Η ιστορία των Tod's

Τα θρυλικά μοκασίνια δεν κατόρθωσαν ποτέ να βγουν εκτός μόδας.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 23 Φεβρουαρίου 2021

Τα Tod's Gommini έχουν περάσει το τεστ της διαχρονικότητας, εδώ και δεκαετίες. Πρόκειται για ένα εμβληματικό μοντέλο στον κόσμο των αντρικών παπουτσιών και πληροί στο 100% τις προϋποθέσεις του δίπτυχου ποιότητας-κομψότητας που χρειάζονται άπαντες στις εμφανίσεις τους.

Δεν τα ξέχασε η μόδα

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η μόδα ποτέ δεν τα ξέχασε και μεταξύ αυτών είναι η άνεση που παρέχουν στο πόδι, αλλά και η προσαρμογή του μοντέλου σε σχήμα και σχέδιο ανάλογα με τις τάσεις.

Η ιστορία των Tod'sNuria Serrano / Esquire

Στα μοκασίνια των Tod's δικαιωματικά ανήκει ο χαρακτηρισμός ιστορικό υπόδημα, αφού πρέπει να γυρίσουμε στη δεκαετία του '70 για να εντοπίσουμε το πρώτο τους "βήμα". Εκείνη την εποχή, ο Diego Della Valle, ο νυν πρόεδρος και CEO των Tod's ήταν ιδιοκτήτης μιας μικρής οικογενειακής επιχείρησης που λειτουργούσε ως εργαστήρι δερμάτινων υποδημάτων στην Ιταλία.

Για πολύ καιρό, αναζητούσε μία ιδέα που θα ανέτρεπε τα δεδομένα στο αντρικό παπούτσι, καθώς οι τάσεις ανακυκλώνονταν στα ίδια σχέδια. Σε κάποια στιγμή, κατέληξε στις λαστιχένιες σόλες. Για την ακρίβεια, θεώρησε ότι τα μοκασίνια με δερμάτινη - λαστιχένια σόλα μπορούσαν να φορεθούν καθημερινά, όπως και σε πιο επίσημες περιπτώσεις. 

Έτσι, αποφάσισε να αναβαθμίσει τα "driving shoes" όπως λέγονταν, φτιάχνοντάς τα από δέρμα υψηλής ποιότητας ώστε να μην αλλοιωθεί η υψηλή αισθητική τους, ενώ παράλληλα πρόσθεσε σόλα (με "καρφιά") από καουτσούκ για να εξασφαλίσει την άνεση στο πόδι. Κάπως έτσι, δημιούργησε τα πρώτα μοκασίνια που μέχρι και σήμερα βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων. 

tods2Nuria Serrano / Esquire

Κομμάτι παντός εποχής

Από τη σύλληψη της ιδέας του το 1978 μέχρι και σήμερα, τα Tod's Gommini προτιμούν ένα σωρό διασημότητες ανά τον κόσμο. Από τον Cary Grant και τον Michael Douglas, έως τον άντρα της διπλανής πόρτας, είναι ελάχιστοι εκείνοι που δεν τα έχουν δοκιμάσει ούτε μία φορά στη ζωή τους. Αποτελούν κομμάτι παντός εποχής, ενώ για την ιστορία, υπολογίζεται πως ένα ζευγάρι μοκασίνια χρειάζεται περίπου 35 κομμάτια δέρματος και περίπου 100 διαφορετικά στάδια -εκ των οποίων και ο αυστηρός ποιοτικός έλεγχος- μέχρι την τελική του συσκευασία. 

Σήμερα, σχεδόν 43 χρόνια μετά, τα Tod's Gonmini διατηρούν περίπου το ίδιο βασικό σχέδιό τους και κυρίως διαφοροποιούνται ως προς το μοτίβο, την υφή (π.χ. suede) το χρώμα και τα επιπρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία. Οι πωλήσεις τους που ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. ζευγάρια το χρόνο καταδεικνύουν ότι το μέλλον εξακολουθεί να τους ανήκει για πολύ καιρό ακόμη.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