Πού τρώει και πίνει τώρα η Αθήνα

Εστιατόρια, μπαρ και μενού που δίνουν το στίγμα της γαστρονονικής Αθήνας αυτή τη στιγμή.

Νέα εστιατόρια, νέα μπαρ και νέα μενού στην Αθήνα λοιπόν. Και πώς να μη μιλήσουμε για αυτά, όταν η πόλη δείχνει -ακόμη και υπό αμφιλεγόμενες έως δύσκολες συνθήκες- να επιστρέφει για τα καλά στους ρυθμούς της (και) στο κομμάτι του φαγητού και του ποτού.

Ακολουθούν κάποιες από τις επιλογές που ξεχώρισε εσχάτως -για όλους τους σωστούς λόγους- το Esquire.

Brutus Tavern

Στον χώρο που φιλοξενούσε το παλιό Nikkei, έχει πλέον την έδρα του το Brutus Tavern, το νέο εγχείρημα της ομάδας των Γιάννη Μωράκη, Γιώργου Μελισσάρη και Γιώργου Κανελλόπουλου. Πρόκειται για ένα premium steakhouse βασισμένο σε διεθνή πρότυπα. 

Πού τρώει και πίνει τώρα η Αθήνα

Αρχικά, σε κερδίζει ο καλοφτιαγμένος χώρος -από τους πιο σέξι της Αθήνας- και έπειτα οι εμπνεύσεις των Μιχάλη Νουρλόγλου και Στέφανου Ρίζου, συνδυαστικά με την έξυπνα διαμορφωμένη λίστα κρασιών από τον σομελιέ Μιχάλη Θεοδωράκη.

ΤΑ BURGERAKIA ΣΤΟ BRUTUS TAVERNInstagram/ @its_the_duke_dude
ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ BRUTUS TAVERNInstagram/ @its_the_duke_dude

Οι κοπές έχουν σίγουρα τον πρώτο λόγο αλλά οπωσδήποτε δοκίμασε τα burgerάκια με dry aged κιμά, Red Leicester τσένταρ και καραμελωμένο κρεμμύδι καθώς και το Royal Chicken (ένα από τα κορυφαία εστιατορικά κοτόπουλα της Αθήνας, με τρούφα και σάλτσα Albufera). Info: Λεβέντη 3, Κολωνάκι, τηλ. 210 7240453.

> Διάβασε ακόμη: Τα ελληνικά εστιατόρια του οδηγού Michelin για το 2021

Loco

Από την πρώτη ημέρα που άνοιξε, η cool taqueria/ tequileria από τους Λέλο Γεωργόπουλο, Αθηναγόρα Κωστάκο και την ομάδα του Kuko's, κατόρθωσε να γίνει viral και όχι μόνο λόγω -πολύ πιασάρικου- ονόματος. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Loco (@loco_athens)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Loco (@loco_athens)

Στο πολύχρωμο, πολύβουο και σίγουρα και fun του Loco (ή και σε κάποιο από τα τραπέζια του πεζοδρόμου), πέρα από καλοφτιαγμένα cocktails με μεξικάνικο ασφαλώς προσανατολισμό, θα δοκιμάσεις -μεταξύ άλλων- τέλεια tacos, ένα μαγικό σεβίτσε τσιπούρας με σάλτσα από καυτερή κίτρινη πιπεριά και ένα μερακλίδιο βοδινό ταρτάρ με καυτερή σάλτσα από πιπεριά rocoto. Info: Καλαμιώτου 15, Αθήνα, τηλ. 210 3318778.

Amaya Itameshi Cuisine 

Μία σύμπραξη ανάμεσα στην ιταλική και την ασιατική κουζίνα, τη διεθνή τάση itameshi, παρουσιάζεται στο νέο εστιατορικό βήμα του Κώστα Σκάρλα (AlPino). Στο Μικρολίμανο, ο σεφ Χρύσανθος Μανωλόπουλος επιμελείται το μενού, παίζοντας με υλικά όπως τα εσπεριδοειδή, το yuzu, το τζίντζερ, τα φύλλα shiso, και διάφορα άλλα, που δημιουργούν ένα ισορροπημένο και νόστιμο αποτέλεσμα, σε μία casual dining εκδοχή.

ΝΕΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ AMAYA ITAMENSHI ΜΙΚΡΟΛΙΜΑΝΟ 1
ΝΕΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ AMAYA ITAMENSHI ΜΙΚΡΟΛΙΜΑΝΟ 2

Από τα καρπάτσιο τόνου με bloody mary gel, μαγιάτικο ταρτάρ με macadamia και μοσχάρι καρπάτσιο με πίκλα shimeji μέχρι την Black Carbonara (με  φρέσκο linguine με μελάνι σουπιάς, καπνιστή πανσέτα, λευκό miso, αυγό ποσέ και πούδρα nori), το κοτόπουλο yakitori (με μαριναρισμένο γιαούρτι, γάλα καρύδας, lemongrass, αβοκάντο και ταλιατέλες λαχανικών) και το steak burger (με ψωμί shokupan, ταλιάτα μόσχου, foie gras, provolone, μαγιονέζα, ντομάτα, iceberg), εδώ θα βρεις πιάτα που θα συζητηθούν αρκετά το επόμενο διάστημα. Info: Ακτή Δηλαβέρη 1, Μικρολίμανο, Πειραιάς, τηλ. 210 4100127-8.

> Διάβασε ακόμη: Τα νέα κρεατοφαγικά εστιατόρια της Αθήνας

Bistrot @Mira Me Athens

Μετά την υπέροχη ταράτσα του κατά τους μήνες που ο καιρός το επέτρεπε, το Mira Me Athens μας παρουσιάζει και τη χειμωνιάτικη πρότασή του, το Bistrot. Η φιλοσοφία του 'come as a guest, leave as a friend' φυσικά και συνεχίζεται, αυτή τη φορά στο ισόγειο του ξενοδοχείου και σε έναν κομψό χώρο που θα σε κάνεις να νιώσεις αμέσως οικεία.

ΝΕΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΜΕΝΟΥ MIRA ME 3
ΝΕΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΜΕΝΟΥ MIRA ME 2

Η γευστική υπογραφή μπαίνει από τον executive chef Άρη Ρούσσος, που παρουσιάζει τη δική του οπτική στην ελληνική και τη μεσογειακή κουζίνα, με κάποια ασιατικά twists. Info: Ερμού 118, Αθήνα, τηλ. 2152151930 – 2152151931.

Meerkat 

Στον 4ο χρόνο της λειτουργίας του, ένα από τα πιο ιδιαίτερα στέκια στο Κουκάκι συνεχίζει να είναι αφιερωμένο στο ταξίδι, στην εξερεύνηση και την ανακάλυψη νέων γεύσεων, τάσεων, γούστων και μουσικών.

Στον πάντοτε feelgood χώρο, με αρκετά στοιχεία που παραπέμπουν στην αφρικανική σαβάνα, ο Romain Krot (με σπουδαία θητεία στον χώρο - Experimental Cocktail Club, Little Red Door, Conserverie, Ritz στο Λονδίνο, Carlton στις Κάνες) και η ομάδα του πειραματίζονται με μπόλικες αλκοολικές βάσεις, σπιτικά σιρόπια και φρέσκα φρούτα, δίνοντας πάντοτε έμφαση στα φρέσκα υλικά. 

Το νέο -ιδιαίτερα προσεγμένο- μενού περιλαμβάνει πιο 'χειμωνιάτικες' επιλογές.

Τα Colonisateur Précoce (ένα ιδιότυπο milk punch με ρούμι, κονιάκ, μπέρμπον) ανήκει σίγουρα στα must drink, όπως επίσης το Spicy Grass (μία Margarita για εκείνους που αγαπούν λίγο περισσότερο τη βότκα, με σιρόπι lemongrass, πικάντικα bitters και ένα μείγμα από πάπρικα και αλάτι στο rim του ποτηριού) και το Rum Fast (ένα twisted Negroni με ρούμι και Campari με infusion καφέ).

Βέβαια, τα προαναφερθέντα δεν αποκλείουν το γεγονός πως και όλες οι υπόλοιπες επιλογές της λίστας δεν αξίζουν της προσοχής σου.

ΟΙ ΚΟΤΟΜΠΟΥΚΙΕΣ ΤΟΥ MEERKAT

Στα αδιαμφισβήτητα plus του, οι εθιστικές κοτομπουκιές του, που συνοδεύουν άψογα οποιοδήποτε ποτό ή -για να γίνω ακόμη πιο υπερβολικός- είναι από μόνες τους ένας ακόμη λόγος για να βρεθείς στο Κουκάκι. Info: Βυζαντίου 7, Κουκάκι, τηλ.  213 0453390.

Cup or What?

ΝΕΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ, ΝΕΑ ΜΠΑΡ, ΝΕΑ ΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ CUP OR WHAT ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ

Αποτελεί την ολοκαίνουρια πρόταση του Ομίλου Καστελόριζο στα νότια προάστια και υπόσχεται μία γευστική όσο και wellness εμπειρία, σε έναν φωτεινό χώρο όπου κυριαρχεί το λευκό και οι γήινες ζεστές αποχρώσεις του ξύλου και της ψάθας - μια μείξη σκανδιναβικού design με cool vibes που θυμίζουν Καλιφόρνια. 

Εξαιρετικός καφές και εκλεκτές ποικιλίες, προϊόντα αρτοποιίας, comfort πρωινά και νόστιμες προτάσεις για lunch break συμπληρώνουν το παζλ του Cup or What?. Info: Φοίβης 11, Γλυφάδα, τηλ. 210 8940500.

Norma  

Σε ένα από τα πιο ζωντανά σημεία του Περιστερίου και μία από τις πιο πολυσύχναστες πιάτσες του -σε μία γειτονιά που περιλαμβάνει από σουβλατζίδικα και σουσάδικα μέχρι rock bars και φασαριόζικα all day spots- προστέθηκε το Norma, που αυτοσυστήνεται ως gastro-pub. Το concept θα έλεγα πως υποστηρίζεται αρκετά από το μάλλον underground -για τα δεδομένα της δουλειάς που γίνεται εδώ- location.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Norma Athens (@norma.athens)

Συγκεντρώνει το ενδιαφέρον (και) για τις ηχηρές υπογραφές στα μενού του: Η επιμέλεια του μπαρ ανήκει στον Αλέξανδρο Γκικόπουλο ενώ τα ηνία στην κουζίνα κρατά ο σημαντικός σεφ Νίκος Καραθάνος. Ο τελευταίος αξιοποιεί στο έπακρο αυτό το νέο του ξεκίνημα και κάνει ένα ιδιότυπο όσο και σημαντικό comeback στη γαστρονομική Αθήνα, μαγειρεύοντας σε υψηλά standards.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Norma Athens (@norma.athens)

Η σκακιέρα στο μαρμάρινο πάτωμα δημιουργεί μία ενδιαφέρουσα αντίθεση με το υπόλοιπο εσωτερικό, στο οποίο ξεχωρίζει ασφαλώς το ιδιόμορφο "δέντρο της ζωής" στο κέντρο του χώρου, το μπλε βελούδο στους καναπέδες και τα stools καθώς και η κομψή, σκουρόχρωμη μπάρα στο βάθος.

Όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία δημιουργούν σχεδόν αμέσως μία feelgood αίσθηση, για ένα spot που είναι δεδομένο πως θα γοητεύσει αμέσως εκείνους που προτιμούν να βγαίνουν περισσότερο τις πιο ψυχρές ημέρες του χρόνου.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Norma Athens (@norma.athens)

Το μενού είναι μικρό, ευέλικτο και έξυπνο, συνδυάζοντας την comfort προσέγγιση με τις τεχνικές που κουβαλά ο σεφ και τα ως επί το πλείστον φρέσκα υλικά, παρέχοντας στον επισκέπτη συνολικά -μαζί με τα γλυκά- 15 προτάσεις. Info: Αιμιλίου Βεάκη 19, Περιστέρι, τηλ. 210 5744562.

La Cigale

"Εκεί όπου η Προβηγκία συναντά το ελληνικό terroir". Αυτή είναι η φράση με την οποία επέλεξε να μας συστηθεί το La Cigale, το ολόφρεσκο wine bar του Παγκρατίου, που δείχνει να πατά εξίσου καλά και στα δύο συνθετικά της εν λόγω κατηγορίας.

ΜΠΑΡ LA CIGALE ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ 3

Πίσω από τη 'γέννησή' του βρίσκονται δύο Γάλλοι, ο Grégory και ο Alexandre, που ήρθαν στην Ελλάδα και την ερωτεύτηκαν, τόσο που αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν εδώ, φέρνοντας μαζί τους τα γευστικά μυστικά της Προβηγκίας αλλά και κάποια από τα μυστικά των γιαγιάδων τους, συνδέοντάς τα με κάποιες από τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις της χώρας μας.

ΜΠΑΡ LA CIGALE ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ 2

Το κρασί έχει ασφαλώς τον πρώτο λόγο, με έναν καλά ψαγμένο και διαμορφωμένο κατάλογο στον οποίο κυριαρχούν ετικέτες από την Ελλάδα και την Γαλλία (πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει κάτι διαφορετικό;), με focus στις μικρές παραγωγές εστιασμένες στην ποιότητα.

ΜΠΑΡ LA CIGALE ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ 1

Παράλληλα, υπάρχουν signature cocktails χαμηλού αλκοολικού βαθμού από κρασί, όπως επίσης και μεζέδες, που αντλούν την καταγωγή τους από τη Νότια Γαλλία και μετουσιώνονται εδώ με τη χρήση αυθεντικών ελληνικών υλικών. Info: Τιμοθέου 1-3, Παγκράτι, τηλ. 210 7512054.

Manouka

Λίγους μόλις μήνες από τη στιγμή που εγκαινιάστηκε το νέο project του Μάνου Στρατάκη, έχει καταφέρει να συζητιέται για όλους τους σωστούς -οινικούς, γευστικούς και χωροταξικούς- λόγους. Πλέον στο τιμόνι της κουζίνας του βρίσκουμε την ταλαντούχα Ελένη Αλειφέρη (με πορεία που απλώνεται από την Ελαφόνησο μέχρι την απαιτητική και βραβευμένη κουζίνα του Βαρούλκου), που στο πρώτο μενού της μοιράζεται πιάτα και μυρωδιές σαν αυτά που την ξύπναγαν το πρωί όταν ετοίμαζε η μητέρα της, Αθηνά (επίσης μαγείρισσα), το φαγητό για το οικογενειακό τραπέζι. 

ΝΕΟ ΜΕΝΟΥ MANOUKA 1
ΝΕΟ ΜΕΝΟΥ MANOUKA 2

Παράλληλα, η wine list έχει ανανεωθεί από τον σομελιέ Βασίλη Παπαδόπουλο, ώστε να ακολουθεί τις εποχιακές ανάγκες και τις απαιτήσεις του νέου μενού. Οι επιλογές  υμνούν  τις τοπικές ποικιλίες και τις διαφορετικές αμπελουργικές περιοχές και παραγωγούς  και είναι η ιδανική συντροφιά για τα πιάτα της Ελένης αν και δεν είναι η μοναδική άξια παρέα. Info: Ερμού 46, 7 όροφος στο ξενοδοχείο Utopia, τηλ. 210 3241814.

Royalty Athens

ΝΕΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ROYALTY ATHENS

Στο νέο 4* ξενοδοχείο της πόλης, στα πέριξ της πλατείας Αγίας Ειρήνης, η γεύση παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, με τον σεφ Ηλία Σιτινά να σερβίρει πιάτα comfort ελληνικής κουζίνας. Must taste εδώ η τάρτα με ελληνικά χόρτα και σπανάκι και το λαβράκι με ριζότο, ζελέ λεμονιού και λάδι άνηθου. Info: Αγίας Ειρήνης 34 & Αθηνάς 6, Αθήνα, τηλ. 210 3210014.

> Διάβασε ακόμη: Franco Manca, η επόμενη viral πίτσα της Αθήνας

ΙΚΕΒΑΝΑ

Μια νέα ανατρεπτική izakaya, στην καρδιά της Γλυφάδας. Ακριβώς έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί conceptικά και τοπογραφικά το spot επί της οδού Αρτέμιδος, από την έμπειρη και επιτυχημένη ομάδα των εστιατορίων Gaku. Εδώ, το fine απω-ανατολίτικο fusion με τη λιτότητα που το χαρακτηρίζει δίδεται γευστικά υπό το πρίσμα μία μοντέρνας λογικής, διατηρώντας στοιχεία κοσμοπολιτισμού και άνεσης για τον επισκέπτη. 

ΝΕΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ IKEBANA 1

Η εμπειρία του σεφ του Malconi`s, Γιάννη Κοσμαδάκη, αλλά και η έλευση του Αλέξανδρου Πετρόγιαννη, που έρχεται στο Ikebana ως executive chef, μετά το Onuki του Costa Navarino, έρχονται να οριοθετήσουν και να δημιουργήσουν μία κουζίνα που έχει ως βάση της τη νοστιμιά, την απλότητα και συνάμα την περιεκτικότητα και την ουσία.

Όλη η φιλοσοφία, παραμένει πιστή στη λογική μίας ιαπωνικής izakaya, την ίδια στιγμή όμως, δεν απαρνιέται τις προσεκτικά εμβόλιμες δυτικές επιρροές που την προσδίδουν το πιο fusion στοιχείο. Η παρουσία ενός ιαπωνικού grill, μίας robata, δίνει το δικό της τόνο στο μενού, το οποίο χαρακτηρίζεται "δεμένο" και ισορροπεί με μαεστρία τόσο στις κλασικές κοπές και γεύσεις ενός ιαπωνικού, όσο και σε πιο ανατρεπτικές και μοντέρνες επιλογές. 

ΝΕΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ IKEBANA 2

Η ποιότητα των πρώτων υλών είναι αδιαπραγμάτευτη, με την επιλογή ελληνικών φρέσκων ψαριών αλλά και επιλεγμένων υλικών. Πρωταγωνιστούν σασίμι φρέσκων ελληνικών ψαριών, νόστιμα κλασικά αλλά και ανατρεπτικά rolls, ταρτάρ φρέσκων θαλασσινών και πολλά ακόμη σε ένα πλήρες ιαπωνικό μενού.

Η αξιοποίηση του ιαπωνικού robata grill φέρνει στα τραπέζια του Ikebana, αρκετά ζεστά ιαπωνικά πιάτα, λειτουργώντας και αυτό ανατρεπτικά στην έννοια μίας παραδοσιακής izakaya. Info: Αρτέμιδος 9, Γλυφάδα, τηλ. 210 8920930.

Uva

Το όνομα του wine bar/spritzeria στη Βουλιαγμένη μεταφράζεται από τα ιταλικά ως 'σταφύλι' και αυτό αρκεί για να δώσει το στίγμα του όσον αφορά το κομμάτι του ποτού.

Η έμφαση εδώ δίνεται στο  κρασί και στα spritz σε συνδυασμό με φαγητό που ακολουθεί -στο μεγαλύτερο μέρος του- την ιταλική γαστρονομική φιλοσοφία. Info: Αγίου Παντελεήμονος 23, Βουλιαγμένη, τηλ. 210 8960400.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας