Οι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν 7 φορές πιο γρήγορα από ότι τη δεκαετία του '90

Τα νέα από τον χώρο του περιβάλλοντος δεν είναι καθόλου ευχάριστα.

Γροιλανδία, μία αχανής περιοχή με ελάχιστους κατοίκους, που όμως αποτελεί τον καθρέφτη για το τι ακριβώς συμβαίνει αυτήν την στιγμή πάνω στον πλανήτη. Τα τελευταία νέα για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή δεν είναι καθόλου καλά: Σύμφωνα με νέα έρευνα μίας διεθνούς ομάδας επιστημόνων προερχομένων από 50 διαφορετικούς φορείς, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Natura, οι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν εφτά φορές πιο γρήγορα από ότι τη δεκαετία του 1990.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού πρώτα ανέλυσαν τις μετρήσεις των τελευταίων 26 χρόνων, όπως αυτές καταγράφηκαν από τους δορυφόρους. Τι όμως ακριβώς σημαίνει αυτή η επιτάχυνση, την οποία οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής θα θεωρούσαν αμελητέα ποσότητα; Σε αυτούς τους ρυθμούς, μέχρι το τέλος του αιώνα θα υπάρχει άνοδος της στάθμης των θαλασσών ίση με 7 εκατοστά. Περίπου 1 δισ. άνθρωποι ζουν σε περιοχές μόλις 10 μέτρα ψηλότερες από το επίπεδο της θάλασσας, ενώ περίπου 250 εκ. κατοικούν σε εδάφη που βρίσκονται 1 μέτρο μόνο πιο ψηλά από τη στάθμη των ωκεανών.

Οι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν 7 φορές πιο γρήγορα από ότι τη δεκαετία του '90

"Με βάση μία πολύ απλή φόρμουλα, έξι εκατομμύρια άνθρωποι έρχονται ένα βήμα πιο κοντά στον κίνδυνο της πλημμύρας για κάθε εκατοστό ανόδου του επιπέδου των θαλασσών. Έτσι, όταν ακούτε για ένα εκατοστό άνοδο, έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις" δήλωσε στο BBC News, o Andy Shepherd, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λιντς και επικεφαλής της έρευνας.

Δεν χρειάζονται γραφήματα για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της αλλαγής που, δυστυχώς, είναι πολύ εύκολο να οδηγήσει σε φυσικές καταστροφές ανυπολόγιστου μεγέθους. Από το 1992 έως σήμερα 3,8 τρισ. τόνοι πάγου έχουν λιώσει - ένας αριθμός ικανός για να ανεβάσει την επιφάνεια της θάλασσας κατά 1,06 εκ.


"Τα ευρήματα της έρευνας θα πρέπει να δημιουργούν μεγάλη ανησυχία σε όσους ανθρώπους ζουν κοντά στο επίπεδο της θάλασσας"


Στη δεκαετία του 1990, 33 δισ. τόνων πάγου έλιωναν κάθε χρόνο. Την τελευταία δεκαετία το νούμερο έχει εκτοξευτεί: 254 δισ. τόνοι ετησίως μετατρέπονται σε νερό. Μάλιστα, αν σκεφτούμε ότι οι πάγοι της Γροιλανδίας βρίσκονται στη στεριά και δεν επιπλέον στο νερό, με αποτέλεσμα να αυξάνουν άμεσα τη στάθμη του νερού, τα ευρήματα της έρευνας γίνονται ακόμα πιο τρομακτικά.

Πάγοι Γροιλανδία 1

Αυτές τις μέρες στη Μαδρίτη πραγματοποιείται το Framework Convention on Climate Change των Ηνωμένων Εθνών. Έτσι η συγκεκριμένη έρευνα που δημοσιεύτηκε μόλις χθες, έρχεται να δικαιώσει τις ανησυχίες του παγκόσμιου κοινού αλλά και των χιλιάδων διαδηλωτών που με την ηχηρή διαμαρτυρία τους έξω από τις κλειστές πόρτες του COP25 έστειλαν το μήνυμά τους. Το ζήτημα όμως παραμένει άλυτο, αφού οι κυβερνήσεις των κρατών δε δείχνουν διατεθειμένες να πάρουν άμεσα μέτρα για να αποφευχθεί η καταστροφή που διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον.

Οι δηλώσεις, τελικά, της Louise Sime, ερευνήτριας του British Antarctic Survey, όπως καταγράφηκαν στην Guardian δίνουν με τον πιο σαφή τρόπο το κλίμα που επικρατεί στους αρμόδιους επιστημονικούς κύκλους: "Τα ευρήματα της έρευνας θα πρέπει να δημιουργούν μεγάλη ανησυχία σε όσους ανθρώπους ζουν κοντά στο επίπεδο της θάλασσας. Αν αυτός ο τρομερά γρήγορος ρυθμός του λιώσιμου των πάγων συνεχιστεί, είναι πολύ πιθανόν να βρεθούμε σε "σημεία βρασμού" πολύ πιο σύντομα από ότι είχαμε υπολογίσει".


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear