Οι πιο ύπουλες ερωτήσεις σε μία συνέντευξη για δουλειά

Ερωτήσεις που σε φέρνουν σε δύσκολη κατάσταση πριν καν το καταλάβεις. Λύσεις όμως, υπάρχουν.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 18 Σεπτεμβρίου 2023

Ένα από τα πράγματα που μπορεί να κάνει με τεράστια επιτυχία και μάλιστα σε πολύ σύντομο διάστημα ένας HR manager, είναι να αποσπά πολλές πληροφορίες από το πρόσωπο που έχει απέναντί του, σε μία συνέντευξη για δουλειά. Μία από τις μεθόδους αφορά την υποβολή ερωτήσεων που μπορεί να φέρουν  οικειοθελώς τον υποψήφιο σε κατάσταση δυσκολίας, αναγκάζοντάς τον να βγει από την comfort zone του, πριν καν το καταλάβει. Με ερωτήσεις όπως οι παρακάτω.

1. Πες μας λίγα πράγματα για τον εαυτό σου

Η παγίδα στην συγκεκριμένη ερώτηση βρίσκεται στο γεγονός ότι μοιάζει πάρα πολύ απλή και εύκολη. Φαινομενικά, δεν μπορείς να απαντήσεις κάτι που θα φανεί λάθος. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το λάθος. Το ερώτημα μοιάζει ανοικτό, με ευρύ φάσμα απαντήσεων, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Μόλις γνωρίστηκες με αυτόν που σου παίρνει τη συνέντευξη, αρκεί να ξεκινήσεις από πράγματα που αφορούν τις σπουδές σου και μετά την εργασιακή σου εμπειρία - τα χόμπι σου και η ιδιωτική σου ζωή δεν ενδιαφέρουν κανέναν, εκτός αν σχετίζονται με την θέση εργασίας που διεκδικείς.

> Διάβασε ακόμη: Τα χρώματα που πρέπει να προτιμάς σε ένα job interview

2. Περιέγραψε τον εαυτό σου με μία λέξη

Όπως και η προηγούμενη ερώτηση, έτσι και αυτή, είναι αρκετά πιο περίπλοκη από όσο φαίνεται. Δεν χρειάζεται να απαντήσεις ελεύθερα και γενικά. Κάτι τέτοιο θεωρείται εσφαλμένο. Η απάντησή σου πρέπει να είναι σχετική με την θέση εργασίας που διεκδικείς. Ακόμη και στην περίπτωση που δεν σου βγαίνει κάτι αβίαστα, λέξεις όπως "εχέμυθος" ή "αξιόπιστος", μπορούν να λειτουργήσουν θετικά. 

3. Γιατί επέλεξες την εταιρεία μας και όχι το δημόσιο;

"Γιατί απλά ψάχνω για δουλειά βρε ηλίθιε. Αν μπορούσα να μπω στο δημόσιο, θα το είχα κάνει" θα μπορούσε να είναι μία ειλικρινής και άμεση απόκριση. Αλλά όχι η καταλληλότερη όπως αντιλαμβάνεσαι. Αυτή είναι ερώτηση που χρειάζεται να εξετάσεις πίσω από τα προφανή. Χρειάζεται μια δόση ειλικρίνειας, αλλά όχι και εξομολογητική διάθεση. Αν αρκεστείς να πεις ότι κοιτάζεις και σε άλλες εταιρείες ή ακόμη και στο δημόσιο αλλά θεωρείς πως η εν λόγω θέση είναι αυτή που σε ενδιαφέρει περισσότερο επί της παρούσης, θα δείξεις ειλικρίνεια και αμεσότητα. Προσοχή όμως, δεν χρειάζεται να δυσφημήσεις άλλες εταιρείες. Ή το δημόσιο. Και προς Θεού, μην χρησιμοποιήσεις ποτέ σαν απάντηση ότι η συγκεκριμένη δουλειά είναι κοντά στο σπίτι σου.

Οι πιο ύπουλες ερωτήσεις σε μία συνέντευξη για δουλειά

4. Γιατί αποχώρησες από την προηγούμενη δουλειά σου;

Η προηγούμενη θητεία του υποψηφίου είναι σχεδόν απαραίτητη για τον εκάστοτε HR manager. Γι' αυτό και ο πρώτος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στις απαντήσεις του. Όλοι θέλουν να αφήσουν θετική εντύπωση. Αυτό επιτυγχάνεται με το μην αναφέρονται λεπτομέρειες που μπορεί να πλήξουν την εικόνα του υποψηφίου καθώς και ασάφειες. Και σε αυτή την περίπτωση, ο υποψήφιος πρέπει να παρουσιάσει τον εαυτό του σαν τον ιδανικό άνθρωπο για την θέση. Διπλωματία και πίστη είναι οι λέξεις-κλειδιά.

> Διάβασε ακόμη: Γιατί οι γυναίκες κάνουν καλύτερες επενδύσεις από τους άντρες

5. Για ποιο πράγμα έχεις μετανιώσει στην καριέρα σου;

Εδώ χρειάζεται όσο τίποτα άλλο η ειλικρίνεια: Αν ισχυριστείς ότι δεν μετανιώνεις για τίποτα, θα φανείς στην καλύτερη των περιπτώσεων αλαζόνας. Ιδανικά, μίλα για έναν στόχο που έχασες, δείχνοντας όμως πως έχεις καταλάβει γιατί δεν τον πέτυχες τελικά. Έτσι θα δείξεις ότι έχεις μάθει από τα λάθη σου και δεν σκοπεύεις να τα επαναλάβεις στο μέλλον. 

6. Γιατί έμεινες τόσο καιρό εκτός αγοράς εργασίας;

Μία ακόμη περίπλοκη ερώτηση, που μπορεί να εκληφθεί συχνά και ως ευθεία κατηγορία προς το πρόσωπο του υποψηφίου. Εδώ χρειάζεται αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, εξηγώντας τους πραγματικούς λόγους, χωρίς πάρα πολλές όμως λεπτομέρειες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου