Οι 20 καλύτερες πρωτότυπες ταινίες του Netflix

Από σινεφίλ αριστουργήματα μέχρι ανάλαφρες ρομαντικές κομεντί, η αμερικάνικη πλατφόρμα έχει προτάσεις για όλα τα γούστα.

Η αλήθεια είναι ότι ο κατάλογος με τις original παραγωγές του Netflix έχει αρκετές παγίδες στο section με τις ταινίες. Πολλές από αυτές αν και διαφημίστηκαν ως breakthrough, τελικά μας άφησαν με μία μέτρια γεύση στο στόμα (το Birdbox μπορεί να έσπασε ρεκόρ σε προβολές και να λειτούργησε ως meme generator, όμως δύσκολα το χαρακτηρίζεις σαν αξέχαστη εμπειρία). 

Η αμερικάνικη πλατφόρμα είναι πια ένας σημαντικός παίκτης του παγκόσμιου σινεμά. Από σινεφίλ αριστουργήματα μέχρι ανάλαφρες ρομαντικές κομεντί έχει προτάσεις για όλα τα γούστα. Πώς όμως βρίσκει κανείς τι θέλει σε αυτόν τον ωκεανό από επιλογές; Ακολουθεί μία λίστα με τις 20 καλύτερες πρωτότυπες ταινίες του, ένα countdown μέχρι το νούμερο ένα φιλμ που υπάρχει στον κατάλογο του Netflix.

Dumplin

Επιρροές από Dolly Parton, εφηβικές ανασφάλειες και καλλιστεία σε κάποια μικρή πόλη του Τέξας. Πόσο καλό μπορεί να είναι ένα φιλμ ενηλικίωσης με τα παραπάνω στοιχεία; Στην περίπτωση του Dumplin, ακριβώς επειδή η ταινία ξέρει πολύ καλά τον εαυτό της, το αποτέλεσμα είναι απρόσμενα καλό: μία feelgood τσιχλόφουσκα με μία πολύ διασκεδαστική Jennifer Aniston.

Manhunt

Η συγκεκριμένη περιπέτεια μας έρχεται διά χειρός Jon Woo και, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι καταιγιστική. Ο Ασιάτης μετρ του είδους δεν θα μπορούσε να παραδώσει τίποτα λιγότερο από αυτό.

Before I wake

Από τη μία, καλό θα ήταν να σταματήσει η μανιέρα με τις ταινίες όπου κάποιο ορφανό προσπαθεί να ξεπεράσει τους προσωπικούς του εφιάλτες, από την άλλη πάλι η πραγματικά τρομακτική ταινία του Jacob Tremblay αξίζει το ρίσκο.

Mascots

Τι καλύτερο από έναν διαγωνισμό για μασκότ; Ναι, είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που μόνο το ταλέντο του cast μπορεί να σώσει την ταινία. Tο περίεργο, βέβαια, είναι ότι αυτή είναι μία από εκείνες τις περιπτώσεις.

Gerald's Game

Θέλεις να παίξεις ένα παιχνίδι; Φαντάσου μία κατάσταση που περιλαμβάνει bondage και δύο ενήλικες που συναινούν. Πρόσθεσε τις χειροπέδες. Μετά σκέψου τι γίνεται όταν η γυναίκα παραμείνει δεμένη στο κρεβάτι αφού ο άντρας έχει πάθει καρδιακή ανακοπή. Σε ενδιαφέρει; Ωραία, τότε δες το Gerald's Game.

First They Killed my Father

Σε όλη της την καριέρα η Angelina Jolie ήταν ή του ύψους ή του βάθους, όμως με αυτό εδώ τα κατάφερε πολύ καλά. H κάμερα της σκηνοθέτιδος, δηλαδή της Jolie, ακολουθεί μικρά παιδιά που έρχονται αντιμέτωπα με την φρίκη του εμφυλίου κι αντιμετωπίζουν απάνθρωπες καταστάσεις.

Ravenous

Αν είχες απορία για το πώς θα ήταν μία αποκάλυψη με ζόμπι στο γαλλόφωνο Κεμπέκ του Καναδά, τότε το Ravenous γυρίστηκε για σένα. Είναι έξυπνο, αστείο, τρομακτικό και πάνω από όλα καναδικό.

Set it up

Οι ρομαντικές κομεντί είναι το πιο ταλαιπωρημένο είδος του Χόλιγουντ. Σήμερα πια μετρούν εκατοντάδες επαναλήψεις, δεκάδες αποτυχίες και πολύ κακό κάρμα. Το Set it up όμως κατάφερε να φέρει καινούργιο αέρα σε έναν πολύ κουρασμένο είδος. Το story; Δύο βοηθοί προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο για να πείσουν τα αφεντικά τους να μειώσουν τον φόρτο εργασίας. Και κάπου εκεί ξεκινά όλο το αστείο.

The Meyerowitz Stories

Σημαντική σημείωση: ο Adam Sandler μπορεί (όταν το θέλει) να είναι ένας πραγματικά καλός ηθοποιός. Η συγκεκριμένη ταινία, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να ακούγεται ακόμα και μέχρι τα Όσκαρ. Ένα Όσκαρ για τον Adam Sandler; Ποιος θα το φανταζόταν; Εντάξει, δεν έγινε πραγματικότητα αλλά και μόνο που ακούστηκε είναι αρκετό.

Private Life

Οι δυσκολίες του να μεγαλώνεις παιδιά, ένα θέμα που σπάνια θίγουν οι ταινίες, ένα ζήτημα που επιμελώς αποφεύγουμε οι περισσότεροι στις προσωπικές μας συζητήσεις απασχολεί το Private Life. Η ταινία βοηθούμενη από τις εξαιρετικές ερμηνείες των Paul Giamatti και Kathryn Hahn, καταφέρνει να ρίξει ένα ιδιαίτερο φως σε ένα τόσο καθημερινό ζήτημα.

Το All the Boys I've Loved Before

Λίγο μετά το Set it Up βγήκε αυτή η ρομαντική κομεντί, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Jenny Han, που πήγε το είδος ένα βήμα παραπέρα: κάπως έτσι πρέπει να μοιάζουν τα rom-com στον 21ο αιώνα.

Beasts of No Nation

Στην Αφρική, εκεί που η ζωή είναι τρομερά φθηνή, εκεί όπου ακόμα και τα πιτσιρίκια μπορούν να στρατολογηθούν για κάποιον εμφύλιο, βρίσκουμε τον Idris Elba, στον ρόλο του πολέμαρχου που είναι υπεύθυνος για το παιδομάζωμα. Ή αλλιώς πώς μία συγκλονιστική αφήγηση για τη ζωή στη Μαύρη Ήπειρο είναι ικανή να σου κόψει τον ύπνο για αρκετές ημέρες.

Μudbound

Ένα καταπληκτικό φιλμ, δια χειρός Dee Rees, που παρακολουθεί την περιοχή του Μισισίπι μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα από τα μάτια δύο βετεράνων: ενός λευκού κι ενός μαύρου.  

The Other Side of Wind

Πώς είναι δυνατόν μία ταινία του Orson Welles να είναι πρωτότυπη παραγωγή του Netflix; H αμερικάνικη πλατφόρμα έλυσε όλα τα νομικά προβλήματα που είχαν γίνει κόμπος μέσα από τις δεκαετίες και κάνοντας τα αδύνατα δυνατά παρουσίασε στο κοινό το ανολοκλήρωτο πόνημα του σπουδαίου σκηνοθέτη σαράντα χρόνια μετά. Ό,τι καλύτερο για τους σινεφίλ με άλλα λόγια.

Barry

Ήταν σίγουρο πως ο Barack Obama θα έβρισκε τρόπο να κρατηθεί στην επικαιρότητα και μετά το τέλος της θητείας του. Χωρίς να χρειάζεται καν να προσπαθήσει, η γοητευτική κληρονομιά του αρκεί και περισσεύει. Έτσι το Barry είναι μία πολύ πετυχημένη προσπάθεια να αφηγηθεί τα πρώτα χρόνια του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, μία πάρα πολύ καλή βιογραφική ταινία κι η καλύτερη μέχρι στιγμής απεικόνιση του Obama σε μικρή και μεγάλη οθόνη.

The Kindergarten Teacher

To The Kindergarten Teacher είναι μία θαρραλέα ταινία και μόνο μία θαρραλέα ηθοποιός θα μπορούσε να τα καταφέρει. Η Maggie Gyllenhaal είναι μία δασκάλα που αγαπά την ποίηση. Θα φτάσει όμως στο σημείο της λογοκλοπής. Το θύμα της; Ένας εφτάχρονος μαθητής, τον οποίο θεωρεί παιδί-θαύμα. Μία πολύ πρωτότυπη ιστορία με επίκεντρο μία βαθιά συναισθηματική γυναίκα που όμως δεν μπορεί να βρει με τίποτα την ισορροπία της και μία Gyllenhaal σε μία από τις ερμηνείες της χρονιάς για το 2018.

Tallulah

Το Tallulah δεν πήρε ποτέ αυτό που του άξιζε. Η ταινία όμως με πρωταγωνίστρια την Ellen Page και σενάριο που αφηγείται το πώς μία γυναίκα μεγαλώνει ένα παιδί αφού πρώτα το έχει πάρει από την ανεύθυνη μάνα του είναι αυτό που λέμε γροθιά στο στομάχι. 

Okja

Κατά κάποιο τρόπο, αυτό το ιδιαίτερο φιλμ που γεννά ερωτήματα για την ανηθικότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι μεγάλες επιχειρήσεις το περιβάλλον, ήταν εκείνο που έχρισε το Netflix ως σημαντικό παράγοντα στον κόσμο (και) του σινεμά.

The Ballad of Buster Scruggs

Οι αδερφοί Coen πήραν τη μεγάλη απόφαση να κάνουν πρεμιέρα στο Netflix. Αυτό από μόνο του κανονικά αρκεί. Όταν, όμως, συνοδεύεται κι από έναν τόσο ενδιαφέροντα και fun πειραματισμό στο είδος του γουέστερν, τότε η αξία της ταινίας εκτοξεύεται στην στρατόσφαιρα.

Roma

Αριστούργημα. Η ασπρόμαυρη, γεμάτη βιογραφικά στοιχεία ταινία του Alfonso Cuarón οδεύει ολοταχώς για πολλά αγαλματάκια στα Όσκαρ. Υπάρχει όμως κάτι πιο σημαντικό: ο τρόπος που χαράζει ανεξίτηλα στιγμές στο μυαλό των θεατών.

Από: Esquire US

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.