Ένα τέλειο τριήμερο στις Συρακούσες

Τι να δεις, πού να μείνεις και πώς να απολαύσεις στο απόλυτο μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις της Σικελίας.

Η Σικελία είναι από τους προορισμούς που κατορθώνουν να γίνονται γοητευτικοί για τον ταξιδιώτη χωρίς να χρειάζεται να αλλάξει τίποτα από τον αυθεντικό της χαρακτήρα. Το κλίμα, η θάλασσα, η ατμόσφαιρα, τα σημαντικά αξιοθέατα και μία θαυμάσια τοπική κουζίνα είναι μόνο κάποια από τα δυνατά της χαρτιά. Όλα συναντώνται στις καλύτερες εκδοχές τους στη σκιά της Αίτνας και τις Συρακούσες. 

Η στάση του Οδυσσέα

Στην ανατολική πλευρά της Σικελίας και στις ακτές του Ιονίου πελάγους, η πόλη των Συρακουσών έχει ιστορία σχεδόν 3.000 ετών και έχει εξελιχθεί προσφάτως σε έναν αρκετά δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό. Οι πρώτοι κάτοικοί της προέρχονταν από την Αρχαία Κόρινθο, ενώ αποτελούσε μία πανίσχυρη πόλη-κράτος και υπολογίσιμη ναυτική δύναμη.

Ένα τέλειο τριήμερο στις Συρακούσες

Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που θα συναντήσεις στην ευρύτερη περιοχή πολλά αρχαιοελληνική αλλά και ρωμαϊκά ευρήματα, ερείπια και ναούς, που συνυπάρχουν με κομψά ξενοδοχεία, αξιόλογα εστιατόρια, μεσαιωνικά κάστρα, όμορφες παραλίες και μπόλικα ακόμη σημεία ενδιαφέροντος. Περνώντας μάλιστα τη γέφυρα Umbertino (που συνδέει με την ηπειρωτική χώρα) θα βρεθείς στο νησάκι της Ορτυγίας, όπου σύμφωνα με τον Όμηρο και την Οδύσσεια η Καλυψώ κρατούσε φυλακισμένο τον μυθικό βασιλιά της Ιθάκης. Εκεί υπάρχουν μεταξύ άλλων ο καθεδρικός ναός των Συρακουσών αλλά και οι  αρχαιοελληνικοί ναοί της Αθηνάς, του Δία και του Απόλλωνα, καθώς και το Museo Regionale d’Arte Medievale σε ένα παλάτι του 13ου αιώνα.

ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΟΡΤΥΓΙΑΣ

Στην Ορτυγία λειτουργεί ακόμη και μία υπέροχη τοπική αγορά από τους πάγκους της οποίας μπορείς να γευτείς φρέσκα θαλασσινά αλλά και τις ντόπιες σπεσιαλιτέ arancini (παναρισμένες κροκέτες ρυζιού) και canoli (το γνωστό μακρόστενο επιδόρπιο με φύλλα ζύμης, ρικότα και γλυκιά κρέμα).

Καταλληλότερη εποχή, η άνοιξη

Δεν υπάρχει ιδανικότερη εποχή για να επισκεφθείς τις Συρακούσες (και αυτό ισχύει και για την υπόλοιπη Σικελία) από την άνοιξη και κατά προτίμηση τον τελευταίο μήνα αυτής. Εναλλακτικά, μπορείς να το κάνεις και στις αρχές του φθινοπώρου. Το κλίμα και ο καιρός είναι άψογα, με μπόλικη ηλιοφάνεια (το καλοκαίρι βέβαια η ζέστη γίνεται αφόρητη). Τα δύο πρώτα Σαββατοκύριακα του Μαΐου διοργανώνονται οι γιορτές της Αγίας Λουκίας, όπου φιλοξενούνται πλήθος εκδηλώσεων σε αρκετά σημεία της πόλης αλλά και της Ορτυγίας.

ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ 1
ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ 2
ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ 3

Από τις 9 Μαΐου -παραδοσιακά κάθε χρόνο από το 1914- ξεκινούν και οι παραστάσεις στο περίφημο Ελληνικό Θέατρο (Teatro Greco), που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέατρα της αρχαιότητας που διασώθηκαν καθώς και το μεγαλύτερο της Σικελίας. Οι επάνω σειρές του, εκτός των άλλων, προσφέρουν καταπληκτική θέα στη θάλασσα. Ακριβώς πάνω από το Teatro Greco υπάρχει η Σπηλιά του Νυμφαίου και λίγο πιο κάτω το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως δύο ή τρεις ημέρες είναι υπεραρκετές για να γνωρίσεις σχεδόν κάθε γωνιά της πόλης και να βιώσεις στο απόλυτο την εμπειρία των Συρακουσών.

Το φαγητό και η διαμονή

Στη Via Maestranza (ένας δρόμος γεμάτος μπαρόκ αρχοντικά) και τον αριθμό 96 θα συναντήσεις το πιο φημισμένο εστιατόριο της πόλης, το Don Camillo, που σερβίρει σχεδόν αποκλειστικά πιάτα της τοπικής κουζίνας. Επίσης στη Via Maestranza βρίσκεται και το Retroscena (o ιδιοκτήτης Fabio μάλιστα είναι παντρεμένος με Ελληνίδα), που παρουσιάζει ντόπια πιάτα με διεθνή twists. Μία ακόμη πολύ αξιόλογη επιλογή είναι και το Il Crocifisso di Noto, που πειραματίζεται περισσότερο με ωμά υλικά και θαλασσινά αλλά και το wine oriented Oinos di Ivo Vatti (τα κρασιά της Σικελίας άλλωστε είναι θαυμάσια).

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΚΡΟΣΙΦΙΤΟ ΝΤΙ ΝΟΤΟ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ 7 ROOMS VILLADORATA

Όσον αφορά το κομμάτι της διαμονής, μία ενδιαφέρουσα πρόταση είναι το Seven Rooms Villadorata, ένα εξαιρετικό boutique hotel μόλις επτά δωματίων (τιμές από €190) αλλά και το resort Grand Hotel Minareto, που διαθέτει απίστευτη θέα στη θάλασσα (τιμές από €130). 


Αν ψήθηκες για ταξίδι, τσέκαρε ακόμη την εναλλακτική πλευρά της Κοπεγχάγης και τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς για city break

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Monica Bellucci καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια

Η νέα φωτογράφιση μάς θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.