αντανάκλασή του στο νερό και τελικά πεθαίνει μόνος και απελπισμένος. Δε θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κάνεις τη σύνδεση με το Instagram και τα υπόλοιπα social media. Νομίζω ότι είναι απίστευτα σημαντικό για τους ανθρώπους να μάθουν εκ νέου να ζουν, να υπάρχουν στη στιγμή και να μην αποσπώνται συνεχώς από τα κοινωνικά δίκτυα.

Ποιο τραγούδι σε έπιασες να ακούς τελευταία που δε θα περνούσε ποτέ από το μυαλό μας; Πιστεύω πως μπορείς να μας εκπλήξεις. Πρόσφατα έφτιαξα μία συλλογή με 10 ηλεκτρονικά tracks από Ρώσους καλλιτέχνες και μέσω ενός φίλου έπεσα πάνω σε ένα κομμάτι που λογικά δε θα συναντούσα υπό άλλες συνθήκες. Είναι πολύ περίεργο, αλλά έχω κολλήσει και το ακούω τακτικά από τότε. Λέγεται Nikolai Reptile από Shadowax.

Πώς αισθάνεσαι τώρα που απολαμβάνεις τόση αναγνωρισιμότητα; Στο εξωτερικό λέτε 'sky is the limit', αλλά οι δικοί σου στόχοι ποιοι είναι στο εξής; Ακόμα μου φαίνεται εξωπραγματικό, είναι κάτι που στο παρελθόν δε θα το περίμενα σε καμά περίπτωση. Όσοι με ξέρουν προσωπικά, γνωρίζουν ότι πραγματικά δε μου αρέσει να είμαι στα φώτα της δημοσιότητας.

Μέχρι και σήμερα, αισθάνομαι αμηχανία όταν κάποιος μου ζητά να βγούμε φωτογραφία. Δυστυχώς, στο επάγγελμά μου είναι αρκετά δύσκολο να το αποφύγω. Όσον αφορά στους στόχους όμως, ποτέ δεν είχα βασικό σχέδιο. Το πάω μέρα με τη μέρα, προσπαθώ να το αξιοποιήσω στο έπακρο και να δω πού με οδηγούν τα πράγματα. Τόσο απλά. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.