Η συνταγή για το παστίτσιο των New York Times που προκάλεσε ταραχή στο ίντερνετ

"Ω Θεέ μου, τι έχετε κάνει;".

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 16 Ιανουαρίου 2019

Πριν λίγες εβδομάδες, οι New York Times πρότειναν μέσω της στήλης τους Cooking μία από τις κατεξοχήν αναγνωρίσιμες ελληνικές συνταγές: το παστίτσιο. 

Αγαπημένο τόσο από Έλληνες όσο και από επισκέπτες της χώρας μας, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως πρόκειται για ένα από τα κορυφαία 5 ελληνικά φαγητά όλων των εποχών. Μόνο που στο εν λόγω δημοσίευμα υπήρξε μία σημαντική παράμετρος. Η συνταγή δεν ήταν η αυθεντική. Ήταν αυτό που στη γαστρονομική αργκό λένε πειραγμένη.

Έτσι, στην εκδοχή των New York Times, το παστίτσιο δεν περιέχει μοσχαρίσιο κιμά αλλά αρνί, σοταρισμένο με σκόρδο, κανέλα, φρέσκα μυρωδικά και ντομάτα, ενώ τα κλασσικά χοντρά μακαρόνια αντικαθίστανται από πένες. Η προσθήκη δε, μεγάλης ποσότητας ντομάτας, είναι το κερασάκι στην τούρτα. 

Όπως σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση αλλοίωσης της ιστορίας και του πολιτισμού του, ο Έλληνας από κάθε γωνιά του πλανήτη ξεσηκώθηκε. Το άρθρο συγκέντρωσε περισσότερες από 2.900 αντιδράσεις στο Facebook και περισσότερα από 400 σχόλια, που στην πλειοψηφία τους ήταν επικριτικά. 

 

Pastitsio, a Greek baked pasta with lamb, cinnamon and tomatoes, is a perfect recipe for a cold winter night.

Posted by The New York Times on Tuesday, January 1, 2019

"Ω Θεέ μου, τι κάνατε; Πρέπει να απολογηθείτε αμέσως σε κάθε Έλληνα, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλα μέρη της Γης γι' αυτήν τη τραγωδία" και "Σας παρακαλώ, μην αποκαλείτε αυτή την παρωδία παστίτσιο" ήταν από τα πιο μετριοπαθή σχόλια που εντοπίσαμε.

Η συνταγή για παστίτσιο των New York Times

Υλικά

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 900 γρ. αρνί σε κιμά
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • αλάτι kosher και μαύρο πιπέρι
  • 800 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 400 γρ. ντομάτα σε κύβους
  • 2 1/2 φλιτζάνια πλήρες γάλα
  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • 1/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 φλιτζάνι τριμμένη Παρμεζάνα ή Πεκορίνο
  • 1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 500 γρ. πένες

Εκτέλεση

  1. Ξεκινάς με τη σάλτσα: Σε μία μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα θερμαίνεις το ελαιόλαδο σε μέτιρα φωτιά. Προσθέτεις το κρεμμύδι, ανακατεύοντας περιστασιακά για 5 λεπτά. Ρίχνεις και το σκόρδο και ανακατεύεις για ένα ακόμη λεπτό.
  2. Προσθέτεις το αρνί, απλώνοντας τον κιμά με μια σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα και μαγειρεύεις μέχρι να ροδίσει το κρέας, για 12-15 λεπτά. Ρίχνεις τη ρίγανη, το θυμάρι και την κανέλα και ανακατεύεις. Αλατοπιπερώνεις.
  3. Προσθέτεις στο μείγμα τις ντομάτες και σιγοβράζεις. Ανακατεύεις περιστασιακά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, για 20-25 λεπτά. Προσθέτεις, αν επιθυμείς αλάτι και πιπέρι. Το βγάζεις από τη φωτιά και το αφήνεις στην άκρη.
  4. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς και ταυτόχρονα βράζεις αλατισμένο νερό. Ξεκινάς με την μπεσαμέλ. Σε μία μέτρια κατσαρόλα φέρνεις σε βράση το γάλα, σε μέτρια φωτιά. Λιώνεις το βούτυρο σε ένα μικρότερο κατσαρολάκι και του προσθέτεις το αλεύρι, ώστε να διαμορφωθεί μία ομοιόμορφη, χρυσή πάστα, σε περίπου 2 λεπτά. Σταδιακά αναμιγνύεις το γάλα με το μείγμα του βουτύρου, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να γίνει ομαλή και παχιά η σάλτσα, σε 3-5 λεπτά. Ανακατεύεις το τυρί και το μοσχοκάρυδο στη σάλτσα. Προσθέτεις αλάτι και πιπέρι και αφήνεις στην άκρη.
  5. Μόλις βράσει το νερό, μαγειρεύεις τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Αποστραγγίζεις και τις μεταφέρεις σε ένα ταψί. Ρίχνεις μισό φλιτζάνι από τη σάλτσα και 2 φλιτζάνια κιμά. Βάζεις την υπόλοιπη σάλτσα με το κρέας από πάνω και συμπληρώνεις με την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Πασπαλίζεις με το υπόλοιπο τυρί (περίπου μισό φλιτζάνι).
  6. Βάζεις το ταψί στο φούρνο και ψήνεις μέχρι να σχηματιστεί μια χρυσή κρούστα, για περίπου 25-30 λεπτά. Άφησε το φαγητό να ηρεμήσει για περίπου 10 λεπτά πριν το σερβίρεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας