Ένα ταξίδι στους αμπελώνες του Μπορντό είναι το τέλειο φθινοπωρινό δώρο στον εαυτό σου

Τα πανδημικά προβλήματα σχεδόν λύθηκαν και αυτή είναι η καλύτερη περίοδος για ένα ταξίδι στην περιοχή με τα κορυφαία κρασιά του πλανήτη.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 26 Σεπτεμβρίου 2021

Το Μπορντό διαθέτει την μεγαλύτερη έκταση αμπελώνων της Γαλλίας, που απλώνεται σε πάνω από 120.000 εκτάρια. Το μέγεθος των εκτάσεων, η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του εδάφους, το κλίμα και μερικά άλλα στοιχεία καθιστούν δυνατή την παραγωγή μιας ευρείας ποικιλίας προϊόντων που εκτείνεται σε κόκκινα, ροζέ, ξηρά λευκά, γλυκά και αφρώδη κρασιά. Η ετήσια συγκομιδή ανέρχεται σε περίπου 6.000.000 εκατόλιτρα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι ερυθροί και ροζέ οίνοι.

Σημαντικότεροι εκπρόσωποι των πρώτων είναι το αλκοολικά απαλό Merlot (από την περιοχή Saint-Emilion), το πλούσιο σε τανίνες και αρμονικά περίπλοκο Cabernet Sauvignon και το ακριβώς αντίθετο με αυτό, Cabernet Franc.

> Διάβασε ακόμη: Στις άγριες στέπες, στις παγωμένες λίμνες και στα καταπράσινα λιβάδια της Χιλής

Τα λευκά κρασιά της περιοχής από την άλλη διαχωρίζονται σε Sauvignon (ξηρό και φρουτώδες από την περιοχή Entre-Deux-Mers), Sémillion (μια αρκετά γλυκιά ποικιλία) και Muscadelle (στρογγυλότητα και ισχυρό φυτικό άρωμα). Η περιοχή της Nouvelle-Aquitaine στο νομό του Gironde, στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας, είναι γενικότερα πάρα πολύ πλούσια σε γεύσεις, αρώματα και πανέμορφα τοπία, ενώ διαθέτει και κάποιες εξαιρετικές διαδρομές του κρασιού (wine routs) για όσους επιθυμούν να συνδυάσουν το ταξίδι τους με τον χαρακτηριστικότερο εκπρόσωπο της περιοχής, τον οίνο. Οι βασικότερες είναι οι παρακάτω 5 και δίνουν στον επισκέπτη μια πλήρη εικόνα για την οινική παράδοση της περιοχής αλλά και τοπία για εντυπωσιακές ταξιδιωτικές φωτογραφίες. 

Ένα ταξίδι στους αμπελώνες του Μπορντό είναι το τέλειο φθινοπωρινό δώρο στον εαυτό σου

Το πρώτο rout ξεκινά το Médoc προς τον Ατλαντικό Ωκεανό, στα βόρεια του Gironde. Συνηθίζουν να το αποκαλούν ο δρόμος των Κάστρων και εκτείνεται για περίπου 80 χιλιόμετρα μέχρι το Pointe de Grave. Εκτός από τα αρχιτεκτονικά διαμάντια άλλων αιώνων, η περιοχή φημίζεται για μερικά από τα πιο δημοφιλή κρασιά της Γαλλίας.

Η δεύτερη διαδρομή, ξεκινώντας και πάλι από το Médoc, περνά κατά μήκος ποταμών, μικρών χωριών με πέτρινα σπίτια, γραφικές εκκλησίες, μικρά νοσταλγικά λιμανάκια και ασφαλώς πολλούς αμπελώνες, μέχρι το Blaye-Bourg. Τα κρασιά εδώ έχουν βαθύ σώμα και πλούσια αρώματα. 

ΜΠΟΡΝΤΟ 2

Ο τρίτος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσεις έχει μήκος 51 χιλιόμετρα και καταλήγει από το Médoc στην μεσαιωνική πόλη του Saint-Emilion, που αποτελεί και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Μαζί με το γειτονικό μικρό χωριό του Pomerol, μοιράζονται έναν μικρό αμπελώνα περίπου 800 εκταρίων που παράγει αριστουργήματα όπως τα  Merlot και Cabernet Franc, αλλά και Cabernet Sauvignοn, Malbec και Petit Verdot.

> Διάβασε ακόμη: Η μάλλον πιο διάσημη πισίνα του πλανήτη

Ο δρόμος των οχυρωμένων πόλεων είναι το επόμενο rout, και εκτείνεται βορειοδυτικά του Μπορντό. Entre-Deux-Mer ονομάζεται ο μεγαλύτερος από όλους τους αμπελώνες του νομού και ο δρόμος που περνά από αυτόν περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μια μαγευτική διαδρομή ανάμεσα από τους ποταμούς Garonne και Dordogne, με τις περισσότερες περιοχές του να είναι οχυρωμένες με κάστρα. Τα κρασιά εδώ είναι φρουτώδη και έντονα κόκκινα, ξηρά λευκά και παιχνιδιάρικα ροζέ.

ΜΠΟΡΝΤΟ 1

Τελευταία αλλά σίγουρα όχι αμελητέα, είναι η διαδρομή από το Μπορντό προς το Langon (46 χλμ νότια), κατά μήκους του προστατευόμενου πευκοδάσους Landes, που ουσιαστικά αποτελεί μια φυσική ασπίδα προστασίας για τους γειτονικούς αμπελώνες. Τα κόκκινα κρασιά εδώ διαθέτουν γεμάτο σώμα και ισχυρά αρώματα, τα ξηρά λευκά κομψά και ντελικάτα και τα γλυκά λευκά πλούσια και χυμώδη. 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης