Ο κορονοϊός απειλεί και το παγκόσμιο ίντερνετ

Το διαδίκτυο είναι υπερφορτωμένο λόγω της καραντίνας. Υπάρχει περίπτωση άραγε να πέσει;

Ο κόσμος μας δεν είναι δίκαιος ούτε ίσος. Δε χρειάζεται να πάει κανείς μακριά και να ασχοληθεί με βαθυστόχαστες οικονομικές αναλύσεις. Μπορεί απλά να δει τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στον χώρο του παγκόσμιου ίντερνετ: Όσο ο Δυτικός Κόσμος βρίσκεται κλεισμένος στα σπίτια του από τον φόβο του κορονοϊού μπορεί να απολαμβάνει premium υπηρεσίες διαδικτύου και να ψυχαγωγείται. Φυσικά, δε συμβαίνει το ίδιο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.

Αυτή τη στιγμή πρόσβαση στο ίντερνετ έχουν 4,5 δισ. Άνθρωποι ή αλλιώς το 58,8% του παγκόσμιου πληθυσμού. Όπως καταλαβαίνεις η "πίτα" δε μοιράζεται ομοιόμορφα, αφού στη Βόρεια Αμερική πρόσβαση έχει το 89%, στην Ευρώπη το 87,7% και στη Λατινική Αμερική το 68,9% του πληθυσμού. Στην αντίπερα όχθη τώρα, η Αφρική παρουσιάζει πολύ χαμηλή διάδοση ενός καθημερινού για εμάς αγαθού, αφού μόλις το 40% του πληθυσμού της έχει τη δυνατότητα να "σερφάρει". Η αδικία του χθες, όμως, μετατρέπεται σε έναν κίνδυνο για το αύριο, αφού η πανδημία του κορονοϊού, όπως όλα δείχνουν, απειλεί και το ίντερνετ.

Ο κορονοϊός απειλεί και το παγκόσμιο ίντερνετ

 Ήδη έχει παρατηρηθεί μία ελαφρά πτώση στη μέση ταχύτητα του ελληνικού ίντερνετ, αλλά όχι ακόμα κάτι τρομερό. Σε άλλες χώρες τα πράγματα είναι χειρότερα: Η Ookla, η κορυφαία εταιρεία στον κόσμο σχετικά με τις μετρήσεις όσον αφορά την ιντερνετική ταχύτητα, έχει καταγράψει 10% πτώση στο δίκτυο της Ιταλίας.

Πιο συγκεκριμένα τώρα, όπως αναφέρει το ιταλικό Esquire, ο ιντερνετικός πάροχος της Tim έχει καταγράψει 90% αύξηση στις οικιακές συνδέσεις και 30% στις mobile συνδέσεις από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα. Αντίστοιχα, η Open Viber κάνει λόγο για αύξηση από 40 έως 70% του download και περίπου 300% (!) στο upload – κάτι που συμβαίνει λόγω της εργασίας από το σπίτι κατά κύριο λόγο και της ανάγκης διαμοιρασμού πολύ μεγάλων σε μέγεθος αρχείων από μακριά.


Όταν όλοι σχεδόν στη Δύση έχουμε ίντερνετ, στην Αφρική δεν έχουν ούτε οι μισοί. Ο κίνδυνος, όμως, να καταρρεύσει είναι ορατός και μας αφορά όλους.


Είναι άραγε όλα αυτά ικανά να γκρεμίσουν το ίντερνετ; Όπως όλα δείχνουν, ναι είναι αν δεν κάνουμε τίποτα. Το γεγονός ότι κολοσσοί όπως το YouTube και το Netflix έχουν ήδη εισακούσει τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους κινδύνους που διατρέχει το διαδίκτυο στη Γηραιά Ήπειρο αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για αυτό. Όσο για το πόσο δίκαιος ή άδικος είναι ο κόσμος μας; Η πανδημία του κορονοϊού και το πρόβλημα του ίντερνετ είναι ακόμα ένα καλό παράδειγμα: Όταν όλοι σχεδόν στη Δύση έχουμε ίντερνετ, στην Αφρική δεν έχουν ούτε οι μισοί. Ο κίνδυνος, όμως, να καταρρεύσει είναι ορατός και μας αφορά όλους.


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης