Πόσες ημέρες χρειάζεται να δουλέψεις για να πάρεις το iPhone 13

Μία ομάδα αναλυτών το έψαξε. Και κατέληξε.

Η ομάδα της Picodi.com συνέκρινε τις τιμές του iPhone 13 Pro (128 GB) με το μέσο μισθό σε διαφορετικές χώρες και υπολόγισε πόσο καιρό οι κάτοικοι αυτών των χωρών πρέπει να δουλέψουν για να μπορέσουν να αγοράσουν την καινούργια ναυαρχίδα της Apple.

Στην Ελλάδα, η επίσημη τιμή της βασικής έκδοσης του iPhone 13 Pro (128 GB) ανέρχεται στα 1.179 €. Όπως και πέρυσι, οι αγοραστές δε θα βρουν ούτε φορτιστή ούτε ακουστικά στο κουτί. Η μόνη εξαίρεση είναι η Γαλλία, όπου ο νόμος απαιτεί από την Apple να περιλαμβάνει ακουστικά.

Πόσες ημέρες χρειάζεται να δουλέψεις για να πάρεις το iPhone 13

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ, ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι 1.258 € μικτά (987 € καθαρά). Αυτό σημαίνει ότι ένας στατιστικός κάτοικος της Ελλάδας θα έπρεπε να εργαστεί για 25,1 μέρες μέχρι να μπορέσει να αποκτήσει το iPhone 13 Pro (υποθέτοντας ότι θα ξοδέψει ολόκληρο μισθό του σε αυτό). Σε σύγκριση με το Ευρετήριο iPhone του περασμένου έτους, το αποτέλεσμα της Ελλάδας βελτιώθηκαν κατά 1,4 ημέρες.

Αυτός είναι ο δείκτης iPhone στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια:

  • 2018 – 27,8 ημέρες
  • 2019 – 27,7 ημέρες
  • 2020 – 26,5 ημέρες
  • 2021 – 25,1 ημέρες

Στην Κύπρο λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μέσος μισθός είναι 1.664€ (καθαρά) οι κάτοικοι θα πρέπει να εργαστούν 14,9 μέρες μέχρι να μπορέσουν να απολαύσουν το καινούργιο τους κινητό.

Ένας Ελβετός μπορεί να μαζέψει χρήματα για το νεότερο iPhone το ταχύτερο – μόλις 4,4 μέρες. Ένας μέσος Αμερικανός μπορεί να αγοράσει το πιο πρόσφατο gadget αφού εργαστεί για 5,9 μέρες και ένας Αυστραλός – μετά από 6,4 ημέρες.

Μεταξύ των χωρών που εξετάστηκαν, το χειρότερο αποτέλεσμα σημειώθηκε στην Τουρκία, όπου το iPhone μπορεί να αγοραστεί μετά από 92,5 εργάσιμες ημέρες. Το δεύτερο και το τρίτο χειρότερο αποτέλεσμα ανήκει στις Φιλιππίνες και τη Βραζιλία – 90,2 και 79,2 ημέρες αντίστοιχα.

Μεθοδολογία και πηγή δεδομένων

Ο δείκτης iPhone είναι μια ετήσια αναλογία της τιμής του iPhone προς τον μέσο όρο των μισθών, που πραγματοποιείται από το Picodi.com από το 2018.

Ο δείκτης iPhone 2021 υπολογίστηκε με βάση τις τιμές του iPhone 13 Pro (128 GB) που ανακοινώθηκαν δημόσια σε ιστότοπους της Apple ή σε εξουσιοδοτημένους ιστοτόπους πωλητών. Οι μέσοι μισθοί προέρχονται από τις επίσημες σελίδες του υπουργείου ή των στατιστικών γραφείων των χωρών και είναι ενημερωμένοι. Οι μηνιαίοι μισθοί διαιρέθηκαν με 21 – το μέσο αριθμό ημερών εργασίας σε ένα μήνα.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το κόλπο για να φτιάξεις το τέλειο βιογραφικό σημείωμα

Υπάρχουν πολλές μικρές λεπτομέρειες που μπορείς να βελτιώσεις για να κάνεις το βιογραφικό σου ιδανικό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

5 τροφές που ίσως ευθύνονται για τον πονοκέφαλό σου

Κάποιες από αυτές, σίγουρα δεν περνούσαν καν από το μυαλό μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μόλις είδαμε την καλύτερη διαφήμιση για τα robotaxi

Ή αλλιώς, όταν δύο παππούδες μπαίνουν σε αυτόνομο ταξί και δεν πιστεύουν αυτό που ζουν.

Γραφει TopGear