Η Marvel έκλεψε την Elizabeth Olsen από τον Γιώργο Λάνθιμο

Μία συνεργασία που δεν ευοδώθηκε και ένα απωθημένο που μέχρι στιγμής δεν έχει ικανοποιηθεί.

Ο τίτλος παραπέμπει σε κάποιου είδους κόντρα, το ξέρω. Τα πράγματα ωστόσο, για την Elizabeth Olsen και το Γιώργο Λάνθιμο, δεν είναι έτσι ακριβώς. Όταν ένας ηθοποιός υπογράφει για να γίνει μέρος του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel, γνωρίζει εκ των προτέρων πως θα είναι μακράς διαρκείας και συμμετοχών σε πολλά projects. Δηλαδή θα είναι πρωταγωνιστής σε μία ταινία ή σειρά, θα κάνει κάποιο δευτερεύοντα ρόλο ενώ δεν αποκλείεται να κληθεί για ένα απροσδόκητο cameo, χωρίς να μπορεί να πει όχι σε ό,τι κι αν του ανατεθεί αφού εξαρχής θα έχει συμφωνήσει. Πιστεύεις πως ο William Hurt ψηνόταν να εμφανίζεται σε ταινίες ως Thunderbolt Ross; Είναι απλό, το υπαγόρευε το συμβόλαιό του. 

Η περίπτωση της Elizabeth Olsen

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Elizabeth Olsen που ναι μεν ξεκίνησε στο MCU με το τέλος του Captain America: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα, αλλά ως ουσιαστική πρωταγωνίστρια εμφανίστηκε ένα χρόνο αργότερα στο Avengers: Age of Ultron. Από την κυκλοφορία εκείνης της ταινίας, έχει πάρει μέρος σε οκτώ ταινίες μεγάλου μήκους. Οι μισές από αυτές ήταν έργα της Marvel, συμπεριλαμβανομένου του πιο πρόσφατου, Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Χωρίς υπερβολή, από το 2018 και έπειτα, η Olsen δεν έχει παίξει σε κινηματογραφική παραγωγή που δεν έχει γυριστεί από τη Marvel. 

Έτσι, η Olsen και η κάθε Olsen καταλήγει να πληρώνει το τίμημα της μεγάλης ζήτησης που δεν είναι άλλο από την αναγκαστική απόρριψη προτάσεων δεδομένου του ότι η κλωνοποίηση δε μπορεί να εφαρμοστεί. Ακόμα κι αν πρόκειται για κάποια ταινία που θεωρείται ως μία από τις σπουδαιότερες της τελευταίας δεκαετίας και μάλιστα από το Γιώργο Λάνθιμο. 

Ακριβώς μόλις είχε υπογράψει με τη Marvel, η Olsen είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στο The Lobster, την πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Λάνθιμου που θυμίζουμε ότι είχε προταθεί για Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου. Είχε πει το ναι, αλλά αναγκάστηκε να αποχωρήσει διότι πολύ απλά δεν προλάβαινε λόγω των υποχρεώσεών της στη Marvel. Αν κρίνουμε από πρόσφατες δηλώσεις της στους New York Times, η ηθοποιός ακόμη το φέρει βαρέως. 

>Διάβασε ακόμη: Elizabeth Olsen, a woman we love

"Άρχισα να αισθάνομαι απογοητευμένη... Είχα αυτή την εργασιακή ασφάλεια, αλλά έχανα αυτά τα κομμάτια που ένιωθα ότι ήταν περισσότερο μέρος της ύπαρξής μου. Και όσο πιο πολύ απομακρυνόμουν από εκείνα, τόσο λιγότερο με θεωρούσαν κατάλληλη για τέτοιους ρόλους". Αν και δεν καθιστά σαφές ποιο ρόλο είχε αναλάβει, καθαρά βάσει του typecasting υποθέτουμε πως ήταν αυτός της Léa Seydoux. Η αλήθεια είναι ότι με τον Λάνθιμο, ποτέ δε μπορούμε να είμαστε πολύ σίγουροι. 

Για την ιστορία, το συμβόλαιο της Olsen με τη Marvel αφορούσε αρχικά, σε τρεις ταινίες, κάτι που στο τοπίο του franchise είναι αρκετά λογικό. Βέβαια, δεν έμεινε σε αυτές τις τρεις και εν τέλει ανανέωσε το συμβόλαιό της, επισημαίνοντας: "Η δύναμη να επιλέξω να συνεχίσω ήταν σημαντική για μένα". Εικάζουμε ότι με το πέρας του χρόνου εξοικειώθηκε περισσότερο με την ιδέα και παρόλο που οι αρχικές της εμφανίσεις δεν ήταν και οι πιο αξιομνημόνευτες, με το WandaVision και τώρα το Multiverse of Madness, αποδεικνύει πως είναι πλέον απαραίτητη για το MCU. Άλλωστε, πια βρίσκει χρόνο για να γυρίσει και άλλες ταινίες εκτός Marvel, όπως για παράδειγμα να πρωταγωνιστήσει στην επερχόμενη μίνι σειρά αληθινών εγκλημάτων του HBO Max "Love and Death", μαζί με τον Jesse Plemons.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στo Sugar του Apple TV+, ο Colin Farrell μας μυεί στο καλό ουίσκι

Σε αυτήν τη noir σειρά, ο δημοφιλής ηθοποιός υποδύεται έναν σκληροτράχηλο ντετέκτιβ.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όλοι μιλούν για το The Sympathizer με τον Robert Downey Jr.

Το νέο συναρπαστικό κατασκοπευτικό θρίλερ του HBO από ό,τι φαίνεται τα έχει όλα και κυρίως, έναν αγνώριστο Robert Downey Jr..

Γραφει Παυλος Κρουστης

Ο David August έρχεται τον Μάιο στην Αθήνα

Ο καινοτόμος παραγωγός πρόκειται να μας προσφέρει μια συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ,VĪS.

Minecraft με Jason Momoa και Jack Black, προφανώς και ανυπομονούμε

Η ταινία βασίζεται σε ένα από τα δημοφιλέστερα video games όλων των εποχών.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η σειρά που πρέπει να δεις χθες αν σ' αρέσει το ταξίδι στο χρόνο

Η εν λόγω sci-fi παραγωγή αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του Apple TV+ για το 2024.

Γραφει Γιαννης Σπανος