4 tattoo artists μας ξεναγούν στο σύγχρονο κόσμο του tattoo

4 κορυφαίοι επαγγελματίες του είδους συστήνονται στο Esquire και μιλάνε για όλα όσα συμβαίνουν στο χώρο της δερματοστιξίας, λίγο πριν τη μεγάλη γιορτή της Athens Tattoo Expo.

Λίγα 24ωρα έμειναν για τη μεγάλη γιορτή του Tattoo στην Αθήνα και οι κορυφαίοι έλληνες tattoo artists ετοιμάζονται πυρετωδώς. Πριν από το μεγάλο ραντεβού τους στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ για την 6η Athens Tattoo Expo (28-30/10), την έκθεση που έχει γίνει πια θεσμός, τέσσερις γνωστοί καλλιτέχνες από την Αθήνα, μιλούν στο Esquire για όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στο χώρο του τατουάζ. Ο OSNE, η Yota, o Ντίνος και η Rosa θα βρίσκονται εκεί για άλλη μια χρονιά και μας καλωσορίζουν στον κόσμο των tattoo. 

OSNE: "Είναι σημαντικό να υπάρχει εξέλιξη. Να βλέπεις τα σχέδια σου και να γουστάρεις"

4 tattoo artists μας ξεναγούν στο σύγχρονο κόσμο του tattoo

Ο OSNE ή κατά κόσμον Άγης Ράμφος ανήκει στη νέα γενιά tattoo artists. Είναι 27 και δουλεύει στο Darkside Tattoo Society στο Χαλάνδρι. Από πολύ μικρός ασχολήθηκε με το graffiti και τα υπόλοιπα ήρθαν σαν μια φυσική συνέχεια. Είναι απόφοιτος γραφιστικής σχολής και το σχέδιο και η ζωγραφική είναι η ίδια του η ζωή. Η σχέση του με το tattoo ξεκίνησε ωστόσο κάπως απότομα. "Ξεκίνησα να ασχολούμαι αρκετά τυχαία όταν με ένα φίλο που βάφαμε μαζί είπαμε να το δοκιμάσουμε. Κι έτσι έγινε. Πήρα τον εξοπλισμό, διάβασα, ενημερώθηκα και ξεκίνησα."

Γρήγορα κατάλαβε ότι το τατουάζ μπορεί να τον απασχολήσει επαγγελματικά κυρίως γιατί μέσα από αυτό έβλεπε μια συνεχή εξέλιξη για την τέχνη του. "Εξέλιξη είναι να βλέπεις σχέδια σου που στο ξεκίνημα δε θα μπορούσες για κανένα λόγο να τα αποτυπώσεις πάνω σε ένα σώμα και να γουστάρεις. Άλλωστε αν θέλεις να είσαι ανταγωνιστικός και καλός σε αυτό θέλει να αφιερώσεις πολύ χρόνο, όποτε αυτό από μόνο του είναι λόγος να μην το βλέπεις σαν χόμπι."

Ο OSNE δεν πιστεύει στις τάσεις των tattoo, γιατί αυτό είναι κάτι υποκειμενικό. Σε άλλον αρέσει το χρώμα και σε άλλον το black and grey. Άλλος θα προτιμήσει τα Japan και άλλος τα γεωμετρικά κλπ.. Αν όμως έπρεπε ο ίδιος να επιλέξει κάτι που κυριαρχεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αυτό δεν θα ήταν άλλο από τα ρεαλιστικά tattoo. 

> Διάβασε ακόμη: Tο 6ο Athens Tattoo Expo έρχεται τον Οκτώβριο

Ως tattoo artist ασχολείται κυρίως με το black and grey, επομένως η απαγόρευση της Ε.Ε. για τους κωδικούς Pigment Blue 15:3 και Pigment Green 7, που από πέρυσι συζητείται δεν τον έχει επηρεάσει τόσο. "Σίγουρα όμως από τη στιγμή που υπάρχει εγκυρότητα σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις που είχαν, δύσκολα θα έχει και κάποιος αρνητική θέση σχετικά με αυτήν. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπάρχουν εναλλακτικές για να καλυφθούν οι ανάγκες."

OSNE

Ο OSNE θεωρεί ότι η καλύτερη λύση σχετικά με το θέμα της αφαίρεσης τατουάζ είναι η... πρόληψη. "Η δουλειά μου είναι να γεμίζω σώματα με τατουάζ και όχι να τα αφαιρώ. Όποτε από πλευράς μου με ενδιαφέρει να κάνει ο πελάτης κάτι που πραγματικά να το θέλει και γι αυτό αφιερώνω χρόνο και στο σχέδιο και στον πελάτη". Αν παρόλα αυτά για κάποιο λόγο ο πελάτης χρειαστεί να φτάσει στην αφαίρεση ενός tattoo, τότε μόνο κάποιο εξειδικευμένο και πιστοποιημένο δερματολογικό κέντρο θα ήταν η καλύτερη επιλογή, σύμφωνα με αυτόν. 

OSNE

Όσον αφορά στην ερώτηση "γιατί να επισκεφτεί κάποιος την Tattoo Expo", ο Άγης θέλει να είναι ξεκάθαρος. "Γιατί είναι το μεγαλύτερο exhibition για Έλληνες καλλιτέχνες του tattoo και θα βρίσκονται εκεί οι κορυφαίοι του χώρου. Παλιοί και νέοι καλλιτέχνες και αμέτρητες καινούριες ιδέες, σχέδια και τατουάζ. Είναι μια γιορτή του τατουάζ και μιας και με ρωτάς συγκεκριμένα για αυτούς που δεν έχουν κάποιο τατουάζ εγώ πιστεύω ότι η expo γίνεται περισσότερο για αυτούς τους ανθρώπους. Είναι ευκαιρία να δουν συγκεντρωτικά και να γνωρίσουν εμάς τους artists, να δουν και να επιλέξουν τι τους ταιριάζει ανάμεσα σε τόσο μεγάλο πλήθος επιλογών από πλευράς στυλ, ιδεών και άποψης. Για αυτό το λόγο θα παρότρυνα όλους που θέλουν ή σκέφτονται στο μέλλον να χτυπήσουν tattoo να είναι εκεί, μαζί μας."

YOTA: "Η Tattoo Expo είναι ένα καλλιτεχνικό πάρτι"

YOTA

Για την Yota Maroula, το τατουάζ είναι λίγο-πολύ ολόκληρη η ζωή της. Στα 12 της σε ένα εργαστήρι ελευθέρων σπουδών ξεκίνησε να μαθαίνει για την τέχνη και 4 χρόνια αργότερα, όταν χτύπησε το πρώτο της tattoo, κατάλαβε ότι θέλει να ασχοληθεί με αυτό. Από την πρώτη στιγμή, γύρω στο 1994, μέχρι σήμερα δείχνει την ίδια αγάπη, σοβαρότητα και σεβασμό σε αυτό, για να μπορέσει σήμερα να έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο δημοφιλείς παρουσίες του χώρου. Σήμερα θα την βρεις στο Eternal Mark Tattoo Studio να κάνει αυτό που αγαπά περισσότερο. 

Η Yota δε θεωρεί ότι τα tattoo είναι μόδα και για αυτό δεν πιστεύει στις "τάσεις". Η από την Ε.Ε. μπορεί να έπαιξε πολύ στα ΜΜΕ, όμως στην ουσία δεν την επηρέασε γιατί ήταν συγκεκριμένοι κωδικοί που απλά αντικαταστάθηκαν από τις εταιρείες και όλα πλέον λειτουργούν όπως πριν.

Παράλληλα, μπορεί ο έξω κόσμος να συζητά συνεχώς για τις τεχνικές αφαίρεσης τατουάζ, ωστόσο για εκείνη, είναι άλλη η πιο σημαντική συζήτηση που πρέπει να ανοίξει. Δε θα πρότεινε καμία καμία απολύτως τεχνική αφαίρεσης (laser), αντιθέτως θα έλεγε στον κόσμο να ψάχνει λίγο καλύτερα τι θέλει, να επιλέγει έναν επαγγελματία και εννοείται να το σκέφτεται πολύ σοβαρά, πριν το επιχειρήσει. 

YOTA

Η 6η Tattoo Expo είναι για την Yota μια ευκαιρία για όλον τον κόσμο που θα βρεθεί εκεί. Μια ευκαιρία να δει 100 σπουδαίους έλληνες καλλιτέχνες σε έναν χώρο, να δει σχέδια σε live χρόνο και γιατί όχι να χτυπήσουν ένα. Είναι ένα καλλιτεχνικό πάρτι, που περιλαμβάνει tattoo contests και αξίζει να το ζήσει ο επισκέπτης σαν εμπειρία.

Ντίνος: "H αγάπη και η αφοσίωση στο tattoo παραμένει αναλλοίωτη"

Ντίνος Ματσάγκος

Ο Ντίνος Ματσάγκος χτυπά τατουάζ για το Eightball Tattoo Studio τα τελευταία 4 χρόνια και ανήκει και αυτός στη νέα γενιά καλλιτεχνών. Είναι 23 ετών και από το Λύκειο ακόμα θυμάται τον εαυτό του να γοητεύεται από την τέχνη του τατουάζ. Από τότε πολλά έχουν αλλάξει, μιας και ο ίδιος πληρώνεται πλέον ως επαγγελματίας, εντούτοις αυτό που έμεινε αναλλοίωτο στα χρόνια που μεσολάβησαν είναι η αγάπη και η αφοσίωσή του. "Μέχρι και σήμερα δεν το βλέπω σαν επάγγελμα" λέει ο ίδιος. 

Δεν πιστεύει στις τάσεις των tattoo κυρίως επειδή αυτές πάνε κι έρχονται. Δεν υπάρχει κάποιο στάνταρ στυλ, συνήθως γιατί αυτά κάνουν κύκλους. Το δικό του στυλ είναι το ρεαλιστικό ασπρόμαυρο επομένως δεν επηρεάστηκε σχεδόν καθόλου με τις απαγορεύσεις των Pigment Blue 15:3 και Pigment Green 7. 

Ντίνος Ματσάγκος

Σχετικά με την αφαίρεση ενός τατουάζ, ο Ντίνος μας λέει ότι είναι αρκετά σημαντικό το να μην έχει τραυματιστεί το δέρμα κατά το χτύπημα. Η τεχνική που θεωρεί ο ίδιος ότι είναι η καλύτερη, είναι εκείνη του Pico Laser, καθώς τις περισσότερες φορές δεν αφήνει κάποιο σημάδι και έχει ελεγχθεί.

Για τον Ντίνο Ματσάγκο από το Eightball Tattoo Studio η Tattoo Expo θα είναι μια γιορτή. Είναι σημαντικό κάποιος να βρεθεί εκεί γιατί θα δει μαζεμένους top καλλιτέχνες επί το έργον. Πιστεύει ότι είναι ακόμη πιο σημαντικό να την επισκεφθεί κόσμος που δεν έχει τατουάζ, καθώς θα μπορέσει να δει από κοντά διάφορα στυλ τατουάζ, να ρωτήσει τους καλλιτέχνες για οποιαδήποτε απορία έχει και να πάρει μία γεύση από τον χώρο. 

Roza: "Η ιστορία της κουλτούρας του tattoo, στην Athens Tattoo Expo"

Roza

Η Roza είναι επαγγελματίας εδώ και 10 χρόνια και σήμερα θα τη βρεις στο Nevermind Tattoo Project, στα Βριλήσσια, στο οποίο είναι συνιδιοκτήτρια. Από μικρή της άρεσε η ζωγραφική και από όταν θυμάται τον εαυτό της ήθελε να έχει ένα tattoo πάνω της. Όπως λέει και η ίδια "δε δίστασα καθόλου να μετατρέψω το χόμπι μου σε επάγγελμα γιατί κάνοντας κάτι που αγαπάω, μπορούσα να δώσω τα πάντα σε αυτό, να αφιερωθώ εκεί και να εξελιχθώ"

Για τη Roza η σημαντικότερη τάση που θα συνεχίσει να υφίσταται και τα επόμενα χρόνια είναι εκείνη του Micro Realism και θεωρεί ότι όσο περνά ο καιρός, θα εξελίσσεται και σε πιο δημιουργικά σχέδια. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι κάποια κλασικά στυλ θα πάψουν να υπάρχουν. Τέτοια είναι τα: floral tattoos, japanese, realistic (black ‘n grey ή colour) και τα oldschool traditional.

Η δουλειά της δεν επηρεάστηκε από την απαγόρευση της ΕΕ, καθώς τα οι εταιρείες προσαρμόστηκαν πολύ γρήγορα στην οδηγία και αντικατέστησαν τους κωδικούς ταχύτατα. Απλώς, οι τίτλοι της εποχής ήταν αρκετά παραπλανητικοί όπως λέει η ίδια: "Όλοι οι τίτλοι έλεγαν ότι απαγορεύτηκαν τα έγχρωμα tattoo, κάτι που φυσικά προβλημάτισε πολλούς και δεν ίσχυε".

Όταν τη ρωτούν σχετικά με την αφαίρεση ενός τατουάζ, η Roza συνήθως προτείνει την αφαίρεση με laser με τη βοήθεια κάποιου ειδικού δερματολόγου ή πλαστικού χειρουργού. Δε θεωρεί ότι είναι απαραίτητο το να φεύγει 100% το tattoo, αρκεί να είναι αχνό το σημείο, για να μπορεί ο πελάτης να το ξαναχτυπήσει αργότερα, χωρίς να χρειαστεί κάτι πολύ σκούρο ή πολύ μεγάλο. 

Στην 6η Athens Tattoo Expo η Roza θα είναι παρούσα και μας καλεί να είμαστε όλοι εκεί. "Θα δείτε πολύ μεγάλη ιστορία πίσω από την κουλτούρα του tattoo και πώς ένας χώρος με τόσους διαφορετικούς κλάδους εξελίσσεται συνεχώς και μεγαλώνει. Άσχετα με το εάν κάποιος έχει tattoo ή όχι, στην έκθεση μπορεί να δει διαφορετικά στυλ τατουάζ και να δει ποια είναι η κουλτούρα που έκανε τόσους και τόσους να ασχοληθούν με το tattoo. Όλα αυτά σε έναν χώρο γεμάτο με δημιουργία και αγάπη".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Tο 'Old Money Style' επανήλθε δριμύτερο. Αλλά γιατί;

Η Gen Z έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στον πλούσιο τρόπο ντυσίματος και ιδού οι λόγοι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το TAG Heuer Carrera ορίζει εδώ και έξι δεκαετίες το είδος των χρονογράφων χειρός

Ένα σύμβολο ακρίβειας στη μέτρηση του χρόνου και εξέλιξης ενός εμβληματικού σχεδιασμού.

Το νέο Superocean Automatic 44 της Breitling είναι εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι

Πρόκειται για το απόλυτο ρολόι για το νερό που συνδυάζει απόδοση και στυλ και έχει πρωταγωνιστή στη διαφημιστική του καμπάνια τον Σωτήρη Κοντιζά.