Μπορείς να νοσήσεις δύο φορές από κορονοϊό;

Ο Dr. Randy Orr, διευθυντής σε ΜΕΘ της Μεγάλης Βρετανίας, δίνει όλες τις απαντήσεις.

Όταν μιλάμε για τον νέο κορονοϊο, γνωστό και ως SARS-COV-2, μας δίνετε η αίσθηση πολλές φορές ότι υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις εκεί έξω. Μία πολύ συγκεκριμένη ερώτηση που απασχολεί πολλούς από εμάς καθώς τα μέτρα πρόληψης του ιού γίνονται όλο και πιο αυστηρά ενώ το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές μεγαλώνει συνεχώς είναι η εξής: Μπορείς να νοσήσεις δύο φορές από τη μολυσματική ασθένεια Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός;

Η ανησυχία σχετικά με αυτό το ζήτημα έγινε ιδιαίτερα έντονη σε παγκόσμιο επίπεδο όταν η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι μία γυναίκα 40 ετών περίπου είχε πάρει εξιτήριο ύστερα από θεραπεία εναντίον του κορονοϊού την 1η Φεβρουαρίου, μόνο και μόνο για να εισαχθεί για δεύτερη φορά στο νοσοκομείο στις 26 Φεβρουαρίου όταν και βρέθηκε ξανά θετική στον ιό. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλές αναφορές που κάνουν λόγο για κάτι τελείως διαφορετικό: Το πιο πιθανόν είναι η γυναίκα από την Ιαπωνία να μην ανάρρωσε ποτέ πλήρως την πρώτη φορά.

Μπορείς να νοσήσεις δύο φορές από κορονοϊό;

Το ανοσοποιητικό αναγνωρίζει γρήγορα έναν ιό που έχει συναντήσει ξανά

"Υπάρχουν κάποια ζητήματα με την ποιότητα των τεστ, κάτι που είναι κατανοητό και αναμενόμενο, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη το σε πόσο λίγο χρόνο χρειάστηκε να κατασκευαστούν πάρα πολλά τεστ καθώς και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητά τους" δηλώνει, χαρακτηριστικά, ο Dr. Randy Orr, διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Northwestern Lake Forest της Μεγάλης Βρετανίας. Με βάση αυτή τη δήλωση, καταλαβαίνεις ότι ίσως δε συντρέχει λόγος μεγάλης ανησυχίας σχετικά με το κατά πόσο κολλάει ή όχι δεύτερη φορά ο ιός, αφού είναι πιθανόν η διάγνωση ή η θεραπεία να μην ήταν 100% σωστές  την πρώτη φορά.

"Η πρόσφατη ιστορία μας έχει δείξει ότι όταν ένας ασθενής μολυνθεί με Covid-19 αποκτά ένα σημαντικό βαθμό ανοσίας ή προστασίας από τον ιό για αρκετούς μήνες" προσθέτει ο Dr. Orr. Με άλλα λόγια, ο κορονοϊός συμπεριφέρεται όπως και οι άλλοι ιοί, οι οποίοι είναι σχεδόν απίθανο να προσβάλουν το σώμα μας αν το έχουν κάνει ήδη μία φορά. "Η αρχική μόλυνση λειτουργεί ως άτυπο εμβόλιο. Το ανοσοποιητικό αναγνωρίζει γρήγορα έναν ιό που έχει συναντήσει ξανά – έτσι είτε δε νοσούμε καθόλου είτε, συνήθως, πολύ ελαφρά".

Κορονοϊός 3

Επί της ουσίας, όταν οι άνθρωποι αρρωσταίνουν, αρρωσταίνουν είτε λόγο βακτηρίων – όπως ο στρεπτόκοκκος στο λαιμό- είτε λόγω των διαφορετικών στελεχών του ίδιου ιού. Ο ρινοοϊός, για παράδειγμα, ο ιός δηλαδή που ευθύνεται για αυτό που αποκαλούμε "κοινό κρυολόγημα", έχει 160 αναγνωρισμένα στελέχη, για αυτό και είναι τόσο συχνή η φράση "άρπαξα ένα κρύωμα", αφού συμβαίνει πάρα πολύ συχνά εξαιτίας των διαφορετικών στελεχών του ιού.  


"Το ότι ο κορονοϊός μεταλλάσσεται, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη ούτε θα πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα το κοινό" δηλώνει ο Dr. Randy Orr.


Τι γίνεται, όμως, με εκείνες τις αναφορές που κάνουν λόγο για δύο διαφορετικά στελέχη του ιού, τα οποία και ευθύνονται για την εξάπλωση της επιδημίας στην Κίνα; Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεσαι, αφού όπως λέει ο Dr. Orr: "Αν και είναι αλήθεια ότι ο κορονοϊός μεταλλάσσεται, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη ούτε θα πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα το κοινό. Το ίδιο ισχύει και για τη γρίπη κάθε χρόνο η οποία μεταλλάσσεται ελάχιστα καθώς περνά από φορέα σε φορέα".

κορονοϊός Μεγάλη Βρετανία

Στο ενδιάμεσο όλοι μας θα πρέπει να πλένουμε πολύ συχνά τα χέρια μας και για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα

Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που δε γνωρίζουμε για τον νέο κορονοϊό και οι πληροφορίες που έχουμε στα χέρια μας αλλάζουν συνεχώς. Η ιατρική κοινότητα ήταν εξαρχής ειλικρινής με αυτό το ζήτημα και το γεγονός ότι έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για αυτόν. "Το κατά πόσο ο κορονοϊός θα εμφανιστεί ξανά στις ανθρώπινες κοινότητες και σε ετήσια βάση ή θα εξαφανιστεί όπως έκανε ο SARS το 2003 είναι κάτι που μένει φανεί" τονίζει ο Dr. Orr, πριν συνεχίσει: "Η υγειονομική κοινότητα σε όλο τον πλανήτη θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα ως κάτι που είναι πιθανό να μας απασχολήσει και στο μέλλον και να συνεχίσει τις προσπάθειές της προς εύρεση εμβολίου αλλά και αντιικών φαρμάκων".

Στο ενδιάμεσο όλοι μας θα πρέπει να πλένουμε πολύ συχνά τα χέρια μας και για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, να απολυμαίνουμε τις επιφάνειες που αγγίζουμε και να ερχόμαστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους όσο το δυνατόν λιγότερο γίνεται τηρώντας πάντα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και –κυρίως- απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων. Όσο για όσους νιώθουν ή πιστεύουν ότι έχουν συμπτώματα κορονοϊού; Καλό είναι να κάνουν ένα τηλέφωνο στον γιατρό τους. Εκείνος γνωρίζει καλύτερα να τους πει πώς ακριβώς πρέπει να συμπεριφερθούν.

Από: Esquire UK


φωτογραφίες © Getty Images 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Γης με την δεντροφύτευση 2.000 καρποφόρων δέντρων σε βόρεια Εύβοια & Μάνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, μια ευκαιρία να εμπνευστούμε, να δράσουμε και να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη.

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.