Γιατί όλοι ασχολούνται με το House of Gucci;

Η σκληρή ανακοίνωση της οικογένειας Gucci, η αντίδραση του Ridley Scott στις κακές κριτικές και ό,τι συμβαίνει γύρω από την πολυσυζητημένη ταινία.

H ερώτηση προφανώς και είναι ρητορική. Το House of Gucci συγκεντρώνει όλα όσα μπορούν να συνθέσουν ένα talk of the town: Ενα υπέρλαμπρο cast με πρώτη και καλύτερη τη Lady Gaga, έναν πολυβραβευμένο σκηνοθέτη, μία αληθινή ιστορία με φόντο το χρήμα και τη δόξα, ένα οικογενειακό δράμα, πρόσωπα που ζουν ακόμα (και μπορούν να τοποθετηθούν σχετικά) και υπέροχη μόδα. Είναι όλα αυτά ικανά για να το εκτοξεύσουν στο box office σε καιρούς πανδημίας; Αυτό είναι μία άλλη συζήτηση. Είναι σίγουρα αρκετά όμως για να ασχοληθεί το σύμπαν μαζί του. 

Οι αντιδράσεις και η ανακοίνωση των Gucci

Η αλήθεια είναι πως οι κριτικοί δεν ενθουσιάστηκαν με το αποτέλεσμα στη μεγάλη οθόνη, και την άποψή τους συμμεριζόμαστε και εμείς σε μεγάλο βαθμό, αλλά και οι άμεσα εμπλεκόμενοι, όπως ο Tom Ford που έκανε λόγο για μία σαπουνόπερα που του προκάλεσε γέλιο χωρίς να ξέρει αν είναι σωστό αυτό. Για εμάς, η αμηχανία που προκύπτει από την ταινία έγκειται στο γεγονός ότι σε πολλά σημεία της φλερτάρει με την παρωδία, όπως επίσης και στην έλλειψη συνοχής μεταξύ των πρωταγωνιστών της, αν μπορούμε να συνοψίσουμε τις ενστάσεις μας σε μία και μοναδική πρόταση.  

Γιατί όλοι ασχολούνται με το House of Gucci;
O Al Pacino ως Aldo Gucci


Οι κληρονόμοι των Gucci από την πλευρά τους είναι πραγματικά δυσαρεστημένοι για το πώς παρουσιάζονται ως οικογένεια στην ταινία. Σε ανακοίνωση που δημοσίευσε πρώτο το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, αναφέρουν: 

"Η παραγωγή της ταινίας δε μπήκε στον κόπο να συμβουλευτεί τους κληρονόμους προτού περιγράψει τον Aldo Gucci — τον πρόεδρο της εταιρείας επί 30 χρόνια [τον οποίο υποδύεται ο Al Pacino στην ταινία] — και τα μέλη της οικογένειας Gucci ως τραμπούκούς, αδαείς και αναίσθητους σχετικά με τον κόσμο που είχαν γύρω τους. Αυτό είναι εξαιρετικά οδυνηρό από ανθρώπινη άποψη και μία προσβολή για την υστεροφημία της οικογένειας πάνω στην οποία έχει χτιστεί το brand σήμερα".

lady gaga στο house of gucci
H Lady Gaga ως Patrizia Reggiani


Παράλληλα, η ανακοίνωση εκφράζει την ενόχλησή της για το πώς η Patrizia Reggiani, η οποία καταδικάστηκε το 1998 για τη δολοφονία του Maurizio Gucci "απεικονίζεται όχι μόνο στην ταινία, αλλά και στις δηλώσεις των μελών του cast, ως θύμα που προσπαθεί να επιβιώσει σε μία ανδροκρατούμενη και σοβινιστική εταιρική κουλτούρα".

"Αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια", συνεχίζει η ανακοίνωση, καθώς στο διάστημα των 70 ετών που η εταιρεία Gucci αποτελούσε οικογενειακή επιχείρηση, ήταν "μία εταιρεία που δεν απέκλειε κανέναν", ισχυρίζεται. 

Πράγματι, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, κατά την οποία διαδραματίζεται η ταινία, "υπήρχαν πολλές γυναίκες που κατείχαν κορυφαίες θέσεις" στην ιεραρχία της Gucci, είτε ήταν μέλη της οικογένειας είτε όχι, όπως "η πρόεδρος της Gucci America, η επικεφαλής του Global PR και επικοινωνίας, και ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Gucci America", όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

"Η Gucci είναι μια οικογένεια που ζει τιμώντας το έργο των προγόνων της, των οποίων η μνήμη δεν αξίζει να διαταραχθεί για να στήσει ένα θέαμα που είναι αναληθές και που αδικεί τους πρωταγωνιστές της", καταλήγει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι "τα μέλη της οικογένειας Gucci επιφυλάσσονται του δικαιώματος να αναλάβουν δράση για την προστασία του ονόματος, της εικόνας και της αξιοπρέπειας της ίδιας και των αγαπημένων της προσώπων".

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τον επιθετικό τόνο της ανακοίνωσης, οι Gucci δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε καμία νομική ενέργεια κατά του Ridley Scott και της Universal.

Η απάντηση του Ridley Scott

Από την πλευρά του ο Scott δεν άφησε τις κακές κριτικές να πέσουν κάτω χωρίς να σχολιάσει. Σε σχετική ερώτηση του Total Film, τόνισε: 

"Προσπάθησα να σεβαστώ (την ιστορία) όσο το δυνατόν περισσότερο με το να είμαι όσο το δυνατόν πιο κοντά στα γεγονότα. Ο χρόνος και ο χώρος μερικές φορές πρέπει να κάνουν άλμα λόγω της διάρκειας της ταινίας. Αλλά οι άνθρωποι που έγραφαν από την οικογένεια σε εμάς στην αρχή ήταν ανησυχητικά προσβλητικοί, λέγοντας ότι ο Al Pacino δεν αντιπροσώπευε τον Aldo Gucci από καμία άποψη. Και όμως, ειλικρινά, πώς θα μπορούσαν να εκπροσωπηθούν καλύτερα από ό,τι με τον Al Pacino; Με συγχωρείτε! Μάλλον έχετε τους καλύτερους ηθοποιούς στον κόσμο, είστε τόσο γ*$%## τυχεροί. Η ιστορία, με έναν αστείο τρόπο, είναι μια σάτιρα. Και γι᾽αυτό, η σάτιρα είναι πραγματικά ένας κομψός τρόπος να πεις ότι είναι κωμωδία. Και νομίζω ότι πολλά από αυτά είναι κωμικά. Σίγουρα όσον αφορά στις δύο πρώτες πράξεις."

jared leto ως paulo gucci
O Jared Leto ως Paulo Gucci


Αναφορικά με την ερμηνεία του Jared Leto ως Paulo Gucci εξήγησε: 

"Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τον Paulo, αλλά υπάρχουν φωτογραφίες του και έτσι ακριβώς μοιάζει. Βρήκαμε τις φωτογραφίες και ο Jared έκανε ό,τι έκανε και ντύθηκε όπως ντυνόταν εκείνος. Δε μιλάει πολύ ο Paulo στην κάμερα. Και έτσι έπρεπε, ως ένα βαθμό, να το φανταστεί κανείς, αλλά σαφώς ο Paulo ήταν ένας 'πολύχρωμος' και επιδειξιομανής άνθρωπος. Η επιδειξιομανία του αποτυπώθηκε πολύ ωραία. Και πώς θα μπορούσε να είναι προσβλητικό; Δώσαμε προσοχή στο να μην γίνει απροκάλυπτα αν μπορούσαμε να το αποφύγουμε." 
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα γνωρίζουμε για τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά φέρει την υπογραφή των δημιουργών του Westworld.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Στo Sugar του Apple TV+, ο Colin Farrell μας μυεί στο καλό ουίσκι

Σε αυτήν τη noir σειρά, ο δημοφιλής ηθοποιός υποδύεται έναν σκληροτράχηλο ντετέκτιβ.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όλοι μιλούν για το The Sympathizer με τον Robert Downey Jr.

Το νέο συναρπαστικό κατασκοπευτικό θρίλερ του HBO από ό,τι φαίνεται τα έχει όλα και κυρίως, έναν αγνώριστο Robert Downey Jr..

Γραφει Παυλος Κρουστης

Ο David August έρχεται τον Μάιο στην Αθήνα

Ο καινοτόμος παραγωγός πρόκειται να μας προσφέρει μια συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ,VĪS.

Minecraft με Jason Momoa και Jack Black, προφανώς και ανυπομονούμε

Η ταινία βασίζεται σε ένα από τα δημοφιλέστερα video games όλων των εποχών.

Γραφει Παυλος Κρουστης