5 μαφιόζικες ταινίες ως προθέρμανση για το Irishman

Ο καλύτερος τρόπος για να υποδεχθείς τη νέα ταινία του Martin Scorsese.

Οι κώδικες της μαφίας μας τραβούν όπως το φως τραβά τις πυγολαμπίδες. Είναι το σκοτάδι, η εντυπωσιακή βία, τα ένοχα μυστικά ή μήπως η παντοδυναμία εκείνων που ζουν πέρα και πάνω από τον νόμο; Μόνο εξειδικευμένοι ψυχολόγοι θα μπορούσαν να απαντήσουν στο ερώτημα, σίγουρα πάντως η Μαφία έχεις γράψει χρυσές σελίδες σε μικρή και μεγάλη οθόνη: Από το χαμένο στη λήθη The Black Hand (1906) στα αριστουργήματα του Francis Ford Coppola κι από εκεί στην καλύτερη τηλεοπτική σειρά όλων των εποχών, το Sopranos.

Στις 27 Νοεμβρίου, η πιο πολυαναμενόμενη ταινία για το 2019 θα κάνει την εμφάνισή της στο Netflix. Το The Irishman δια χειρός Martin Scorsese έχει γίνει talk of the town σε παγκόσμιο επίπεδο. Καθόλου άδικα, αφού βρίσκει τον σπουδαίο σκηνοθέτη να επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος με μία μαφιόζικη ιστορία στο στυλ που τον έκανε διάσημο, η οποία διατρέχει αρκετές πολλές δεκαετίες του 20ου αιώνα και το δίδυμο των Robert De Niro-Al Pacino στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ήδη πολλοί κριτικοί κάνουν λόγο για μία από τις πιο σημαντικές ταινίες που έχει γυρίζει στην καριέρα του ο σπουδαίος Marty.

Τι όμως μπορείς να κάνεις μέχρι να βρεθείς στο σύμπαν του The Irishman; Μία πολύ καλή επανάληψη σε εκείνες τις ταινίες που έφεραν το μαφιόζικο σινεμά στην κορυφή της λίστας του κοινού για το πιο αγαπημένο genre στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Scarface (1983)

"Say hello to my little friend!" φωνάζει με όλη τη δύναμη της ψυχής του ο Al Pacino, λίγο πριν το φινάλε της ίσως πιο απολαυστικής ταινίας των 80s, σε μία έκρηξη μεγαλομανίας που συναντά την απελπισία. Ο Brian De Palma κατάφερε να κινηματογραφήσει με τα πιο αδρά χρώματα την πορεία ενός φτωχόπαιδου από την Κούβα μέχρι την κορυφή του εγκλήματος στην Αμερική· σε μία άψογη περιπέτεια, καταιγιστικού ρυθμού, απίστευτου στυλ και τρομερών εκρήξεων που έκαναν τον Tony Montana κάτι πολύ περισσότερο από απλά έναν κινηματογραφικό χαρακτήρα.

Once Upon A Time in America (1984)

Αν στο Goodfellas οι γκάνγκστερ μοιάζουν με τύπους που άνετα θα έπινες ένα ποτό μαζί τους, στον Νονό οι γοητευτικοί χαρακτήρες είναι κυκλώπειοι, γίγαντες που μπορούν να σε τσαλαπατήσουν σαν να είσαι μικροσκοπικό μυγάκι. Τι προσέφερε λοιπόν στο μαφιόζικο σινεμά η ταινία που ο Sergio Leone χρειάστηκε σχεδόν 10 χρόνια για να ολοκληρώσει; Ο Ιταλός μετρ αποδόμησε τη γοητεία της Μαφίας μέσα από απωθητικούς χαρακτήρες, κλείνοντας ειρωνικά την ίδια στιγμή το μάτι στους μύθους που θέλουν τις Η.Π.Α να είναι ένα παράδεισος χωρίς σκοτεινά μυστικά.

Ο Νονός

Η τριλογία του Francis Ford Coppola άλλαξε το σινεμά. Χωρίς τη μεταφορά του μυθιστορήματος του Mario Puzo στη μεγάλη οθόνη, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα έκανε τώρα ο Martin Scorsese αλλά κι όλοι όσοι μαθήτευσαν στις διδαχές αυτού του αριστουργήματος. Ακόμα κι αν η τρίτη συνέχεια είναι σχετικά αδύναμη, το πρώτο και το δεύτερο κεφάλαιο της εποποιίας του Coppola παραμένουν αιώνιο μάθημα για κάθε επίδοξο κινηματογραφιστή. Κυρίως, όμως, αποτελούν το απόλυτο must see για όποιον θέλει να ασχοληθεί με το αμερικανικό -κι όχι μόνο- σινεμά.

The Long Good Friday (1979)

Τι δουλειά έχει ο Bob Hoskins, o Helen Mirren και ο (παγκοσμίως άγνωστος τότε) Pierce Brosnan σε αυτήν τη λίστα; Το συγκεκριμένο φιλμ είναι ένα διαμάντι του βρετανικού σινεμά που κανείς δεν κατάλαβε ποτέ γιατί ξεχάστηκε μέσα από τα χρόνια. Εξαιρετικής ερμηνείες, διάλογοι κοφτεροί σαν μαχαίρι,  ένταση, αγωνία και μία παράξενη παραδοχή να πλανάται πάνω από την ταινία σε όλη τη διάρκειά της: Το πολιτικό έγκλημα είναι πολύ πολύ πιο επικίνδυνο από το έγκλημα του υποκόσμου.

Goodfellas (1990)

ΟΚ, τι να πει κανείς για αυτό; Ίσως τελικά η καλύτερη κριτική που γράφτηκε ποτέ για αυτό το διασκεδαστικό αριστούργημα του Scorsese να είναι το γεγονός ότι όλοι όσοι αγαπάμε το δικό του σινεμά το έχουμε δει δεκάδες φορές στο repeat. Είναι οι ανάγλυφοι χαρακτήρες, το κατάμαυρο χιούμορ, το εκπληκτικό soundtrack και ο εκκωφαντικός ήχος που ακούγεται όταν όλα στη ζωή (των χαρακτήρων) πηγαίνουν κατά διαόλου. Είναι η καλύτερη ταινία του Scorsese; Όχι. Είναι η καλύτερη ταινία στην ιστορία του μαφιόζικου σινεμά; Σίγουρα όχι. Είναι, όμως, σίγουρα ό,τι πιο διασκεδαστικό κυκλοφόρησε ποτέ με ήρωες ανθρώπους της Μαφίας και made men.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Challengers δεν είναι μία ακόμα ταινία για το τένις

Zendaya σε ταινία με στοιχεία θρίλερ, σεξ, ζήλειας και προδοσίας. Θέλουμε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι Blur έδωσαν την τελευταία συναυλία τους στο Coachella

Ή τουλάχιστον έτσι υποστηρίζει ο Damon Albarn.

Το νέο τραγούδι των Pearl Jam είναι εμπνευσμένο από τον Donald Trump

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Eddie Vedder, είπε στους Times ότι το τραγούδι αντιπροσωπεύει μια έκκληση για ενότητα.

Αυτό που κάνει η Τάμτα στο Smut δε θα το δεις πουθενά αλλού

Βρεθήκαμε στο show με το οποίο η Τάμτα αλλάζει την κλασική αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση.

Νέο trailer για το Deadpool & Wolverine με τους Ryan Reynolds και Hugh Jackman

Όλα όσα πρόκειται να δούμε στις 26 Ιουλίου.

Ο Tom Holland έχει κάτι να πει για το Spider-Man 4

"Οφείλω τη ζωή και την καριέρα μου στο Spider-Man...".