10 εύκολες συνταγές για τον φούρνο μικροκυμάτων

Το μαγικό μηχάνημα έχει κι άλλες χρήσεις πέρα από το να ζεσταίνεις κάτι κατεψυγμένο.

Γρήγορα, καθαρά, αποτελεσματικά. Κάποια φαγητά μπορούν να φτιαχτούν και στον φούρνο μικροκυμάτων, με την παρασκευή τους να μην απαιτεί πολύ χρόνο και περίπλοκες διαδικασίες. Παράλληλα, διατηρούν τη γεύση τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αυτή μπορεί να αναβαθμιστεί. Ακολουθούν κάποιες συμβουλές/οδηγίες/συνταγές ώστε να μαγειρέψεις χωρίς να χρειαστεί να ανάψεις τον βασικό φούρνο της κουζίνας σου. 

Μπέικον

10 εύκολες συνταγές για τον φούρνο μικροκυμάτων

Αν διαθέτεις φούρνο μικροκυμάτων και έχεις ψήσει σε αυτόν μπέικον, τότε γνωρίζεις πάρα πολύ καλά τι πράγμα διαβάζεις. Η γεύση του δεν υστερεί σε τίποτα σε σχέση με τους άλλους τρόπους μαγειρέματος και η διαδικασία είναι αρκετά απλή: Απλώνεις 2 φύλλα απορροφητικό χαρτί κουζίνας σε ένα πιάτο και τοποθετείς πάνω του τις φέτες του μπέικον. Βάζεις το θερμοστάτη στην ένδειξη του ψησίματος και ψήνεις το μπέικον για 5'. Μόλις ετοιμαστεί, απλώνεις ξανά τις φέτες σε χαρτί κουζίνας και τις αφήνεις για λίγο εκεί, ώστε να απορροφηθούν τα λίπη.

Scrambled eggs

ΑΥΓΑ ΣΚΡΑΜΠΛ

Αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που τρώνε μπέικον για πρωινό και το συνδυάζουν μάλιστα με αυγά, τότε μάθε πως και τα τελευταία μπορούν να φτιαχτούν στο φούρνο μικροκυμάτων. Παίρνεις απλά δύο αυγά, τα σπας σε ένα βαθύ πιάτο, τα χτυπάς καλά, προσθέτεις αλατοπίπερο και όποιο άλλο μυρωδικό θέλεις. 1,5 με 2 λεπτά ψησίματος αρκούν για ένα πολύ αξιόλογο αποτέλεσμα. 

Τηγανητό αυγό

ΤΗΓΑΝΗΤΟ ΑΥΓΟ

Μία ακόμη εκδοχή του αυγού μπορεί να ετοιμαστεί στον φούρνο μικροκυμάτων. Δεν είναι το ίδιο απολαυστικό με την αυθεντική εκτέλεση (δηλαδή στο τηγάνι) αλλά σίγουρα είναι πολύ πιο υγιεινό. Το αυγό τοποθετείται σε ένα ρηχό και ελαφρώς λαδωμένο πιάτο και μπαίνει στον φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 40''-45'' σε μέτρια ισχύ.

Ριζότο με μανιτάρια

ΡΙΖΟΤΟ

Κάτι πιο πολύπλοκο αυτή τη φορά. Βάζεις μισή κουταλιά της σούπας βούτυρο σε ένα μπολ και μία κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Τοποθετείς το μείγμα για 1-1,5' στον φούρνο μικροκυμάτων, σταματώντας ανά 30'' για να ανακατέψεις. Έπειτα προσθέτεις λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο, μισή κούπα ρύζι και 1/4 φλιτζανιού ζωμό λαχανικών. Καλύπτεις το μπολ με χαρτί και το ξαναβάζεις στον φούρνο μικροκυμάτων για 2, σε μέτρια ένταση'. Αφαιρείς και προσθέτεις 1-2 κ.σ. ζωμό, σκεπάζεις ξανά και το επανατοποθετείς στον φούρνο για ακόμη 2'. Το βγάζεις και προσθέτεις μικρά κομμάτια μανιταριών, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι. Ξανακαλύπτεις και ζεσταίνεις για ακόμη 2'. Αν θέλεις προσθέτεις παρμεζάνα ή κάποιο άλλο τυρί. 

Mac n’ cheese

ΜΑΚ ΕΝ ΤΣΙΖ

Η ίσως λιγότερο χρονοβόρα μέθοδος για να φτιάξεις το κορυφαίο αμερικάνικο comfort πιάτο. Σε μία κούπα βάζεις περίπου μία χούφτα ζυμαρικών και απογεμίζεις με νερό. Προσθέτεις αλάτι και το τοποθετείς για 4' στον φούρνο μικροκυμάτων (μέτρια ισχύ), ανακατεύοντας ανά μισό λεπτό. Μετά, προσθέτεις το τυρί της αρεσκείας σου και ανακατεύεις με τα ζυμαρικά. Μην ξεχάσεις να το αφήσεις να κρυώσεις για λίγα λεπτά πριν το φας.

Σολομός

ΣΟΛΟΜΟΣ

Συνηθίζεις να το φτιάχνεις στον κανονικό φούρνο, όμως γίνεται και σε αυτόν των μικροκυμάτων. Σε ένα χαρτί ψησίματος (ιδανικά επιφάνειας 25x25), κόβεις πολύ λεπτές φέτες πατάτας και προσθέτεις το αγαπημένο σου λαχανικό, κομμένο ζουλιέν. Προσθέτεις το φιλέτο ή το κομμάτι του σολομού και κάποια μπαχαρικά της αρεσκείας σου καθώς και ελάχιστο ελαιόλαδο. Διπλώνεις το χαρτί (τυλίγοντας το φαγητό, σαν σακούλα) και το δένεις με ένα σχοινάκι. Το βάζεις στον φούρνο μικροκυμάτων σε μέγιστη ισχύ για 3-3,5'.

Brownies

ΜΠΡΑΟΥΝΙΣ

Μετά τα κυρίως πιάτα, το επιδόρπιο. Βάζεις αλεύρι (1/4 φλ.), ζάχαρη (1/4 φλ.), κακάο (2 κ.σ.), λίγο αλάτι και λίγη κανέλα σε μία κούπα. Ανακατεύεις με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθούν οι σβόλοι. Προσθέτεις λάδι (2 κ.σ.), νερό (1/4 φλ.) και 1-2 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύεις το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Η κούπα μπαίνει στον φούρνο μικροκυμάτων σε δυνατή ισχύ για κάτι λιγότερο από δύο λεπτά. 

Cheesecake

ΤΣΙΖΚΕΪΚ

Ένα ακόμη γλυκό που ετοιμάζεται με τον ίδιο τρόπο. Λιώνεις σε ένα μικρό μπολ βούτυρο (1 κ.σ.) και αλείφεις όλη την επιφάνειά του με αυτό. Θρυμματίζεις 3-4 μπισκότα της αρεσκείας σου και τα ανακατεύεις με το λιωμένο βούτυρο, πιέζοντας με ένα κουτάλι ώστε να διαμορφωθεί μία επίπεδη επιφάνεια. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύεις τυρί κρέμα (περίπου 100 γρ.), ζάχαρη (2 κ.σ.) και 3-4 σταγόνες ‏εκχύλισμα βανίλιας, μεταφέροντας μετά το μείγμα στο αρχικό μπολ. Το τοποθετείς στον φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 4 λεπτά σε μέτρια ισχύ, προσέχοντας να μην εμφανιστούν φουσκάλες στις άκρες. Έπειτα, το βάζεις στην κατάψυξη για τουλάχιστον 30 λεπτά, ώστε να κρυώσει τελείως. Όταν γίνει και αυτό το σερβίρεις ανάποδα από το μπολ. 

Cookies

COOKIES

10 κ.σ. αλεύρι, 5 κ.σ. κανονική ζάχαρη και άλλες τόσες καστανή, 5 κ.σ. βούτυρο, λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας, 4 κρόκοι αυγών και 1 κ.γ. αλάτι. Όλα αυτά αρκούν για να φτιάξεις μία παρτίδα cookies, συμπληρώνοντας φυσικά με όσα chips σοκολάτας επιθυμείς. Ανακατεύεις όλα τα υλικά σε ένα μπολ, διαμορφώνεις τα μπισκότα και τα ψήνεις για 2' σε μέτρια ένταση. 

Torrijas

ΤΟΡΙΧΑΣ

Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι περί τίνος ακριβώς πρόκειται, μάθε ότι μιλάμε για ένα απλούστατο γλυκό με καταγωγή από την Ισπανία, που θυμίζει τηγανίτες, λουκουμάδες ή τις χριστουγεννιάτικες δίπλες. Βάζεις βούτυρο (2 κ.σ.) σε ένα μπολ και προσθέτεις ένα αυγό, 5 κ.σ. γάλα και μία μελιού. Χωρίζεις το μείγμα σε δύο κούπες, στην κάθε μία από τις οποίες βάζεις ψωμί, το οποίο πρέπει να βρεχτεί. Πασπαλίζεις με κανέλα και τοποθετείς τις κούπες για 2' στον φούρνο μικροκυμάτων, σε μέτρια ισχύ. Αφαιρείς και ρίχνεις μία κ.σ. σε κάθε κούπα, ενώ αν το επιθυμείς μπορείς να προσθέσεις έξτρα μέλι ή κομμάτια φρούτων.  

Από: Esquire ES

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 συνταγές για να φτιάξεις στο air fryer ακόμα κι αν είσαι 'άμπαλος' στο μαγείρεμα

Δε χρειάζεται ούτε masterchef να είσαι, ούτε να ασχολείσαι γενικά με την κουζίνα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος