Σύντομα τα smartphones θα τραβούν βίντεο με 1 εκ. frames το δευτερόλεπτο

Είναι δύσκολο, περιέχει μαθηματικούς τύπους αλλά δεν είναι ακατόρθωτο.

Τα βίντεο που τρέχουν σε slow motion είναι έξι με επτά φορές πιο αστεία από ότι στην κανονική ταχύτητά τους. Αν το καλοσκεφτεί κανείς είναι κρίμα να ζούμε όλη μας τη ζωή σε κανονικούς ρυθμούς ενώ το slow motion είναι τόσο διασκεδαστικό. Παρόλα αυτά, στην ακριβώς αντίθετη λογική, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Harvard βρήκαν έναν τρόπο για να "κοροϊδεύουν" τα smartphones έτσι ώστε τραβούν βίντεο με ταχύτητες που φτάνουν το ένα εκατομμύριο frames το δευτερόλεπτο. Ξαφνικά η ταχύτητα του iPhone X (10 χιλιάδες frames το δευτερόλεπτο) ακούγεται αστεία.

Η ομάδα ονομάζει την τεχνική που ανακάλυψε virtual frame technique, κι υποστηρίζουν ότι "αυτή η "εικονική” ταχύτητα των frames μπορεί να επιτευχθεί χωρίς καμία αλλαγή στα τεχνικά χαρακτηριστικά της κάμερας των smartphones" σύμφωνα με το MIT Technology Review.

H ανακάλυψη θα μπορεί μελλοντικά να μετατρέψει την κάμερα οποιουδήποτε smartphone σε μία super slow-motion κάμερα.

Επειδή είναι κάπως περίπλοκο όλο αυτό, θα πρέπει να μας δώσεις ένα λεπτό για να σου πούμε μερικά πράγματα για τις digital φωτογραφίες. Μία παραδοσιακή κάμερα καταγράφει την ένταση του φωτός ως ένα από τα 16 χρώματα: άσπρο, μαύρο και τις 14 ενδιάμεσες αποχρώσεις του γκρι. Οι ερευνητές κατάφεραν να χρονίσουν τις κάμερες με τέτοιον τρόπο ώστε να βλέπουν μία, ενιαία εικόνα γκρι απόχρωσης καθώς πολλές, πάρα πολλές λήψεις περιοχών άσπρου και μαύρου έπεφταν η μία πάνω στην άλλη έτσι ώστε δεν μπορούσε να τις ξεχωρίσει πια το ανθρώπινο μάτι.

Για να τεστάρουν την ιδέα, κατέγραψαν το σκίσιμο ενός φύλλου από καουτσούκ μπροστά από άσπρο φόντο με μία κάμερα που είχε υποστεί χρονισμό. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας έναν μαθηματικό τύπο, τράβηξαν δεκαέξι εικόνες. Αυτές οι φωτογραφίες ήταν πολύ υψηλότερης ανάλυσης, 1.3 megapixels σε σχέση με τα 60 kilopixels που συνηθίζονται, κάτι που σημαίνει ότι η κάμερα είχε ένα πολύ πιο ευρύ πεδίο λήψης.

Φυσικά υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί: η ομάδα ανακάλυψε ότι εικόνες πρέπει να είναι άσπρες σε μαύρο φόντο ή μαύρες σε άσπρο φόντο κι ότι η κίνηση πρέπει να καταγράφεται προς μία κατεύθυνση γιατί αλλιώς το αποτέλεσμα είναι χαοτικό. Τελικά, όμως, η νέα αυτή ανακάλυψη θα μπορεί μελλοντικά να μετατρέψει την κάμερα οποιουδήποτε smartphone σε μία super slow-motion κάμερα.

Από: Esquire UK

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.

Διαγωνισμός | Κέρδισε μία διπλή πρόσκληση για την Avant Premiere του The Fall Guy

20 τυχεροί-ες θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για την πρεμιέρα του The Fall Guy με τον Ryan Gosling.

Καμία έκπληξη, σύντομα θα δούμε καλλιστεία τεχνητής νοημοσύνης

Τα καλλιστεία ομορφιάς τεχνητής νοημοσύνης "Miss AI" μάλλον είναι και τα μοναδικά που ίσως να έχουν θέση ακόμα στην εποχή μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος