Ronaldo, η ιστορία ενός φαινομένου

Η ιστορία του κορυφαίου στράικερ όλων των εποχών που έμοιαζε -και ήταν- ασταμάτητος.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 18 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Ronaldo Luís Nazário de Lima ή πιο απλά Ronaldo (που γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 18 Σεπτεμβρίου του 1976 στο Ρίο ντε Τζανέιρο) είναι ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου -σίγουρα ο καλύτερος των 90s και των 00s- που θα μπορούσε να κάνει ακόμη σπουδαιότερη καριέρα αν δεν τον είχαν τσακίσει οι τραυματισμοί. Ακόμη κι έτσι όμως, μόνο τυχαίο δεν είναι το προσωνύμιο Φαινόμενο, με πολλούς να τον τοποθετούν στο ίδιο επίπεδο με τον Pele. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του αγωνίστηκε σε Κρουζέιρο, Αϊντχόφεν, Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μίλαν και Κορίνθιανς, κέρδισε 2 Μουντιάλ με την εθνική ομάδα της Βραζιλίας και κατείχε το ρεκόρ τερμάτων στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, μέχρι αυτό να καταρριφθεί από τον Γερμανό Miroslav Klose, ενώ στο παλμαρέ του υπάρχουν ακόμη δύο Χρυσές Μπάλες.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά

Ασταμάτητη ορμή, σπάνιος συνδυασμός δύναμης, έκρηξης και ταχύτητας, εκπληκτική τεχνική και φονική ντρίμπλα, θανατηφόρα τελειώματα και με τα δύο πόδια. Αυτά και μόνο αρκούν για να αντιληφθεί κάποιος γιατί ο Ronaldo ήταν ο πιο δύσκολος αντίπαλος για όλους τους κορυφαίους αμυντικούς της εποχής του, ακόμη και μετά τους δύο πάρα πολύ σοβαρούς τραυματισμούς στο γόνατο.

Το ξεκίνημα στην Κρουζέιρο και η Ευρώπη

Ένας από τους πρώτους ανθρώπους που εντοπίζουν το ταλέντο του, όταν αυτός αγωνίζεται ακόμη στην Σάο Κριστοβάο, είναι ο παλιός θρύλος του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου Jairzinho, ο οποίος μεσολαβεί ώστε ο Ronaldo να βρεθεί στην Κρουζέιρο, το 1993. Μέχρι την ηλικία των 16 ετών και 8 μηνών, το Φαινόμενο είχε σκοράρει 44 γκολ σε 47 αγώνες, δείχνοντας ένα χαρακτηριστικό δείγμα των όσων πρόκειται να ακολουθήσουν. Μετά από μόλις μία σεζόν στην Κρουζέιρο, η Αϊντχόφεν τον αποκτά έναντι $6.000.000, παρότι ο Βραζιλιάνος επιθετικός δεν είχε κλείσει τα 18.

Ronaldo, η ιστορία ενός φαινομένου

Σημαντικό ρόλο στη μεταγραφή παίζει ο Romario, που είχε πάρει μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα αφού πρώτα αγωνίστηκε στην ολλανδική ομάδα, προτείνοντας τον νεαρό συμπατριώτη του στους ανθρώπους του πρώην συλλόγου του. Το καλοκαίρι του 1994, ο Ronaldo συμπεριλαμβάνεται στην αποστολή της Σελεσάο, που κερδίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα των ΗΠΑ. 

Στη Βαρκελώνη

Στα δύο χρόνια της παραμονής του στη νότια Ολλανδία σημειώνει 54 τέρματα σε 57 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις και σύσσωμη η ποδοσφαιρική Ευρώπη αρχίζει να αντιλαμβάνεται περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Η παραμονή του στο Αϊντχόφεν τον βοηθά να αναπτυχθεί με εντυπωσιακό τρόπο σωματικά, ενισχύοντας περαιτέρω κάποια σπουδαία φυσικά προσόντα που ήδη διαθέτει.

ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Το καλοκαίρι του 1996, η Μπαρτσελόνα βγάζει από τα ταμεία της $20.000.000 προκειμένου να τον αποκτήσει. Στους Μπλαουγκράνα μένει μόλις μία σεζόν, σημειώνοντας 34 γκολ στο πρωτάθλημα (συνολικά 47 γκ. σε 49 συμ.) και κατακτώντας το Ισπανικό Σούπερ Καπ, το Κύπελλο Ισπανίας και το Κύπελλο Κυπελλούχων. Είναι η εποχή που του προσάπτεται ο χαρακτηρισμός Φαινόμενο. Ο Massimo Moratti ερωτεύεται ποδοσφαιρικά τον Ronaldo και βάζει σκοπό να τον κάνει παίκτη της Ίντερ, με κάθε κόστος. Το αφεντικό των Νερατζούρι σπάει το μεταγραφικό παγκόσμιο ρεκόρ και με $27.000.000, ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ μετακομίζει στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας.

Στο Μιλάνο

Ο Ronaldo μένει 5 χρόνια στην Ίντερ γνωρίζοντας όλες τις πτυχές του τότε κορυφαίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου του κόσμου. Η πρώτη του χρονιά είναι εντυπωσιακή και πλαισιώνεται με 25 γκολ στο Campionato, ένα Κύπελλο UEFA και την Χρυσή Μπάλα. Τα προβλήματα τραυματισμών αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους τη δεύτερη σεζόν, περιορίζοντάς τον στις 19 συμμετοχές στο πρωτάθλημα. Το πρώτο μεγάλο πλήγμα όμως έρχεται στις 21 Νοεμβρίου 1999, όταν παθαίνει ρήξη τένοντα σε ένα παιχνίδι με αντίπαλο τη Λέτσε. Επιστρέφει στην αγωνιστική δράση στις 12 Απριλίου του 2000, στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας απέναντι στη Λάτσιο.

ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΙΝΤΕΡ 1
ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΙΝΤΕΡ 2
ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΙΝΤΕΡ 3

Η χαρά της επανόδου κρατά μόλις 7 λεπτά, προτού τραυματιστεί και πάλι σοβαρά. Η διάγνωση κάνει λόγο για ρήξη χιαστών και κάπου εκεί ουσιαστικά ολοκληρώνεται άδοξα και η καριέρα του στην Ίντερ, η οποία ψάχνει τρόπο να τον ξεφορτωθεί. Ακολουθούν 2 εγχειρήσεις και ένα αρκετά μακρύ διάστημα αποθεραπείας, με την επιστροφή του στα γήπεδα να γίνεται στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας για το Μουντιάλ του 2002.

Η εξιλέωση στο Μουντιάλ του 2002

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ασίας, θέλει να αποδείξει αφενός ότι δεν έχει τελειώσει ποδοσφαιρικά και αφετέρου να πάρει μία προσωπική ρεβάνς για τα όσα έγιναν στα γήπεδα της Γαλλίας, 4 χρόνια νωρίτερα, όταν και απέτυχε να οδηγήσει την Βραζιλία στην κορυφή. Οι περισσότεροι έχουν αμφιβολίες για το πόσο μπορεί να θυμίσει τον παλιό, εντυπωσιακό εαυτό του, αλλά μαζί με τους Rivaldo και Ronaldinho οδηγούν ξανά την Σελεσάο στον τίτλο.

ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΕΘΝΙΚΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ

Το Φαινόμενο σκοράρει 8 φορές κατά τη διάρκεια του τουρνουά, πετυχαίνοντας δύο γκολ στον τελικό με τη Γερμανία, ανακηρύσσεται κορυφαίος παίκτης του Μουντιάλ και εξαργυρώνει όλα τα παραπάνω με τη μετακίνησή του στη Ρεάλ Μαδρίτης και την Χρυσή Μπάλα του 2002.

Οι Galacticos και το φινάλε

Αμέσως μετά το Μουντιάλ, η Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει $52.000.000 στην Ίντερ και τον εντάσσει στους Galacticos, που έχουν ξεκινήσει να μαζεύονται στους Μερένχες ήδη από το καλοκαίρι του 2000. O Ronaldo παίζει 177 φορές με τη φανέλα της Βασίλισσας, βρίσκοντας 104 φορές δίχτυα, κερδίζοντας δύο πρωταθλήματα, ένα Διηπειρωτικό και ένα Super Cup Ισπανίας.

ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας του χρονιάς (2006-07) στη Μαδρίτη παρουσιάζει προβλήματα φυσικής κατάστασης ενώ τα περιττά του κιλά είναι κάτι παραπάνω από εμφανή. O Florentino Pérez βρίσκει εξαιρετικά συμφέρουσα την πρόταση των μόλις $8.000.000 και πουλά τον Ronaldo στη Μίλαν. Στα 31 του και φανερά εκτός φόρμας, παίζει ελάχιστα στους Ροσονέρι και παίρνει τη μεγάλη απόφαση να επιστρέψει στην πατρίδα του. Αγωνίζεται δύο χρόνια στην Κορίνθιανς, παλεύοντας να θυμίσει κάτι από τον παλιό του εαυτό. H καριέρα του ολοκληρώνεται μετά από 2,5 σεζόν, τον Φεβρουάριο του 2011.

ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΒΑΓΙΑΔΟΛΙΔ

Παρότι αρχικά μένει μακριά από τον κόσμο του ποδοσφαίρου, το 2018 αποφασίζει να ασχοληθεί ως παράγοντας με το σπορ και αγοράζει το 51% της Ρεάλ Βαγιαδολίδ. Όλοι όμως θα τον θυμούνται πάντοτε ως αυτό που πραγματικά ήταν: Ο κορυφαίος επιθετικός που έπαιξε ποτέ το παιχνίδι.


Διάβασε ακόμη για τον παντοτινό ηγέτη Zinedine Zidane, έναν οδηγό για την Premier League, για τον τελευταίο μαέστρο των Βαλκανίων και τον αιώνιο βασιλιά Eric Cantona.


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος