Lady Gaga όπως λέμε Cher στα Όσκαρ;

Θα μπορούσε το House of Gucci να είναι το δικό της Moonstruck στα φετινά Oscars;

Είτε ακούς είτε δεν ακούς τη μουσική της, δε μπορείς παρά να την παραδεχτείς. Ακόμη και όσοι ανήκουμε στη δεύτερη κατηγορία, πρέπει να κλείσουμε τα μάτια ή να είμαστε προκατειλημμένοι μαζί της για να διαφωνήσουμε με το ότι η Lady Gaga διαθέτει star quality. Από όταν ισορρόπησε την εκκεντρικότητα στο styling, γεγονός που ναι μεν τραβούσε τα βλέμματα αλλά αποπροσανατόλιζε κιόλας τον κόσμο από το ταλέντο της, είναι πραγματικά στα καλύτερά της. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχουν πολλά που δε μπορεί να κάνει, εάν και εφόσον τα θέσει ως στόχο.

Γράφει και ερμηνεύει τα τραγούδια της -στη συλλογή της συγκαταλέγονται 12 βραβεία Grammy και ένα Oscar για το Shallow- δε φοβάται να τσαλακωθεί και να μοιραστεί με το κοινό της φοβίες και πολιτικές πεποιθήσεις, γενικά εκφράζει την αλήθεια της, όποια κι αν είναι αυτή. Παράλληλα, μέσα σε όλα αυτά, έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει και μία πραγματικά ανώδυνη μετάβαση από το τραγούδι στον κινηματογράφο (A Star Is Born, House of Gucci) και την τηλεόραση (American Horror Story: Hotel), που μόνο απαρατήρητη δεν έχει περάσει. 

Παρότι οι κριτικοί προβάλλουν τις ενστάσεις τους για το House of Gucci ως γενικό αποτέλεσμα, η Gaga βαδίζει ολοταχώς προς μία ακόμη υποψηφιότητα, έχοντας για άλλη μία φορά, άξιες αντιπάλους. Κατά τα φαινόμενα, στην κούρσα για την καλύτερη ηθοποιό θα συμμετέχουν παλιές γνώριμες της κατηγορίας, βραβευμένες και μη: Η Jessica Chastain για το The Eyes of Tammy Faye, η Penélope Cruz για το Parallel Mothers, η Frances McDormand για The Tragedy of Macbeth, η Kristen Stewart για το Spencer και οι "αρχάριες" Emilia Jones για το CODA και Rachel Zegler για το West Side Story. Φαβορί δε θεωρείται καμία, ίσως επειδή οι fans της Gaga μέχρι στιγμής δεν έχουν "μιλήσει". 

Lady Gaga όπως λέμε Cher στα Όσκαρ;
House of Gucci

 

Lady Gaga όπως Patrizia Reggiani

Το House of Gucci ενδεχομένως να μας είχε αρέσει λίγο περισσότερο αν υπήρχε διακριτή συνοχή μεταξύ των πρωταγωνιστών και δε φλέρταραν οι ερμηνείες τους σε αρκετά σημεία με την παρωδία. Ενδεχομένως, αυτή να ήταν η πρόθεση του Ridley Scott, όμως, στα δικά μας μάτια, μέσα στο απόλυτο δράμα που ζούσε η Gaga και η λοιπή οικογένεια Gucci μας κρατούσε πίσω. Η δε Gaga παρά την ιταλική της καταγωγή, υπερέβαλε στη δήθεν ιταλική εκφορά των αγγλικών που χρησιμοποιούσε στη Νέα Υόρκη, με αποτέλεσμα να μοιάζει περισσότερο σλαβικής καταγωγής. Ωστόσο, είναι εκείνη που καταφέρνει να κλέψει την παράσταση από όλους, ίσως επειδή ο ίδιος ο ρόλος στη βάση του είναι σαρωτικός και διχαστικός. Αδίστακτη μα εύθραυστη, πανούργα, αλλά πιστή. Δεν ξέρεις αν πρέπει να τη συμπαθήσεις ή να τη μισήσεις και αυτό είναι σίγουρα μία δική της κατάκτηση. 

lady gaga στο house of gucci
House of Gucci

 

Lady Gaga όπως Cher

Κάποιοι στο μεταξύ, κάνουν λόγο για πορείες παράλληλες με τη Cher, η οποία στα Oscars του 1988 είχε στεφθεί νικήτρια στην κατηγορία καλύτερου α᾽ γυναικείου ρόλου για την ταινία Moonstruck. Παρένθεση: Αν η ζωή της Cher γινόταν ποτέ ταινία, δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε καλύτερη στη θέση της, άσχετα αν της λείπει λίγο μπόι. Πολλές τραγουδίστριες-ηθοποιοί έχουν γευθεί την οσκαρική δόξα, εκ των οποίων οι Barbra Streisand (Funny Girl) και η  Jennifer Hudson (Dreamgirls), ωστόσο η Gaga μόνο με τη Cher θα μπορούσε να ταυτιστεί. 

Η καριέρα της Cher απογειώθηκε με την πρώτη της υποψηφιότητα για Grammy ως πρωτοεμφανιζόμενη το 1966, με την ίδια να καθιερώνεται στη συνείδηση του κοινού και εξαιτίας της περίφημης τηλεοπτικής σειράς The Sonny & Cher Comedy Hour. Στις αρχές του '80 ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, ενώ το 1983 βρέθηκε υποψήφια για όσκαρ β᾽γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία του Mike Nichols, Silkwood. Τελικά, έχασε το βραβείο μέσα από τα χέρια της και συγκεκριμένα από τη Linda Hunt (The Year of Living Dangerously).

Τέσσερα χρόνια αργότερα, επέστρεψε στη διοργάνωση με τη ρομαντική κωμωδία του Norman Jewison, Moonstruck. Η πνευματώδης προσέγγισή της στο χαρακτήρα της Loretta Castorini κέρδισε τις καρδιές των σινεφίλ τόσο ώστε να αναδειχθεί ανάμεσα σε απίστευτες ερμηνείες (Glenn Close- Fatal Attraction, Meryli Streep- Ironweed και αποσπάσει το πολυπόθητο αγαλματίδιο με τις ευλογίες της Ακαδημίας.

Από την πλευρά της η Gaga κουβαλά ήδη μία υποψηφιότητα για Oscar από το 2019 για το A Star Is Born, αλλά έχασε από την Olivia Colman, την πρωταγωνίστρια του The Favourite του Γιώργου Λάνθιμου. Ενδέχεται μάλιστα, να την ξαναβρεί μπροστά της για το The Lost Daughter, χωρίς να είμαστε πολύ σίγουροι. Οπότε, αν το A Star Is Born είναι το Silkwood της Gaga, θα μπορούσε άραγε το House of Gucci να είναι το δικό της Moonstruck; Καθόλου απίθανο, αρκεί η Ακαδημία να θεωρήσει ότι πρέπει να βραβευθεί... αναδρομικά για το 2019. 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.