Τα pairings του ούζου

Όχι, δε μιλάμε απλά για "ένα ούζο με μεζέ" αλλά για μία ολόκληρη ιεροτελεστία.

Ένα ούζο με μεζέ. Αν μπορούσε μία μόνο φράση να αποτελέσει τον καθρέφτη για το (κάθε) ελληνικό γαστρονομικό καλοκαίρι, πιθανότατα θα ήταν αυτή. Και πράγματι, το ούζο είναι εκείνο το απόσταγμα που έχει συνδεθεί με πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητας του Έλληνα σε επίπεδο ιδιοσυγκρασίας, αναμνήσεων, εξωστρέφειας, νοοτροπίας και κουλτούρας και μάλιστα σε βαθμό που θα μπορούσε ακόμη και να αποτελεί μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας. 

Ναι περί αυτού ουσιαστικά μιλάμε: Το να καθίσεις σε ένα τραπέζι "για ένα ούζο με μεζέ" δεν είναι μία απλή διαδικασία αλλά ουσιαστικά ένα νόστιμο τελετουργικό που υπό προϋποθέσεις μπορεί να περιλαμβάνει από οικειότητα, μοίρασμα και επικοινωνία μέχρι συντροφιά και εξομολογήσεις. Και ασφαλώς, το φαγητό είναι πάντοτε εκεί, είτε ως μεζές, είτε ως κάτι περισσότερο. 

Πάνω σε όλες τις προαναφερθείσες αρχές, αξίες και συνήθειες πατά το Ούζο 12, το οποίο αποτελεί τον ίσως πιο σημαντικό εκπρόσωπο της κατηγορίας σε παγκόσμιο επίπεδο, στηρίζοντας με τον τρόπο του το τρίπτυχο φίλοι, οικογένεια και καλές στιγμές. Η συνταγή του -από απόσταξη 100%- έχει πίσω της περισσότερα από 130 χρόνια ιστορίας, ενθαρρύνοντας γενιές και γενιές να κρατούν αυτό που έχει πραγματική σημασία: Την ουσία. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Μα ασφαλώς το να μπορείς κάθε, μα κάθε, φορά να νιώσεις την καθαρή και απολαυστική του γεύση, συντροφιά με αγαπημένα σου πρόσωπα.

Με τη βοήθεια του Ούζου 12, εξετάζουμε τα πιο ιδιαίτερα και γευστικά pairings, ώστε να γνωρίζεις πώς να μεγιστοποιήσεις κάθε φορά τη διαδικασία που περιλαμβάνει ένα μπουκαλάκι ούζο, αγαπημένα πρόσωπα και απολαυστικά εδέσματα. Αυτό που θα μπορούσε λοιπόν να θεωρηθεί το πιο χαρακτηριστικό greek pairing.

Ούζο και φαγητό, φαγητό και ούζο

Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως το ούζο είναι φτιαγμένο για μεζέδες. Λειτουργεί άλλωστε εξαιρετικά ως απεριτίφ, με την ανηθόλη (το αιθέριο έλαιο του γλυκάνικου) να παίζει το ρόλο του αγωγού όρεξης, πέρα από το να χαρίζει μοναδικά στοιχεία στο ποτό, μαζί με την προσθήκη των υπόλοιπων στοιχείων. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ouzo12 (@ouzo12.gr)

Η γλυκιά, αρωματική και συγχρόνως αλκοολικά τολμηρή γευστική αίσθηση του ούζου δημιουργεί ένα έξοχο πάντρεμα με τα θαλασσινά - όπως πιθανότατα γνωρίζεις.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ouzo12 (@ouzo12.gr)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ouzo12 (@ouzo12.gr)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ouzo12 (@ouzo12.gr)

Μικρά τηγανητά ψάρια (πχ αθερίνα και μαρίδα), καλαμάρια και γαρίδες -επίσης στο τηγάνι- καθώς και χταπόδι στα κάρβουνα ή ξιδάτο δουλεύουν υπέροχα στον ουρανίσκο.

Το ίδιο ακριβώς κάνουν και τα ωμά όστρακα ή το αυγοτάραχο. Τα αλίπαστα είναι επίσης μία κατηγορία μεζέδων που οφείλουν να έχουν μία θέση σε κάθε ουζοκατάνυξη.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ouzo12 (@ouzo12.gr)

Αν επιθυμείς κάτι πιο εξεζητημένο, μπορείς πάντοτε να τιμήσεις αχνιστά κυδώνια, μπρουσκέτες με αρωματικό γαύρο, πατατοσαλάτα με πέστροφα ή καβουροσαλάτα. Επιθυμείς κάτι πιο ιντριγκαδόρικο; Για δοκίμασέ το με γαρίδες tempura.

Όσον αφορά τα κρεατικά, ο αρωματικός του χαρακτήρας περιορίζει τις επιλογές αλλά λειτουργεί πάντοτε άψογα με κάθε λογής κεφτεδάκι και γενικότερα τα τηγανητά. Τέλος, τόσο τα αλλαντικά (καπνιστά κυρίως) και τα τυριά (ιδιαίτερα τα πικάντικα) όσο και προτάσεις σαν τα ντολμαδάκια, τα τουρσιά και τις ελιές αρκούν για μία ξεχωριστή γευστική εμπειρία. Απλά και όμορφα. Είπαμε, κρατάμε την ουσία.

Τώρα ξέρεις. Ώρα για ένα ποτηράκι Ούζο 12.

Οδηγίες χρήσης

  1. Το ούζο έχει ιδανικό τρόπο σερβιρίσματος και, κατ' επέκταση, απόλαυσης. 
  2. Πρώτα βάζεις στο ποτήρι το ούζο. 
  3. Μετά, συμπληρώνεις με παγωμένο νερό.
  4. Προαιρετικά, προσθέτεις στο τέλος πάγο. 
  5. Να θυμάσαι πως το ούζο δεν μπαίνει ποτέ στο ψυγείο ή την κατάψυξη. 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr