Με Panama hat, αμέσως καλύτερα

Κλασικό, χρήσιμο και στιλάτο.

Ενώ βαδίζουμε μέσα στο hardcore καλοκαίρι και ο ήλιος μας καίει τα μαλλιά και τα μυαλά, σκεφτήκαμε ότι δεν υπάρχει καλύτερο αξεσουάρ για να μας προφυλάξει από τις ακτίνες του από ένα καλοφτιαγμένο Panama hat ή, επί το ελληνικότερο, καπέλο Παναμά. Αυτό το πρακτικό και όμορφο item της αντρικής γκαρνταρόμπας που μας δίνει πολύ στυλ την ώρα που παίρνουμε το πρωινό μας στο μπαλκόνι, βολτάρουμε στην πόλη ή λιαζόμαστε στις παραλίες.

Panama hat, ένα καπέλο-σταθμός

Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις, καθώς αν εξαιρέσουμε τις επιλογές που μπορείς να βρεις με ένα κλικ σε sites όπως το Mr Porter, η αγορά είναι τίγκα στους πλαστικούς και χάρτινους παναμάδες που δεν κάθονται ωραία σε κανένα κεφάλι.

Το κυνήγι, όμως, αξίζει τον κόπο καθώς η σαγήνη που μας έχει ασκήσει διαχρονικά αυτό το καπέλο, φορεμένο από αστέρες του κινηματογράφου, είναι κάτι παραπάνω από ακαταμάχητη.

Θυμήσου π.χ. πόσο τέλειος έδειχνε ο Gregory Peck στο Σκιές και Σιωπή του 1963, ο Robert Redford (φωτογραφία κάτω) στον Μεγάλο Γκάτσμπυ του 1974 ή ο Viggo Mortensen (κεντρική φωτογραφία) στα Δύο Πρόσωπα του Ιανουαρίου του 2014.

Με Panama hat, αμέσως καλύτερα Paramount

Οι κινηματογραφικοί χαρακτήρες που ενσάρκωσαν αυτοί και άλλοι πολλοί ηθοποιοί, όπως διαβάζουμε στο βρετανικό Esquire, υπογράμμισαν τη σύνδεση του Panama hat με τις στιγμές δόξας που έζησε στα μέσα του 20ού αιώνα. Τότε που απογείωνε την κομψότητα των λινών κοστουμιών, των μεταξωτών γραβατών, ενίοτε και των σινιέ χρυσών δαχτυλιδιών.

Με τι ρούχα να το φορέσεις

Οι κάθε λογής παναμάδες, βέβαια, δεν έφυγαν ποτέ από τη μόδα καθώς, όπως τα περισσότερα κλασικά κομμάτια της αντρικής γκαρνταρόμπας, κολακεύουν και δίνουν στυλ στους περισσότερους άντρες, ανεξαρτήτως των χαρακτηριστικών τους.

Τα Panama hats, όμως, είναι και πολύ εύκολα στους συνδυασμούς. Μπορείς να φορέσεις έναν παναμά με casual ντύσιμο, π.χ. με ένα chinos παντελόνι σεταρισμένο με κοντομάνικο polo φορεμένο από μέσα, πλεκτή ζώνη από σχοινί και εσπαντρίγιες και να απογειώσεις το στυλ σου, αλλά και με ένα ωραίο κοστούμι, για να σου δώσει αέρα άλλης εποχής και να σε κάνει να ξεχωρίσεις.

WORKER MAKING A PANAMA HAT Getty Images

Panama hat: Ο σωστός ορισμός

Σε περίπτωση που, λέμε τώρα, είσαι αρχάριος σε επίπεδο ορολογίας της αντρικής μόδας και δεν το γνωρίζεις, ήρθε η ώρα να μάθεις ότι δεν είναι όλα τα ψάθινα ανδρικά καπέλα παναμάδες.

Ο όρος Panama, μάλιστα, δεν αναφέρεται στο σχήμα του καπέλου αλλά στον τρόπο με τον οποίο είναι υφασμένη η ψάθα του. Ένας παναμάς, λοιπόν, μπορεί να είναι φεδόρα, όπως συνηθίζεται, αλλά και Optimo (πιο στρογγυλός, με μία ραφή στο κέντρο του πάνω τμήματός του), Trilby (με πιο ρηχό γείσο) ή Planter (με φλατ μπορ, όπου μπορ είναι ο γύρος του καπέλου).

