Το cocktail με τα 26 υλικά θυμίζει σιρόπι για το βήχα
Ονομάζεται A-Z και διαθέτει ένα υλικό για κάθε γράμμα του αγγλικού αλφαβήτου.
Φτιάχνεται από πολλά υλικά και δεν έχει καμία σχέση όσον αφορά τη γεύση με το Long Island Iced Tea. Δεν μιλάμε για ένα θεωρητικά απλό ποτό τριών ή τεσσάρων υλικών όπως το Old Fashioned ή ακόμη και για κάτι πιο σύνθετο όπως για παράδειγμα το Zombie. Το A-Z είναι ένα cocktail μέσα στο οποίο κάποιος συναντά 26 διαφορετικά πράγματα.
Υπεύθυνο για τη δημιουργία του είναι το Bompas & Parr, ένα studio σχεδιασμού κουζίνας από το Λονδίνο, που τυγχάνει να παράγει και το δικό του gin. Μάλιστα, έχει λανσάρει το cocktail του σε αρκετά μπαρ και ξενοδοχεία και εκτός της αγγλικής πρωτεύουσας, όπως το W New York hotel στην Times Square, το οποίο θα το πουλά τόσο στο μπαρ του φουαγιέ του όσο και στα mini-bars των δωματίων, εμφιαλωμένο.
"Ήταν μεγάλη πρόκληση να δημιουργήσουμε ένα ποτό με τόσα πολλά υλικά που ταυτόχρονα θα ήταν ισορροπημένο και νόστιμο" υποστηρίζει ο Harry Parr, co-founder του Bompas & Parr και δημιουργός του αμφιλεγόμενου cocktail.
Το A-Z προέρχεται από μία παραδοσιακή συνταγή για punch με ρούμι, το οποίο περιέχει αρκετά ακόμη συστατικά, θυμίζοντας τελικά σιρόπι για το βήχα, τόσο όσον αφορά τη γεύση όσο και την πυκνή υφή του. Αξίζει να αναφερθεί πως η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ φτάνει το 45%. Τα 26 υλικά προέρχονται από διάφορα μέρη του πλανήτη και μεταξύ των οποίων συναντά κάποιος ιταλικό βερμούτ, δύο διαφορετικούς τύπους ρουμιού από τη Γουιάνα, bitters πορτοκαλιού από τις ΗΠΑ και πολλά άλλα.
Η συνταγή του A-Z cocktail
Υλικά
- A – Angostura Bitters με χώρα προέλευσης το Τρινιντάντ, 1 σταγόνα.
- Β – Botran Solera, ρούμι από τη Γουατεμάλα, 1/5 μεζούρας.
- C – Cointreau, λικέρ από τη Γαλλία, 1/10 μεζούρας.
- D – Diplomatico, ρούμι από τη Βενεζουέλα, 1/5 μεζούρας.
- E – El Dorado, ρούμι από τη Γουιάνα, 1/5 μεζούρας.
- F – Frapin, κονιάκ από τη Γαλλία, 1/5 μεζούρας.
- G – Grand Marnier, λικέρ από τη Γαλλία, 1/10 μεζούρας.
- H – Havana Club Añejo, ρούμι από το Πουέρτο Ρίκο, 1/5 μεζούρας.
- I – Ilegal, mezcal από τη Γουατεμάλα, 1/5 μεζούρας.
- J – J.M. Rhum, ρούμι από τη Μαρτινίκα, 1/5 μεζούρας.
- K – Kamm & Sons, απεριτίφ από τη Μεγάλη Βρετανία, 1/10 μεζούρας.
- L – Louis Royer VSOP, κονιάκ από τη Γαλλία, 1/5 μεζούρας.
- M – Martell VS, κονιάκ από τη Γαλλία, 1/5 μεζούρας.
- N – Nine Leaves, ρούμι από την Ιαπωνία, 1/5 μεζούρας.
- O – Old Vatted Demerara Rum, ρούμι από τη Γουιάνα, 1/5 μεζούρας.
- P – Pimento Dram, λικέρ από τη Γερμανία, 1/10 μεζούρας.
- Q – Quagli Berto Rosso, βερμούτ από την Ιταλία, 1/10 μεζούρας.
- R – Regan’s Orange Bitters με προέλευση από τις ΗΠΑ, 1 σταγόνα.
- S – Sipsmith, gin από τη Μεγάλη Βρετανία, 1/5 μεζούρας.
- T – Tipples British Fruit, λικέρ από τη Μεγάλη Βρετανία, 1/10 μεζούρας.
- U – Underberg Herbal, τόνικ από τη Γερμανία, 1 σταγόνα.
- V – Velvet Falernum, λικέρ από τα Μπαρμπέιντος, 1/10 μεζούρας.
- W – Wray & Nephew, ρούμι από τη Τζαμάικα, 1/5 μεζούρας.
- X – Xante Pear, λικέρ από τη Γαλλία, 1/10 μεζούρας.
- Y – Yaguara, cachaça από τη Βραζιλία, 1/5 μεζούρας.
- Z – Zoco Pacharán, λικέρ από την Ισπανία, 1/10 μεζούρας.
Εκτέλεση
- Όλα τα υλικά μπαίνουν στο mixing glass με πάγο και ανακατεύονται.
- Σουρώνεις σε ποτήρι old fashioned με πάγο.
- Γαρνίρεις, προαιρετικά, με ένα κομμάτι lime, φύλλα ανανά ή δυόσμο.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Cocktails για να συνοδεύσεις τα θαλασσινά
Το pairing της Σαρακοστής. Ή περίπου.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤα σωστά κρασιά για τη Σαρακοστή
Σαρακοστή με οινικές πινελιές, αλλά και ποιοτικά αποστάγματα.
Όλα όσα χρειάζεσαι για να γιορτάσεις την St. Patrick's Day
Και μάλιστα δίχως να είσαι Ιρλανδός.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤα πάντα για το Riesling
Ένα πλήρες guide για μία από τις πιο δημοφιλείς λευκές ποικιλίες του κόσμου, με αφορμή τη σημερινή International Riesling Day.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςVamma, ένα διαφορετικό ελληνικό βερμούτ
Έντονος χαρακτήρας, πικρά και γλυκά στοιχεία, άνθη, οξύτητες και μεγάλη πολυπλοκότητα, σε ένα ξεχωριστό ποτό.
Γραφει Μπαμπης Δουκας