Γιατί όλοι την έχουν πατήσει με το "10 years challenge";

Δείχνει αθώο, ίσως όμως κρύβει τη μεγαλύτερη συλλογή από "προσωπικά" δεδομένα που έγινε ποτέ.

Όλοι όσοι χρησιμοποιούμε social media, δηλαδή λίγο έως πολύ ολόκληρος ο πλανήτης, παρατηρούμε τις τελευταίες ώρες κάτι καινούργιο στο newsfeed του Facebook και του Instagram: έχει γεμίσει από ανθρώπους που αποδέχονται το #tenyearschallenge. Τι είναι πάλι αυτό; Άλλο ένα αθώο (φαινομενικά) challenge των social media, όπου καλείσαι να ποστάρεις δύο δικές σου φωτογραφίες. Μία σημερινή και μία 10 χρόνων πριν. Είναι διασκεδαστικό, είναι νοσταλγικό και μέσα σε μία στιγμή όλοι βλέπουν πως ήσουν και πως έγινες.

Υπάρχει όμως ένα τεράστιο "αλλά" σε όλο αυτό. Στο Twitter ήδη αρκετός κόσμος αναρωτήθηκε εύλογα μήπως πίσω από αυτό κρύβονται οι αχόρταγοι αλγόριθμοι που περιμένουν να ταϊστούν με εκατομμύρια "προσωπικά" δεδομένα. Τα πρόσωπά μας, ιδιαίτερα όταν εμφανίζονται με διαφορά χρόνων, αποτελούν πρώτης τάξης υλικό για όλα τα face recognition apps που κυκλοφορούν εκεί έξω.

Οι περιπτώσεις που προσωπικά δεδομένα έπεσαν θύμα κλοπής είναι πολλές

Σε τι χρησιμεύουν αυτά τα apps; Σιγά σιγά αρχίζουν και παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο. Καταρχάς σε λίγο καιρό, μετά την αναγνώριση αφής, περιμένουμε και την αναγνώριση προσώπου που θα μας αφήνει να ξεκλειδώνουμε το smartphone μας. Επίσης βοηθούν ώστε οι φωτογραφικές δυνατότητες των κινητών μας να προσαρμόζονται ακόμα καλύτερα στα πρόσωπά μας. Φυσικά, δεν είναι όλα τόσο αθώα. Υπάρχουν αναφορές πως πρόσφατα τα αστυνομικά τμήματα του Όρεγκον αγόρασαν από την Amazon έναν τέτοιο app, το οποίο είναι πολύ πιθανόν να κουβαλούσε μαζί του και χιλιάδες αναγνωρισμένα πρόσωπα. Με άλλα λόγια όταν ενδίδουμε στο #tenyearschallenge είναι πολύ πιθανόν να παραχωρούμε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και μάλιστα χωρίς καμία αμοιβή.

Οι περιπτώσεις που τέτοια δεδομένα έπεσαν θύμα κλοπής είναι πολλές τους τελευταίους μήνες. Αρκεί το γιγαντιαίο σκάνδαλο της Cambridge Analytica για να μας δώσει να καταλάβουμε το μέγεθος των παιχνιδιών που πολλές φορές παίζονται στην πλάτη μας.

Γιατί όλοι την έχουν πατήσει με το "10 years challenge";

Σίγουρα το παιχνίδι του "πώς θα είμαι σε 10 χρόνια" ήταν πάντα μία ευχάριστη άσκηση για το μυαλό. Σήμερα, χάρη στo face recognition και την ικανότητά που έχει να εκπαιδεύεται όταν του δίνεται το κατάλληλο υλικό, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε προβολές στο μέλλον με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας. Αξίζει όμως να παραχωρούμε ένα μέρος των δημοκρατικών μας ελευθεριών για κάτι τέτοιο;

Όχι, αυτό δεν είναι μία θεωρία συνωμοσίας. Είναι πια γνωστό ότι οι κολοσσοί στον χώρο του διαδικτύου διψούν για τέτοιου είδους πληροφορίες. Στην καλύτερη των περιπτώσεων τις χρησιμοποιούν για να βελτιώνουν την εμπειρία του χρήστη, όμως αντίστοιχα στην χειρότερη των περιπτώσεων -πράγμα, δυστυχώς, καθόλου σπάνιο- τις εμπορεύονται με το αζημίωτο.

Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Φυσικά δεν χρειάζεται να τρομοκρατηθεί κανείς, το #tenyearschallenge είναι απλά ένα παιχνίδι με σοβαρές παράπλευρες απώλειες. Έτσι, ουσιαστικά, είναι στο χέρι του καθενός να τις αποδεχθεί ή όχι. Σε κάθε περίπτωση όμως καλό είναι να γνωρίζει ότι χαρίζει ένα μέρος της ιδιωτικότητάς του.

Τελικά, εκείνο που καθιστά μεμπτές τέτοιου είδους κινήσεις συλλογής δεδομένων από τις εταιρείες είναι το γεγονός ότι σχεδόν ποτέ δεν ενημερώνουν τους χρήστες για αυτές. Έτσι, εύλογα αναρωτιέται κανείς: τι ακριβώς φοβούνται; Σίγουρα πάντως όταν απαιτούμε από τους κολοσσούς του ίντερνετ να είναι προσεκτικοί με τα προσωπικά μας δεδομένα, καλό είναι πρώτα εμείς να κάνουμε το ίδιο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.