Η προέλευση από το Εκουαδόρ

Κάτι παράδοξο όσον αφορά την ονομασία του είναι το ότι η καταγωγή του δεν είναι από τον Παναμά αλλά από το Εκουαδόρ. Οι πρώτες εξαγωγές από την πόλη Μοντεκρίστι στον Παναμά έγιναν τον 17ο αιώνα και γρήγορα τράβηξε το βλέμμα των Αμερικανών χρυσοθήρων κατά την διάρκεια του Πυρετού του Χρυσού. Η χρήση του διαδόθηκε γρήγορα γιατί ήταν την ίδια στιγμή όμορφο σαν αξεσουάρ και πρακτικό, προστατεύοντας αργότερα από τις σκληρές ακτίνες του ήλιου και τους εργάτες που δούλευαν στο κανάλι του Παναμά.

Στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Τα στιλιστικά και πρακτικά ατού του Panama hat οφείλονται στο φυσικό υλικό του που σε κρατάει δροσερό και παράγεται από το φυτό Paja Toquilla το οποίο ενδημεί στις παράκτιες περιοχές του Εκουαδόρ, αλλά και στην τεχνική του πλεξίματός του.

Η περίπλοκη αυτή τεχνική θεωρείται μία τέχνη που απειλείται με εξαφάνιση και το 2012 προστέθηκε στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Μάλιστα, οι υψηλής ποιότητας αυθεντικοί παναμάδες που γίνονται κατά παραγγελία στο Lock & Co, το αρχαιότερο κατάστημα καπέλων του κόσμου, που βρίσκεται στο Λονδίνο, έχουν αναμονή παράδοσης για έως και εννέα μήνες.

Ένας παναμάς στο κεφάλι του Φραγκλίνου Ρούζβελτ

Στα τέλη του 18ου αιώνα αυτά τα "σομπρέρο" εισάγονταν στις ΗΠΑ χύδην και σε τεράστιες ποσότητες από το Εκουαδόρ, ενώ το 1906 ήταν από τα αγαπημένα αξεσουάρ της αγγλικής αριστοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του Εδουάρδου Ζ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου. Εκείνη τη χρονιά, τυπώθηκε στους New York Times και μία φωτογραφία του Φραγκλίνου Ρούζβελτ με ένα τέτοιο καπέλο, από μία επίσημη επίσκεψή του κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη διάνοιξη της διόρυγας του Παναμά. Πολλά χρόνια αργότερα, το 1944, οι παναμάδες ήταν το #1 εξαγώγιμο προϊόν του Εκουαδόρ.

> Διάβασε ακόμα: Οι 10 εντολές του καλοκαιρινού στυλ

Πώς να φροντίζεις το Panama hat σου

Αν δεν αντικρίσεις το πολύτιμο και χρυσοπληρωμένο Panama hat σου στραπατσαρισμένο την ώρα που το βγάζεις από την τσάντα ή τη βαλίτσα σου, ίσως να μην αναλογιστείς ποτέ το ότι απαιτεί ειδική φροντίδα.

Όταν δεν το φοράς, λοιπόν, για να μη χάσει το σχήμα του ή "σπάσει", θα πρέπει είτε να το αποθηκεύεις σε μία καπελιέρα είτε να το γεμίζεις με χαρτί και να το βάζεις σε μία τσάντα αποθήκευσης.

> Διάβασε ακόμα: Τα καπέλα που θα σου κάνουν σκιά αυτό το καλοκαίρι

Τέλος, φρόντισε να το φυλάσσεις πάντα σε δροσερό και ξηρό μέρος, καθώς οι ίνες του μπορεί να αφυδατωθούν και να σπάσουν μετά από την έκθεσή του στη ζέστη για πολλή ώρα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μεταμόσχευση γενειάδας, κι όμως γίνεται

Αν σε ενδιαφέρει ένα γεμάτο μούσι, εντός διαβάζεις πώς λειτουργεί η εν λόγω μέθοδος και πόσο κοστίζει.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα 7 must have κομμάτια που θα φέρουν την άνοιξη στη ντουλάπα σου

Γιατι κάθε άνοιξη, φέρνει μαζί της την υπόσχεση της ανανέωσης. Όπως ακριβώς και η GANT.

Αντλώντας έμπνευση από το Ripley για να βγεις στην παραλία

Η σειρά του Netflix μας έδωσε ιδέες. Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ, είναι να τσεκάρεις τα μαγιό που σου προτείνουμε.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Το Clodist φέρνει όλες τις νέες τάσεις της μόδας για τη σεζόν SS24

Είναι καιρός να ανανεώσουμε την εμφάνισή μας ακολουθώντας ό,τι νέο και ποιοτικό ταιριάζει στο στυλ μας.

Τα νέα ρολόγια Tudor για το 2024

Τέσσερα σύγχρονα ρολόγια που δε θες να λείπουν από τη συλλογή σου.