Pad Thai: Όλο το ταϊλανδέζικο street food σε ένα πιάτο

Η ιστορία του φαγητού που έγινε συνώνυμο μίας από τις πιο ενδιαφέρουσες γαστρονομικές κουλτούρες του πλανήτη.

Εύκολο, γρήγορο, νόστιμο. Το pad thai είναι το πιο διάσημο και πιο αντιπροσωπευτικό πιάτο της ταϊλανδέζικης κουζίνας και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά street food φαγητά παγκοσμίως. Σήμα-κατατεθέν της πολύ δυνατής (στο φαγητό του δρόμου) σκηνής της Μπανγκόκ συναντάται, πλέον, σε κάθε ασιατικό εστιατόριο, σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη.

Η ιστορία του pad thai

Η φήμη του pad thai οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στον τρίτο και μακροβιότερο Πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης, τον Plaek Phibunsongkhram (εν συντομία Phibun). Ο Phibun ήταν ανάμεσα σε εκείνους που οργάνωσαν το πραξικόπημα εναντίον του Βασιλιά του Σιάμ (παλιά ονομασία της Ταϊλάνδης), το 1932. Η σχετικά αναίμακτη ανατροπή του καθεστώτος οδήγησε σε Συνταγματική Μοναρχία.

Pad Thai: Όλο το ταϊλανδέζικο street food σε ένα πιάτο

Το νέο διοικητικό μοντέλο της χώρας (με τον Phibun σε εξαιρετικά σημαντικό πόστο) προχώρησε σε μία σειρά ενεργειών για την αναδιαμόρφωση -πέρα από την αλλαγή του ονόματος- της κουλτούρας της: Γράφτηκε εθνικός ύμνος, ενοποιήθηκαν διάφορες εθνοτικές ομάδες, επαναπροσδιορίστηκε ο πολιτιστικός πυρήνας και αναβαθμίστηκε ο ρόλος του φαγητού σαν μέσο ανάπτυξης. Όσον αφορά το τελευταίο, αξίζει να αναφερθεί ότι το pad thai ήταν ένα από τα αγαπημένα φαγητά του Phibun, που το έτρωγε σε διάφορες παραλλαγές από μικρός.

Υπάρχουν όμως διάφορες εκδοχές για το πώς κατέληξε να θεωρείται εθνικό πιάτο. Μία από αυτές θέλει τον Phibun να κηρύσσει διαγωνισμό επί του θέματος και όλους τους διαγωνιζόμενους να μαγειρεύουν το συγκεκριμένο έδεσμα. Μία άλλη, φέρει τον τότε Πρωθυπουργό να είναι κατά βάθος λάτρης της κινέζικης κουζίνας (από όπου και έφτασαν τα noodles στο Σιάμ, σχεδόν έναν αιώνα νωρίτερα) και να αναζητά ένα τρόπο να τα ενσωματώσει στην τοπική κουζίνα - άλλωστε πολλές από τις διαδικασίες παρασκευής θυμίζουν τις κινέζικες μεθόδους μαγειρικής. 

  • Το αυθεντικό (και πρώτο) όνομα του πιάτου ήταν Gway Teow Pad Thai. Gway Teow είναι ένα κινέζικο λεκτικό ιδίωμα (κάτι που επιβεβαιώνει την προέλευση του φαγητού) που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα noodles ρυζιού, ενώ τα δύο άλλα συνθετικά μεταφράζονται ως τηγανητό (pad) και ταϊλανδέζικο (thai). 
ΠΑΝΤ ΤΑΪ 2

Γιατί είναι σπουδαίο

Οι ειδικοί του χώρου το έχουν διαχρονικά περιγράψει ως την τέλεια περίληψη των τεχνικών, της πληρότητας και της αριστείας που πηγάζει από την γαστρονομική κουλτούρα της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ασίας. Οι βασικές αρχές του pad thai παραμένουν πάντοτε οι ίδιες: Πρωτεΐνες, λαχανικά και υδατάνθρακες σε ισορροπία, που δίνουν ένα φοβερό γευστικό αποτέλεσμα. Η σπουδαιότητά του έγκειται επίσης και στο γεγονός ότι συνδυάζονται το αλμυρό, το γλυκό, το πικρό, το ξινό και το πικάντικο.

ΠΑΝΤ ΤΑΪ 1

Η αυθεντική συνταγή του περιλαμβάνει σοταρισμένα noodles ρυζιού,  stir-fried αυγά και tofu, σάλτσα από tamarind, γαρίδες, σκόρδο, κρεμμύδι και τσίλι, ζάχαρη από φύλλα φοίνικα και -συνήθως- ψητά φιστίκια. Μπορεί όμως να υπάρξουν πάρα πολλές παραλλαγές και προσθήκες υλικών, χωρίς να αλλοιώνουν το χαρακτήρα και τη γεύση του.  

Το pad thai είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα Asian-fusion κουζίνας. Ένα πιάτο που μπορεί για τον οποιονδήποτε να είναι ταυτόχρονα εξωτικό αλλά και οικείο, ενώ μπορεί να σταθεί ταυτόχρονα τόσο στο μενού ενός εστιατορίου όσο και σαν γρήγορο snack σε κάποιον πάγκο στο δρόμο μίας ασιατικής πρωτεύουσας. Εδώ και δεκαετίες είναι ένα από τα πιο αγαπημένο φαγητά των απανταχού foodies και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει για πολύ καιρό ακόμη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 συνταγές για να φτιάξεις στο air fryer ακόμα κι αν είσαι 'άμπαλος' στο μαγείρεμα

Δε χρειάζεται ούτε masterchef να είσαι, ούτε να ασχολείσαι γενικά με την κουζίνα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος