Τα hip-hop beefs που (δυστυχώς) έγραψαν ιστορία

Στο εξωτερικό ξεκίνησαν να φαγώνονται πολύ πριν γεννηθούν οι πρώτοι Έλληνες trappers.

Ήταν κοινό μυστικό στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ότι κάτι πάει πολύ λάθος με την τραπ κουλτούρα, τους στίχους και τις κόντρες μεταξύ των καλλιτεχνών. Οι μπουνιές στα Mad Video Awards ήταν απλά το επιστέγασμα όλων όσων προηγήθηκαν. Τους τελευταίους μήνες η κατάσταση στον χώρο είχε κλιμακωθεί με συλλήψεις για όπλα, ναρκωτικές ουσίες και εκτοξεύονται διάφορες απειλές εκατέρωθεν στα social media. Η hip-hop σκηνή στο παρελθόν είχε χαρίσει στον κόσμο της μουσικής βιομηχανίας μερικές από τις σημαντικότερες κόντρες (beefs) ανάμεσα στους καλλιτέχνες, ενώ πολλές φορές αυτές κατέληξαν με το χειρότερο δυνατό τρόπο. 30 περίπου χρόνια μετά τις πρώτες σοβαρές αντιπαλότητες στο χώρο η μουσική οφείλει να απομονώσει τις συμπεριφορές αυτές και να προχωρήσει, όπως πάντα έκανε. Ας δούμε όμως πως ξεκίνησαν τα hip-hop beefs πολύ πρoτού γεννηθούν οι πρώτοι Έλληνες trappers.

Roxanne Wars

Ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 όταν το γκρουπ UTFO  με έδρα το Κουίνς κυκλοφορεί το τραγούδι "Roxanne, Roxanne", διαπομπεύοντας μια φανταστική κοπέλα που δεν απαντά στις τηλεφωνικές κλήσεις. Επρόκειτο να το τραγουδήσει μάλιστα σε ένα ραδιοφωνικό event του Mr. Magic , όμως δεν έκαναν ποτέ την εμφάνισή τους. Τότε η 14χρονη Lolita Shanté Gooden μαθαίνει γι' αυτό και πλησιάζει τον Mr. Magic και τον παραγωγό Marley Marl για να δημιουργήσουν το "Roxanne's Revenge", όπου αναλαμβάνει την ταυτότητα της "Roxanne" για να εκδικηθεί τους UTFO. 

Το κομμάτι κυκλοφόρησε μήνες αργότερα και αμέσως πουλάει 250.000 αντίτυπα. Αυτό οδηγεί σε ένα beef που θα περιελάμβανε από 30 έως 100 τραγούδια, τα περισσότερα από ανθρώπους δεν συμμετείχαν αρχικά. 

N.W.A vs. Ice Cube

Πρόκειται για μία από τις πιο ιστορικές κόντρες στο hip-hop αν και πλέον αποτελεί παρελθόν. Η επιτυχία των Niggaz Wit Attitudes ήταν ασύλληπτη, όμως το πρώτο τους επαγγελματικό συμβόλαιο ήταν και αδιανόητα κακό, με ελάχιστα χρήματα να καταλήγουν στους ίδιους τους καλλιτέχνες. Ο Ice Cube υπέγραφε περισσότερους από τους μισούς στίχους του Straight Outta Compton όμως δεν έβλεπε τον λογαριασμό του να φουσκώνει και έτσι αποφάσισε να αποχωρήσει. 

Τα υπόλοιπα μέλη έριξαν τα βέλη τους και ο Cube ανταπέδωσε τελικά τα πυρά με το βίαιο τετράλεπτο dis track "No Vaseline". Το Straight Outta Compton έγινε αργότερα ταινία με την υποστήριξη όλων των ζωντανών μελών των N.W.A, συμπεριλαμβανομένου του Ice Cube, ενώ το 2016 ο Ice Cube, o Dr. Dre, o DJ Yella και ο MC Ren αντάμωσαν ξανά μουσικά.

> Διάβασε ακόμη: Η σκοτεινή λάμψη του Notorious B.I.G

50 Cent vs. Ja Rule

Όπως λένε οι φήμες, τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν ένας συνεργάτης του 50 Cent  προσπάθησε να κλέψει τα κοσμήματα του Ja, κάτι που με τη σειρά του οδήγησε στο να μαχαιρωθεί ο 50 στο κλαμπ Hit Factory της Νέας Υόρκης. Μην αφήνοντας τους λογαριασμούς του νοσοκομείου απλήρωτους, ο 50 άρχισε να διαλύει την καριέρα του Ja, ξεκινώντας με mixtape κομμάτια ("Life's on the Line", "I Smell Pussy") και σκετς ("Ja Rule Duets", όπου μιμείται τη φωνή του Ja που τραγουδάει με το χαλίκι πάνω σε ποπ τραγούδια) και βίντεο ("Wanksta"). 

Ο Ja προσπάθησε να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο, με το "Blood in My Eye", αν και δεν ήταν εξίσου αποτελεσματικό. Σε απόγνωση, η ομάδα του άφησε τρύπες από σφαίρες στα γραφεία του Violator management, όπου εργάζονταν οι αντιπρόσωποι του 50. Αργότερα, η Murder Inc. έφυγε από τα στούντιο του 106 & Park. Μέχρι το 2005, η καριέρα του Ja Rule είχε σταματήσει- μέσα σε μόλις δύο χρόνια.

> Διάβασε ακόμη: Το μουσικό μανιφέστο του Kendrick Lamar

Nicki Minaj vs. Lil Kim

Η Lil' Kim, η Βασίλισσα του Hip-Hop δεν είδε ποτέ με καλό μάτι την επόμενη γενιά και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο η Nicki Minaj έπαιρνε τη θέση της. Έτσι, λίγο μετά την ηχογράφηση του "Pink Friday" της Minaj, η Kim κυκλοφόρησε ένα diss track με τίτλο "Black Friday". "Θα μετατρέψω τη ροζ Παρασκευή σε Παρασκευή και 13, εντάξει, κλόουν  της Little Kim;", ραπάρει η Queen Bee.

Η Nicki έριξε υποσυνείδητη σκιά στην Kim κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για την αποδοχή των BET Awards το 2015. Αν και δεν την ανέφερε ποτέ ονομαστικά, όλοι κατάλαβαν σε ποια αναφέρεται. "Σε παρακαλώ, κάνε τη δουλειά σου να ακολουθήσεις τα όνειρά σου, γιατί μια μέρα θα ξυπνήσεις και θα κοιτάξεις γύρω σου και τα όνειρά σου θα έχουν χαθεί. Και τότε θα είστε θυμωμένοι με κάποιον, αλλά να είστε θυμωμένοι με τον γ@μημενο εαυτό σας" είπε η Minaj.

2Pac vs. Biggie

Το πιο αξιοσημείωτο rap beef είναι και το πιο θλιβερό. Ο Biggie και ο 2Pac ξεκίνησαν ως φίλοι, αλλά οι εσωστρεφείς φήμες και η φρενίτιδα των μέσων ενημέρωσης τους κατέστρεψαν. Οι δύο τους προσωποποίησαν τον πόλεμο ανάμεσα σε West Coast και East Coast και όταν ο Tupac πυροβολήθηκε το 1994, ο B.I.G. κυκλοφόρησε το "Who Shot Ya" για να πάρει την απάντησή του με το "Hit Em Up". Γρήγορα η κόντρα φούντωσε για τα καλά και τα ΜΜΕ έπαιξαν τον ρόλο τους σε αυτό. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ο Tupac δολοφονήθηκε το 1996 και ο Biggie έξι μήνες αργότερα. Και οι δύο φόνοι παραμένουν ανεξιχνίαστοι.

Jay Z vs. Nas

Οι νεότεροι γνωρίζουμε τον Jay Z στην mainstream καριέρα του μετά τον γάμο του με την Beyonce. Δισεκατομμυριούχος σήμερα, έχει μετοχές των Brooklyn Nets και απολαμβάνει το ρεκόρ των περισσότερων υποψηφιοτήτων σε βραβεία Grammy. Περίπου δύο δεκαετίες πριν ωστόσο, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Όταν ο προστατευόμενός του ράπερ, Memphis Bleek είχε κόντρα με τον Nas, o Jay Z δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχος.

Ο Jay κλιμάκωσε τη σύγκρουση στο "The Takeover" του 2001 και ύστερα ο Nas απάντησε με το "Ether", το οποίο ξεκινάει αρκετά ωμά: "Fuck Jay Z". Αυτό ώθησε τον Jay να απαντήσει με το "Supa Ugly", όπου παραδέχτηκε χαρούμενα ότι κοιμόταν με τη μητέρα του μωρού του Nas. Τώρα, οι δύο βασιλιάδες της ραπ είναι φίλοι, έχοντας ηχογραφήσει μαζί αρκετές φορές, αφού έκαναν σκόνη τη διαμάχη τους το 2005 στη συναυλία "I Declare War" στη Φιλαδέλφεια.

50 Cent vs. Ja Rule

Αυτή η διαμάχη έγινε βίαιη, με τον Ja Rule να ισχυρίζεται ότι ο 50 Cent ήταν πίσω από μια ληστεία του ράπερ "Holla Holla" από ζήλια, όπως είπε. Στη συνέχεια, ο 50 Cent δέχτηκε επίθεση από την Murder Inc. του Ja Rule σε ένα στούντιο ηχογράφησης στη Νέα Υόρκη, όπου μαχαιρώθηκε. 
Πολλοί πίστευαν επίσης ότι η Murder Inc. συνδεότανκαι  με τον περιβόητο πυροβολισμό του 50 Cent, κατά τον οποίο ο καλλιτέχνης του "Get Rich or Die Trying" πυροβολήθηκε συνολικά εννέα φορές. Ακολούθησαν Diss tracks και σωματικές διαμάχες, με την αντιπαλότητα να μην έχει οριστικά λήξει ακόμα και σήμερα.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.