Κορονοϊός, το άμεσο μέλλον μίας πρωτόγνωρης απειλής

Τι προβλέπουν κορυφαίοι επιδημιολόγοι ανά τον πλανήτη για την πανδημία που απειλεί την ανθρωπότητα.

Η ώρα είναι λίγο πριν τις 6 το απόγευμα. Εκατομμύρια Έλληνες βρίσκονται καθημερινά κρεμασμένοι από τις τηλεοράσεις τους. Το τι θα ανακοινώσει ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας έχει τεράστια σημασία· τόσο σε επίπεδο ουσίας, αφού δε μιλάμε για κάποιο video game αλλά για πραγματική ζωή με πραγματικούς νεκρούς, όσο και σε επίπεδο ψυχολογίας. Όσο ο κορονοϊός δεν παρουσιάζει τρομακτική, ή όπως μάθαμε να την αποκαλούμε εκθετική αύξηση, ο πανικός δε μας χτυπά την πόρτα. Οι αρχές, όμως, με πρώτον από όλους τον κ. Τσιόδρα, δε σταματούν να υπενθυμίζουν: Είμαστε ακόμα στην αρχή και οι δύσκολες μέρες είναι μπροστά.

H τελευταία ενημέρωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έκανε λόγο για συνολικά 334,981 κρούσματα σε 190 χώρες ανά τον κόσμο, με επιβεβαιωμένους μέχρι στιγμής 14,652 θανάτους. Η Ιταλία, δυστυχώς, κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στους νεκρούς: 6077 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα. Χώρες που χλεύαζαν τα έκτακτα μέτρα και τους περιορισμούς, όπως η Τουρκία και η Μεγάλη Βρετανία, αλλάζουν άρον άρον τη στρατηγική τους. Η Ελλάδα  είχε μέχρι χθες, 23 Μαρτίου του 2020, 695 επιβεβαιωμένα κρούσματα (είναι όμως απόλυτα σίγουρα ότι οι πραγματικοί άνθρωποι που νοσούν είναι πολλαπλάσιοι). Δυστυχώς, αυτό δεν είναι άσκηση ετοιμότητας. Είναι πραγματικότητα. 

 

Αυτήν τη στιγμή ζούμε σε καραντίνα με ολική απαγόρευση κυκλοφορίας. Δεν υπάρχει λόγους για τρομερή αισιοδοξία, ούτε όμως υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι πρέπει να τα βάζουμε μαύρα - οι αδυναμίες του συστήματος υγείας είναι γνωστές, επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όλα όμως δείχνουν ότι τα αυστηρά μέτρα πάρθηκαν εγκαίρως στην Ελλάδα. Αυτό, φυσικά, είναι το αισιόδοξο σενάριο, το οποίο βέβαια έχει πολύ καιρό μέχρι να ολοκληρωθεί. Γιατί, τελικά, ποιος μπορεί να πει με σιγουριά πότε ακριβώς θα σταματήσει ο συναγερμός λόγω κορονοϊού;


Θα χρειαστούν 14 ημέρες ακόμα από τη μέρα που θα υπάρχουν μηδενικά κρούσματα ώστε να μπορέσουν οι αρχές να άρουν τα πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα.


Επί της ουσίας, κανείς. Υπάρχουν, όμως, πια αρκετά -αν και όχι όλα όσα θα θέλαμε- δεδομένα ώστε να γίνουν κάποιες προβλέψεις με βάση τα στοιχεία. "Ελπίζω ότι ο ιός μπορεί να μας αφήσει ήσυχους ύστερα από κάτι λιγότερο από τρεις μήνες από την επιβολή συγκεκριμένων μέτρων" δήλωσε ο Massimo Galli, επικεφαλής του Λοιμωξιολογικού Τμήματος του νοσοκομείου Luigi Sacco του Μιλάνου.

Κορονοϊός, το άμεσο μέλλον μίας πρωτόγνωρης απειλής

Βλέποντας περιπτώσεις κρατών όπως η Σιγκαπούρη γνωρίζουμε ότι υπάρχει φως στο τούνελ

Πού ακριβώς βασίζει την πρόβλεψή του ο εξειδικευμένος Ιταλός γιατρός; Σε όλα όσα παρακολουθούμε στη Γουχάν της Κίνας: Ύστερα από δύο μήνες (το lockdown είχε επιβληθεί στην πόλη στις 23 Ιανουαρίου), η ζωή επιστρέφει στους κανονικούς ρυθμούς, με τη 19η Μαρτίου να είναι η πρώτη μέρα χωρίς κανένα κρούσμα. Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι, όπως δήλωσε ο επιδημιολόγος Li Lanjuan στο China Daily, θα χρειαστούν 14 ημέρες ακόμα από τη μέρα που θα υπάρχουν μηδενικά κρούσματα ώστε να μπορέσουν οι αρχές να άρουν τα πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα, αφού πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και την περίοδο επώασης του ιού.

Αυτή, μέχρι στιγμής, είναι η αισιόδοξη πλευρά.Βλέποντας χώρες όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα ή και η Σιγκαπούρη (σ.σ: κατάφερε να ξεπεράσει την κορύφωση της πανδημίας χωρίς πολλούς νεκρούς και χωρίς να κλείσει καν τα σχολεία της) να αναρρώνουν, αφού πρώτα πήραν δρακόντεια μέτρα περιορισμού των κοινωνικών επαφών και παράλληλα διεξήγαγαν άπειρα τεστ αλλά και επέβαλαν αυστηρή απομόνωση σε χιλιάδες πολίτες, γνωρίζουμε ότι υπάρχει φως στο τούνελ.

Ιταλία κορονοϊός

Δυστυχώς, χώρες σαν την Ιταλία, οι οποίες άργησαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα πλήρωσαν πολύ ακριβά το τίμημα. Δε θα πρέπει, βέβαια, να ξεχνάμε ότι χώρες όπως η Κίνα όπου το καθεστώς αφήνει πολύ συχνά στην άκρη τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών διαθέτουν περισσότερα "εργαλεία" σε αυτή τη μάχη.


"Δεν είμαι απαισιόδοξη. Πιστεύω ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει" ήταν η δήλωση της Dr. Tara C. Smith, επιδημιολόγου στο Kent State University.


Στην αντίπερα όχθη υπάρχει και η απαισιόδοξη πλευρά. Ο Neil Ferguson, επικεφαλής έρευνας που διεξήχθη για λογαριασμό του Imperial College του Λονδίνου, πιστεύει ότι τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί θα χρειαστεί να παραμείνουν για πολλούς μήνες και μέχρι τη στιγμή, δηλαδή, που θα παρασκευαστεί το εμβόλιο (σ.σ: τα εμβόλια συνήθως χρειάζονται περίπου 18 μήνες για να βγουν στην αγορά). 

"1,1 εκ. νεκροί είναι οι λιγότεροι που θα πρέπει να περιμένουμε στις Η.Π.Α" δήλωσε ο Βρετανός επιδημιολόγος στους New York Timesδεχόμενος βέβαια στη συνέχεια σφοδρή κριτική για τα όσα είπε. "Δεν είμαι απαισιόδοξη. Πιστεύω ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει" ήταν η δήλωση της Dr. Tara C. Smith, επιδημιολόγου στο Kent State University, στο ίδιο άρθρο. Εκείνη πιστεύει ότι οκτώ εβδομάδες περιοριστικών μέτρων είναι ικανές να μειώσουν σημαντικά την εξάπλωση του ιού.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιο από τα δύο σενάρια θα ισχύσει. Μπορούμε όμως να παραμείνουμε αισιόδοξοι - όχι σαν δείγμα τυφλής πίστης, αλλά ως δείγμα πίστης στα εκατομμύρια ανθρώπους που πολεμούν καθημερινά με τον τρόπο τους ενάντια σε μία απρόσμενη καταστροφή. Άλλωστε η αισιοδοξία και το κουράγιο είναι απαραίτητα στη ζωή. Σε ακραίες συνθήκες όπως οι σημερινές είναι πιο απαραίτητα από ποτέ.


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Γης με την δεντροφύτευση 2.000 καρποφόρων δέντρων σε βόρεια Εύβοια & Μάνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, μια ευκαιρία να εμπνευστούμε, να δράσουμε και να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη.

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.