Gianni Agnelli, ο πρωτοπόρος του στυλ

Όλες οι γυναίκες ήταν ερωτευμένες μαζί του και όλοι οι άντρες ήθελαν να γίνουν σαν κι αυτόν: Μία ημέρα σαν σήμερα, το 2003, ο Gianni Agnelli άφηνε τον μάταιο τούτο κόσμο.

Esquire Team
Γράφει: Τίμος Σαλαμές 24 Ιανουαρίου 2023

H Ιταλία είναι η μητέρα του στυλ και το Μιλάνο η πρωτεύουσα της μόδας. Εκείνο, όμως, που συνήθως αγνοούμε είναι ότι αυτό είναι μία μάλλον πρόσφατη εξέλιξη. Για αρκετούς αιώνες το αντρικό στυλ όριζαν οι δούκες κι οι gentlemen της Μεγάλης Βρετανίας. Άψογα ντυμένοι και προσεγμένοι στην παραμικρή τους λεπτομέρεια, άντρες όπως ο Πρίγκιπας Έντουαρντ, ο οποίος άφησε τον αγγλικό θρόνο στα 30s για να παντρευτεί τη γυναίκα που εκείνος επέλεξε, υπήρξαν για πολλές δεκαετίες τα style icons της εποχής τους. Αργότερα οι δαιμόνιοι Ιταλοί ράφτες της Savile Row του Λονδίνου θα έκλεβαν τα μυστικά του βρετανικού στυλ, μεταφέροντας τις διδαχές σε Νάπολη και Ρώμη. Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό από μόνο του. Εκείνος που μετέτρεψε σε πρωτεύουσα του παγκοσμίου στυλ τη Βόρεια Ιταλίδα δεν ήταν άλλος από τον Gianni Agnelli (1921-2003). Πώς όμως ο θρυλικός playboy της δεκαετίας του 1950 πέτυχε αυτόν τον άθλο;

Η γέννηση ενός ατίθασου θρύλου

Gianni Agnelli, ο πρωτοπόρος του στυλ

Ο συνονόματος παππούς του ήταν ο ιδρυτής της FIAT, ο πατέρα τους θα σκοτωνόταν σε αεροπορικό δυστύχημα όταν ο Gianni ήταν μόλις 14 ετών ενώ δέκα χρόνια αργότερα θα τον ακολουθούσε και η η μητέρα του, η πριγκίπισσα Virginia Bourbon del Monte.

Παρ' ότι είχε γεννηθεί με όλον τον κόσμο στα πόδια του, η τύχη του έπαιξε πολύ άσχημα παιχνίδια ήδη από πολύ νεαρή ηλικία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, σε μία χώρα που η αριστοκρατία ουσιαστικά αποτελούσε παρελθόν από τις αρχές του 20ου αιώνα, ο Agnelli ήταν ό,τι πιο κοντά σε ευγενή υπήρχε.


"Όλες οι γυναίκες ήταν ερωτευμένες μαζί του, κάθε άντρας ήθελε να του μοιάσει" ακούγεται χαρακτηριστικά στο ντοκιμαντέρ του HBO.


Ατίθασος, ριψοκίνδυνος, αχόρταγος για νέες εμπειρίες, αφού σπούδασε δικηγορία και -όπως λέει ο μύθος- είπε στον ετοιμοθάνατο παππού του ότι πρώτα θα ζήσει τη ζωή του προτού αναλάβει την επιχείρηση, επιδόθηκε σε ένα ατέλειωτο πάρτι κατασπαταλώντας το παχυλό εισόδημα που έμπαινε κάθε μήνα στην τράπεζα.

Φυσικά οι υπερβολές μπορεί να οδηγούν στο παλάτι της σοφίας, περιέχουν όμως και μεγάλους κινδύνους: Το 1952 παραλίγο να σκοτωθεί σε σφοδρό ατύχημα που είχε με την Ferrari του. Οι κακές γλώσσες λένε πως προσπαθούσε να ξεφύγει από τη γυναίκα του, η οποία τον είχε πιάσει επ' αυτοφόρω με μία νεαρή μελαχρινή. Οι ίδιες γλώσσες κάνουν λόγο για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ουσιών. Τίποτα από όλα αυτά, όμως, δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

Τα χρόνια του μεγαλείου

Gianni Agnelli 6

Ο Gianni Agnelli είχε ό,τι θα μπορούσε να ονειρευτεί κανείς. Ήταν ο ιθύνων νους της FIAT, ο ιδιοκτήτης της Γιουβέντους, ένας playboy με ατέλειωτες κατακτήσεις (από την Anita Ekberg μέχρι και την Jackie Kennedy, με το τελευταίο να ελέγχεται), ήταν κομψός, εμφανίσιμος, ζάμπλουτος και επιτυχημένος. Ή όπως πολύ σωστά ακούγεται στο ντοκιμαντέρ που γύρισε το HBO για τη ζωή του: "Όλες οι γυναίκες ήταν ερωτευμένες μαζί του, κάθε άντρας ήθελε να του μοιάσει".


Όταν έφυγε από τη ζωή, το 2003, η περιουσία του άγγιζε τα 2 δισ. δολάρια.


Μάλιστα το πόσο μυθιστορηματική φιγούρα υπήρξε, μπορεί κανείς να το καταλάβει ότι κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου όταν και υπηρετούσε στη Βόρεια Αφρική πυροβολήθηκε από έναν Γερμανό αξιωματικό. Ο λόγος; Ήρθαν στα χέρια για τα μάτια μίας κοπέλας σε κάποιο μπαρ της περιοχής.

Την ίδια στιγμή όμως, όσο ανεύθυνος έδειχνε σε νεαρή ηλικία, τόσο δαιμόνιος αποδείχθηκε καθώς μεγάλωνε. Επέκτεινε την αυτοκρατορία της FIAT με κάθε πιθανό κι απίθανο τρόπο λυγίζοντας πολύ συχνά τα όρια της νομιμότητας.

Έκανε τη Γιουβέντους βασίλισσα του ιταλικού ποδοσφαίρου, προκαλώντας παράλληλα πολλές γκρίνιες ότι δεν τηρούσε το fair play εκτός αγωνιστικών χώρων εκμεταλλευόμενος την τεράστια δύναμή του για να πετύχει τους σκοπούς του. Όταν έφυγε από τη ζωή, το 2003, η περιουσία του άγγιζε τα 2 δισ. δολάρια.

Ο μετρ του στυλ

Gianni Agnelli

Η κινηματογραφική ζωή του Giani Agnelli δεν θα ήταν τόσο εντυπωσιακή αν δεν συνδυαζόταν και σε κάθε στιγμή της από άψογο στυλ. Σε αντίθεση με ό,τι συνηθίζεται, ο ιδιοκτήτης της FIAT δεν ακολουθούσε τις μόδες, αφού ήταν ο ίδιος που τις καθόριζε.

Οι φωτογραφίες του μιλούν από μόνες του ενώ αν κάποιος προσπαθήσει να καταγράψει έναν κατάλογο με τις στιλιστικές πρωτοπορίες που έφερε στο διεθνές jet set θα χρειαστεί σελίδες επί σελίδων για να είναι απόλυτα ακριβής. Όσο για το πόσο πολύ πρόσεχε την εμφάνισή του; Οι φήμες λένε ότι δεν μπορούσε να ησυχάσει αν δεν ήταν πρώτα απόλυτα σίγουρος ότι το στυλ ήταν 100% άψογο.

Φορούσε τόσο στενά πουκάμισα ώστε τα ρολόγια του δεν χωρούσαν κάτω από τα μανίκια, έτσι τα έβαζε από πάνω. Έβαζε τις γραβάτες του με ένα χαλαρό τρόπο που κανείς δεν είχε τολμήσει πιο πριν. Συνδύαζε χρώματα και υφάσματα με έναν τρόπο που θα ζήλευαν οι πιο διάσημοι μόδιστροι. Δεν φοβόταν ποτέ να φορέσει κάποιο υπερβολικό παπούτσι (υπάρχουν φωτογραφίες που τον δείχνουν με κοστούμι και κόκκινα loafers).

Οι τόσο δύσκολες να συνδυαστούν ρίγες έβρισκαν τέλεια εφαρμογή στο ντύσιμό του. Άφηνε τα κουμπιά από πουκάμισά του ανοιχτά και φορούσε polo t-shirts με κοστούμια πριν το επιχειρήσει οποιοσδήποτε άλλος. Πάνω από όλα όμως, κατάφερνε κάτι πολύ σπάνιο, κάτι που μόνο ίσως ο Sean Connery έχει καταφέρει: Όσο μεγάλωνε τόσο πιο γοητευτικός γινόταν.

Gianni Agnelli, ο πρωτοπόρος του στυλ

Δεκαοκτώ χρόνια μετά τον θάνατό του, παραμένει ένα σύμβολο απόλυτης εξουσίας κι ίσως μεγαλύτερος θρύλος του αντρικού στυλ για τον 20ο αιώνα. Η κληρονομιά ή μάλλον οι διδαχές του ακολουθούνται ευλαβικά από τα περισσότερα σημερινά style icons αλλά και οι κληρονόμοι του δεν πάνε πίσω. Ο εγγονός του, Lapo Elkann, θεωρείται σήμερα ως ένας από τους πιο καλοντυμένους άντρες της Γης.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το νέο Superocean Automatic 44 της Breitling είναι εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι

Πρόκειται για το απόλυτο ρολόι για το νερό που συνδυάζει απόδοση και στυλ και έχει πρωταγωνιστή στη διαφημιστική του καμπάνια τον Σωτήρη Κοντιζά.

Η Salomon παρουσιάζει τη νέα σειρά προϊόντων πεζοπορίας για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024

"Δεν χρειάζεται να διαλέξετε μεταξύ του να είστε κατάλληλα ντυμένοι για την ύπαιθρο και του να είστε κομψοί", υπογραμμίζει ο Pete Cameron, Διευθυντής Μάρκετινγκ Προϊόντων της Salomon Outdoor.

Τα πιο διάσημα sneakers στο Instagram

10 αθλητικά παπούτσια που έχουν σίγουρα περάσει από το feed σου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα