Ένας Σοφός που τον φώναζαν Duda

Δύο χρόνια χωρίς τον Dusan Ivkovic.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 16 Σεπτεμβρίου 2023

Τι να πει κανείς για τον Dusan Ivkovic; Ο μυθικός Σέρβος προπονητής έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα πριν από δύο χρόνια σε ηλικία 78 ετών νοσηλευόμενος στο Βελιγράδι με πρόβλημα στους πνεύμονες. Προηγουμένως είχε χαράξει μία τεράστια πορεία στα παρκέ, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του στο παγκόσμιο μπάσκετ και κληροδοτώντας ένα τεράστιο legacy. 

Η βιογραφία

Ο Dusan Ivkovic γεννήθηκε στο Βελιγράδι στις 29 Οκτωβρίου 1943. Μάλιστα, η γιαγιά του από την πλευρά της μητέρας του ήταν πρώτη ξαδέρφη με τον Nikola Tesla. Γιος νομικού με στιβαρές αρχές, ο μικρός Dusan έδειξε από νωρίς την κλίση του προς την πορτοκαλί μπάλα, παρά τις αντιρρήσεις των γονιών του. Ο κατά έξι χρόνια μεγαλύτερος αδερφός του, Slobodan 'Piva' Ivkovic, ήταν εκείνος που τον 'μύησε'. 

Ξεκίνησε ουσιαστικά το μπάσκετ στη Ραντνίτσκι Βελιγραδίου, όπου εντάχθηκε στα 15 του, παίζοντας εκεί για 10 χρόνια. Η Ραντνίτσκι ήταν μάλιστα και εκείνη η ομάδα που αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό της προπονητικής του καριέρας, όταν το 1977 προσελήφθη σαν βοηθός του Ranko Žeravica. Έναν χρόνο μετά ήταν ο ίδιος πρώτος προπονητής, μόλις στα 35 του χρόνια. Ακολούθησαν 11 ακόμη σύλλογοι και βεβαίως μία τεράστια διαδρομή με την εθνική ομάδα της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και, μετά τον πόλεμο, της Σερβίας.

Τον Ιούλιο του 2016 αποφάσισε να βάλει τέλος στην προπονητική του καριέρα και να αναλάβει συντονιστικό ρόλο στις εθνικές ομάδες της Σερβίας. 

"Η δουλειά του προπονητή περιλαμβάνει κάθε μέρα σημαντικές και δύσκολες αποφάσεις. Όταν όμως η δουλειά αποτελεί και μεγάλη αγάπη, τα βγάζεις πέρα, παρά τις δυσκολίες. Η τελευταία μου απόφαση να αποσυρθώ είναι λογική, μελετημένη, αλλά και δύσκολη. Το μπάσκετ και η προπονητική δεν ήταν μέρος της ζωής μου, αλλά ολόκληρη η ζωή μου. Ήταν μια διαρκής σχέση. Κοιτώντας πίσω, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου και κυρίως τους παίκτες για το σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την έμπνευση. Πάντα έλεγα πως με ενοχλεί να ακούω ότι δημιούργησα παίκτες. Εγώ απλώς τους έδωσα μία ευκαιρία και εκείνοι την αξιοποίησαν. Φυσικά, δεν μπορώ και δεν πρόκειται να πω ποτέ αντίο στο μπάσκετ" είχε δηλώσει τότε.

Το 2008, συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στους 10 μεγαλύτερους προπονητές στην ιστορία της Euroleague και το 2017 εισήχθη στο Hall of Fame της Διεθνoύς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Αποτελεί μέχρι σήμερα το μοναδικό προπονητή στην ιστορία που έχει κατακτήσει και τους 4 σημαντικότερους ευρωπαϊκούς τίτλους.

Για σχεδόν 40 χρόνια -όταν και αποχώρησε από την Anadolu Efes- επέδειξε ένα τεράστιο μπασκετικό έργο και δικαιολογημένα θεωρείται ένα από τους κορυφαίους προπονητές όλων των εποχών.

Από τη μυθική εθνική Γιουγκοσλαβίας στον Ολυμπιακό

Ο μύθος του ξεκίνησε να χτίζεται στις εθνικές ομάδες της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, όπου ήταν αρχικά βοηθός του Krešimir Ćosić, το 1986. Δύο χρόνια αργότερα ανέλαβε αυτός τον ρόλο του head coach, με τεράστια ευθύνη να καθοδηγήσει μία τρομακτικά χαρισματική γενιά παικτών, στην οποία μεταξύ άλλων βρισκόντουσαν οι Drazen Petrovic, Zarko Paspalj, Vlade Divac, Toni Kukoc, Dino Radja, Jure Zdovc, Zelimir Obradovic και Velimir Perasovic. Για μία τριετία -και πριν ξεσπάσει ο πόλεμος- η εν λόγω ομάδα κατακτούσε τα πάντα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, με αποκορύφωμα το Μουντομπάσκετ του 1990 στην Αργεντινή. 

Tότε, στο Μπουένος Άιρες, όλος ο μπασκετικός πλανήτης είχε την τύχη να δει για τελευταία φορά την ενωμένη Γιουγκοσλαβία με την πιθανώς καλύτερη φουρνιά της ιστορίας της. Μία υπερομάδα με μ.ο. ύψους τα 2.07 μ., που κατέκτησε το τρόπαιο επικρατώντας με 95-72 της Σοβιετικής Ένωσης στον τελικό. Πολλοί δε, θα ήθελαν να τη δουν και απέναντι στην αυθεντική Dream Team, το 1992.

H Ελλάδα ήταν για τον Duda η δεύτερη πατρίδα, με τον ίδιο να βοηθά πολύ σημαντικά την εξέλιξη του ίδιου του ελληνικού μπάσκετ. Είχε καθίσει στον πάγκο του Άρη (1980-1982), του ΠΑΟΚ (1991-1993), του Πανιωνίου (1994-1996), της ΑΕΚ (1999-2001) και του Ολυμπιακού (1996-1999 και 2010-2012). Οι Ερυθρόλευκοι ήταν εκείνοι με τους οποίους συνδέθηκε περισσότερο αλλά και η ομάδα με την οποία κατέκτησε δύο Ευρωλίγκες, σε δύο διαφορετικές θητείες, με highlight ασφαλώς το Final Four της Κωνσταντινούπολης το 2012.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος