Το Facebook αγοράζει τα προσωπικά σου δεδομένα

Αφού ήδη συμβαίνει δωρεάν, γιατί να μην πληρώνεσαι για αυτό;

Το Facebook θέλει να γίνει ο καλύτερός σου φίλος, ο κολλητός, εκείνος που μαθαίνει τα πιο κρυφά μυστικά σου, ξεπερνώντας ακόμα και την Google σε αυτό το ιδιότυπο παιχνίδι αδιακρισίας, Έτσι, όσο κι αν η κοινή γνώμη δυσανασχετεί με τις πολιτικές του και μεγάλο μέρος των media έχει ξεκινήσει έναν κανονικό πόλεμο ενάντια στην αυτοκρατορία του Mark Zuckeberg, ο τελευταίος συνεχίζει τις κινήσεις αμφιβόλου ηθικής στον τομέα του marketing και των τεχνολογιών καταπατώντας σε μεγάλο βαθμό την οποιαδήποτε έννοια προσωπικών δεδομένων – αν και, δυστυχώς, έχει δυνατό άλλοθι καθώς όλα αυτά συμβαίνουν με τη συναίνεση των χρηστών.

Πριν λίγους μήνες είχε ξεσπάσει σάλος με το app που άκουγε στο όνομα Facebook Research. Ο λόγος; Οι έφηβοι χρήστες των iPhones επέτρεπαν στην εταιρεία να παρακολουθεί τις διαδικτυακές τους συνήθειες έναντι αμοιβής. Κάπως, δηλαδή, σα να δέχεσαι λεφτά για να σε κρυφοκοιτάζει κάποιος μέσα από μία κλειδαρότρυπα. Τότε, η κοινή γνώμη αλλά και οι αρχές είχαν ξεσηκωθεί αφού η εφαρμογή απευθυνόταν σε ανηλίκους. Μετά το επικοινωνιακό πατατράκ του Ζuck, το Facebook Research αποσύρθηκε.

Το Facebook αγοράζει τα προσωπικά σου δεδομένα

Κάποιος θα περίμενε ότι η επόμενη αντίστοιχη προσπάθεια του ιντερνετικού κολοσσού θα αργούσε. Κι όμως, μέσα λιγότερο από έξι μήνες, το Facebook επανέρχεται με μία πολύ παρόμοια εφαρμογή που λέγεται Study και θα αποζημιώνει, μέσω PayPal, τους χρήστες για τη δυνατότητα να παρακολουθεί και να καταγράφει το διαδικτυακό τους αποτύπωμα, δίνοντας βάρος στο ποιες άλλες εφαρμογές χρησιμοποιούν, πόσο χρόνο σπαταλούν σε αυτές αλλά και σε ποια χώρα συμβαίνουν όλα αυτά. Η διαφορά αυτήν την φορά είναι ότι απευθύνεται αυστηρά σε ενηλίκους.

Μάλιστα το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο δηλώνει απερίφραστα ότι τα δεδομένα που θα συλλέξει δεν πρόκειται να μεταπωληθούν σε άλλες εταιρείες. Βέβαια, αυτό είναι κάτι που έχουμε ακούσει ξανά. Τελικά, όμως, εύκολα αναρωτιέται κανείς: γιατί να μην με πληρώνουν για να με παρακολουθούν όταν -κακά τα ψέματα- αυτό συμβαίνει ήδη και μάλιστα χωρίς αμοιβή; Τα προσωπικά δεδομένα είναι μία πολύτιμη ελευθερία που, όμως, πληγώνεται καθημερινά και κατ' επανάληψη στο ίντερνετ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.