Τι ακριβώς έχει στο μυαλό του σχετικά με το διάστημα o Jeff Bezos

Μήπως ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου βλέπει κάτι περισσότερο από ό,τι καταλαβαίνουμε εμείς οι υπόλοιποι;

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Jeff Bezos ήταν ένας από τους επιβάτες του πυραύλου-κάψουλα New Shepard, της (εταιρείας του) Blue Origin, που πέταξε μέχρι το όριο του διαστήματος και γύρισε πίσω. Η πολυδιαφημισμένη αποστολή του πλουσιότερου ανθρώπου του πλανήτη στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ποιον αφορά όμως όλο αυτό, εκτός από τον ίδιο και τους υπόλοιπους ματαιόδοξους δισεκατομμυριούχους του μάταιου τούτου κόσμου; Το εκτεταμένο όραμα του Bezos, όπως και τα αντίστοιχα των Elon Musk και Richard Branson, φαινομενικά δεν ενδιαφέρουν κανέναν άλλον πέρα από τον εαυτό του(ς).

Μία ακόμη εταιρεία

Όπως υποστηρίζουν οι πολέμιοί του αλλά και μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης (με τα αμερικανικά media να έχουν δώσει ρεσιτάλ τους τελευταίους μήνες επ’ αυτού), η Blue Origin δεν είναι ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε για να ξεκλειδώσει τα μυστικά του διαστήματος.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Blue Origin (@blueorigin)

Είναι μία ακόμη εταιρεία, όσο κυνικό κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο, για ένα group που στέλνει κόσμο εκεί έξω. Φτιάχτηκε για να κάνει αυτό που κάνουν σχεδόν όλες οι εταιρείες: Να επιφέρει χρήματα στον founder, όποια κι αν είναι τα αλτρουιστικά κίνητρα με τα οποία φροντίζει να τροφοδοτεί τα media.

"Ήταν κάτι που μελετούσα από την ηλικία των 5 ετών, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που το κυνηγάω τόσο πολύ. Συνεχίζω αυτό το project, γιατί αν δεν το κάνω, θα καταλήξουμε να ζούμε σε έναν πολιτισμό στάσης, τον οποίο θεωρώ πολύ αποθαρρυντικό", έλεγε σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Bezos. Όπως θα πρόσεξες, ανέφερε τη λέξη "πολιτισμό".

Πόσο νοιάζεται γι’ αυτόν; Ας κάνουμε μία αντιπαραβολή. Ο Bezos είναι επιχειρηματίας. Βλέπει κάποια κενά στην αγορά και επενδύει. Το ίδιο κάνει και τώρα. Το κάνει μάλιστα με τέτοιον τρόπο, ώστε να φαίνεται σχεδόν σαν χάρη στο ανθρώπινο είδος ή, ακόμη χειρότερα, σαν μία μορφή φιλανθρωπίας. Δεν είναι.

Τι ακριβώς έχει στο μυαλό του σχετικά με το διάστημα o Jeff Bezos

Ο βασικότερος προβληματισμός εκείνων που του ασκούν κριτική, είναι κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί γενναιόδωρη προς την ανθρωπότητα μία ενέργεια που αφορά ελάχιστους. Το πλήρωμα και οι επιβάτες στις διαστημικές πτήσεις θα είναι μόνο άτομα από πολύ πλούσιες οικογένειες. Σε τελική ανάλυση, πόσο ουμανιστικό είναι αυτό, όταν η τιμή του εισιτηρίου θα είναι αστρονομική;

Μία άλλη οπτική

Δεν είναι η πρώτη φορά που πολλοί επικρίνουν τον Bezos για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο, αυτός συνεχίζει ακάθεκτος –όπως άλλωστε κάνουν και ο Musk με τον Branson–, έχοντας κίνητρα πολύ πιο περίπλοκα από όσο πιθανότατα φανταζόμασταν και πολύ διαφορετικά από το project που ακούει στο όνομα "διαστημικός τουρισμός".

"Έχουν δίκαιο. Πρέπει να τα κάνουμε και τα δύο. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στη Γη και πρέπει να τα λύσουμε. Οφείλουμε, όμως, να προχωρήσουμε και στο επόμενο βήμα", ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN, απαντώντας σε όσους του καταλογίζουν πως σκορπά δισεκατομμύρια σε θέματα που δεν αφορούν τα προβλήματα της Γης.

> Διάβασε ακόμη: O Jeff Bezos συναντά τον James Bond

Πέρα από αυτό όμως, πιστεύει ακράδαντα και με επιχειρήματα –όπως ακριβώς και ο Elon Musk– ότι το κλειδί για να κάνουμε περισσότερα για την επιφάνεια του πλανήτη, είναι να φτάσουμε πολύ πιο μακριά από αυτήν. Και ξέρεις γιατί; Γιατί εκεί βρίσκεται το μέλλον της βαριάς βιομηχανίας και της παραγωγής ενέργειας, σύμφωνα πάντοτε με τους προαναφερθέντες. Για κάποιους, αυτή η εξήγηση αρκεί. Το –άμεσο ή πιο μακρινό– μέλλον θα δείξει.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.