Τα 5 βασικά κοστούμια της αντρικής γκαρνταρόμπας

Τα σχέδια που πρέπει να κρέμονται στη ντουλάπα σου.

Από ένα επαγγελματικό meeting ή μία συνέντευξη για δουλειά μέχρι ένα γάμο και τις λοιπές κοινωνικές υποχρεώσεις που το dress code τους αναγράφει formal, το κοστούμι είναι για τους άντρες ό,τι το μικρό μαύρο φόρεμα για τις γυναίκες. Κι επειδή υπάρχουν πολλά και διαφορετικά στυλ κοστουμιών, στον χρήσιμο οδηγό που ακολουθεί καταλήξαμε στα πέντε βασικά κομμάτια που πρέπει να κρέμονται σε κάθε αντρική ντουλάπα.

Το δίκουμπο

Τα 5 βασικά κοστούμια της αντρικής γκαρνταρόμπας

Το μονόχρωμο κοστούμι με το δίκουμπο σακάκι -το δεύτερο κουμπί μένει ανοιχτό- είναι το ιδανικό για το χτίσιμο ενός smart casual συνόλου, μιας και επιδέχεται περισσότερα "πειράγματα" -μπορεί να ταιριάξει ακόμα και με δερμάτινα sneakers- από το σμόκιν για παράδειγμα. Τα δύο χρώματα στα οποία προτιμάται είναι το navy blue και το γκρι, δύο αποχρώσεις κλασικές και εύκολες στους συνδυασμούς.

Το σταυρωτό

ΣΤΑΥΡΩΤΟ ΣΑΚΑΚΙ

Είναι το πιο old school κοστούμι με τα τέσσερα ή έξι κουμπιά, τους τονισμένους ώμους και την loose εφαρμογή. Το σακάκι φοριέται πάντα κουμπωμένο -ξεκούμπωτο μένει μόνο το δεύτερο κάθετο κουμπί σε εκείνο με τα τέσσερα κουμπιά ή το τρίτο σε εκείνο με τα έξι- για να δείχνει περισσότερο συμπαγή τη φιγούρα σου και πιο αυστηρή και κομψή την εμφάνισή σου. Ταίριαξέ το με ένα χαλαρό πουκάμισο ή ακόμη και με ένα λευκό t-shirt για ένα πιο smart και μοντέρνο αποτέλεσμα.

Το καρό

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ

Στιβαρό και σοφιστικέ, το καρό κοστούμι είναι αναμφίβολα ό,τι πιο κομψό έχουν χαρίσει οι Βρετανοί στο αντρικό στυλ. Το πόσο εκκεντρικό ή συντηρητικό θα είναι το look σου εξαρτάται από το καρό σχέδιο που θα επιλέξεις -houndstooth ή ψαροκόκαλο ή μήπως gingham- και τους χρωματικούς συνδυασμούς του. Φρόντισε το πουκάμισο/polo shirt/t-shirt που θα επιλέξεις να είναι μονόχρωμο. 

Το σμόκιν

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ

Είναι το πιο επίσημο κοστούμι όλων, που φοριέται αυστηρά σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Η πιο κλασική χρωματική επιλογή είναι εκείνη του μαύρου, συνδυασμένη με λευκό πουκάμισο και παπιγιόν ή γραβάτα, ενώ το πιο διαχρονικό σχέδιο είναι εκείνο του μονόκουμπου σακακιού. 

Το ελαφρύ βαμβακερό

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ

Είναι το ιδανικό κοστούμι για τους καλοκαιρινούς μήνες, που αποτελεί τα θεμέλια τόσο για τη δημιουργία ενός smart casual συνόλου, όσο και ενός πιο formal. Συναντάται συνήθως στις γήινες αποχρώσεις του καφέ -μπεζ και ταμπά-, στις κλασικές του γκρι/ανθρακί και του μπλε/θαλασσί, όπως επίσης σε λευκό και χακί χρώμα. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μεταμόσχευση γενειάδας, κι όμως γίνεται

Αν σε ενδιαφέρει ένα γεμάτο μούσι, εντός διαβάζεις πώς λειτουργεί η εν λόγω μέθοδος και πόσο κοστίζει.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα 7 must have κομμάτια που θα φέρουν την άνοιξη στη ντουλάπα σου

Γιατι κάθε άνοιξη, φέρνει μαζί της την υπόσχεση της ανανέωσης. Όπως ακριβώς και η GANT.

Αντλώντας έμπνευση από το Ripley για να βγεις στην παραλία

Η σειρά του Netflix μας έδωσε ιδέες. Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ, είναι να τσεκάρεις τα μαγιό που σου προτείνουμε.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Το Clodist φέρνει όλες τις νέες τάσεις της μόδας για τη σεζόν SS24

Είναι καιρός να ανανεώσουμε την εμφάνισή μας ακολουθώντας ό,τι νέο και ποιοτικό ταιριάζει στο στυλ μας.

Τα νέα ρολόγια Tudor για το 2024

Τέσσερα σύγχρονα ρολόγια που δε θες να λείπουν από τη συλλογή σου.