Το νόστιμο μυστήριο των ιαπωνικών γλυκών

Μικρά, περίεργα, γλυκά.

Η Ιαπωνία διαθέτει σπουδαία γαστρονομική κουλτούρα και δικαίως η κουζίνα της συγκαταλέγεται στις κορυφαίες του πλανήτη. Εκτός όμως από τα γνωστά (ή και τα λιγότερο γνωστά) εδέσματά της, έχει να επιδείξει και ενδιαφέροντα -από κάθε άποψη- γλυκά. Βλέπεις, όταν από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα η ζάχαρη έγινε προσβάσιμη σχεδόν σε κάθε γωνιά του κόσμου, οι Ιάπωνες έσπευσαν να την παντρέψουν με υλικά όπως το ρύζι, τα φασόλια και την γύρη των λουλουδιών.

Οι δημιουργίες της ιαπωνικής ζαχαροπλαστικής θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από αριστουργηματικές μέχρι περίεργες. Αυτό όμως δεν απασχολεί και κυρίως δεν αποτρέπει ντόπιους και επισκέπτες να ενθουσιάζονται με τα γλυκά της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Οι πρώτοι μάλιστα συνηθίζουν να λένε ότι διαθέτουν ένα betsu, δηλαδή ένα δεύτερο στομάχι μόνο για γλυκά. Ακολουθεί μια λίστα με τα πιο δημοφιλή επιδόρπια της Ιαπωνίας σήμερα. 

Mochi

Το νόστιμο μυστήριο των ιαπωνικών γλυκών

Ένα κλασικό που οι περισσότεροι γνωρίζουν. Το mochi είναι στην πραγματικότητα η βάση για πολλά γλυκά αλλά συνηθίζεται να σερβίρεται και μόνο του. Πρόκειται για την  ζύμη γλυκού ρυζιού, η οποία είναι πλούσια σε άμυλο και έχει κολλώδη και εύπλαστη υφή. Η πιο κλασική δημιουργία με mochi είναι το daifuku, που έχει σφαιρικό σχήμα και γέμιση από πάστα azuki (από γλυκά κόκκινα φασόλια) και η πιο δημοφιλής το mochigome, στη μέση του οποίου υπάρχει γέμιση με απαλό παγωτό. 

Castella

ΚΑΣΤΕΛΑ

Έχει πορτογαλική καταγωγή (λεγόταν αρχικά Pao de Castela και έφτασε στην Ιαπωνία τον 16ο αιώνα) και είναι ένα αφράτο κέικ με το οποίο οι Ιάπωνες συνοδεύον συνήθως το τσάι τους. Φτιάχνεται με ζάχαρη, αλεύρι, αυγά και σιρόπι καλαμποκιού.  

Dorayaki

ΝΤΟΡΑΓΙΑΚΙ

Ένα είδος γλυκού σάντουιτς, με πάστα azuki ανάμεσα σε δύο pancakes. Έγινε τρομερά δημοφιλές μέσα από τη σειρά manga Doraemon και σε πολλές περιπτώσεις προστίθενται σε αυτά άλλα συστατικά όπως κάστανα, σαντιγί και παγωτό.

Anmitsu

ΑΝΜΙΤΣΟΥ

Το anmitsu είναι ένα παραδοσιακό γιαπωνέζικο επιδόρπιο. Ένα τραγανό πιάτο που αποτελείται από ζαχαρωμένη πάστα κόκκινου φασολιού και κύβους αγάρ (ημιδιαφανής άσπρος πολτός που λειτουργεί σαν φυσική ζελατίνη). Συχνά σερβίρεται μαζί με διάφορους τύπους mochi, φρούτα, κάστανα και παγωτό. 

Furutsu sando

ΦΟΥΡΟΥΤΣΟΥ ΣΑΝΤΟ

Στις δυτικές κουζίνες είναι δύσκολο να βρεις σάντουιτς που δεν έχουν αλμυρή γεύση. Αλλά στην Ιαπωνία το σάντουιτς φρούτων όπως μεταφράζεται είναι τρομερά δημοφιλές. Δύο φέτες ψωμιού χωρίς κόρα περιέχουν συνήθως φράουλα, μπανάνα, μάνγκο, ακτινίδιο και σαντιγί. 

Monburan

ΜΟΜΠΟΥΡΑΝ

Το ιαπωνικό Mont Blanc που αποτελείται από μια βάση από σπογγώδες κέικ και καλύπτεται με στρώσεις κρέμας. Όλα σκεπάζονται από πουρέ κάστανου. 

Taiyaki

ΤΑΪΓΙΑΚΙ

Ιαπωνική βάφλα σε σχήμα από μικρό ψάρι, συνήθως από πάστα κόκκινων φασολιών και σοκολάτας. 

Wagashi

ΓΟΥΑΓΚΑΣΙ

Ακόμη ένα παραδοσιακό γλυκό που συνοδεύει το τσάι και περιλαμβάνει daifuku και mochi περασμένα σε ένα ξυλάκι μπαμπού. Συνοδεύεται με yokan, ένα αρωματισμένο ζελέ, συνήθως με γεύση από πράσινο τσάι matcha. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Napul’è όπως λέμε Italiano Vero

Μάγκυ Ταµπακάκη και Francesco "Ciccio" Granata σε µεταφέρουν γευστικά µέχρι την Ιταλία, δικαιολογώντας κάθε φορά απόλυτα τη φήµη του εστιατορίου της Βάρης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι πρέπει να κάνεις για να είναι υγιεινές οι τηγανητές πατάτες στο air fryer

Και δεν αναφερόμαστε στο πόσο λάδι (δεν) πρέπει να βάλεις ούτε στις θερμίδες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Ο σημαντικότερος γαστρονομικός θεσμός της χώρας μπήκε στην 4η δεκαετία της ύπαρξής του και ξεχώρισε για φέτος 43 σπουδαία εστιατόρια.

Γραφει Μπαμπης Δουκας