Η επιστροφή του Roy Of The Rovers, του σπουδαιότερου ήρωα του αγγλικού ποδοσφαίρου

Την δημοφιλία του Roy Race δεν πρόκειται να φτάσει ποτέ ο Harry Kane. Πόσο μάλλον τώρα, που ο θρυλικός επιθετικός της Melchester Rovers γυρνά στην ενεργό δράση.

Το ενδεχομένως θρυλικότερο ποδοσφαιρικό κόμικ όλων των εποχών ετοιμάζεται να επιστρέψει: Μια νέα εκδοχή του Roy of the Rovers βρίσκεται στα σκαριά και αυτά μόνο καλά νέα είναι. Συγκεκριμένα, η Rebellion Publishing, μια εκδοτική εταιρεία από την Οξφόρδη η οποία διατηρεί τα δικαιώματα του τίτλου, σκοπεύει να δώσει ένα καινούριο, πιο σύγχρονο ύφος στο κόμικ που μεγάλωσε γενιές και γενιές ποδοσφαιρόφιλων από την δεκαετία του 1950, όταν και πρωτοκυκλοφόρησε (μάλιστα είχε φτάσει και σε σημείο να πουλά περίπου 450.000 αντίτυπα την εβδομάδα).

Η Rebellion έχει επίσης στο παλμαρέ της και το εξαιρετικό sci fi  2000 AD. Αυτή τη φορά, θα επικεντρωθεί στις ποδοσφαιρικές ιστορίες του Roy Race μέσω της νουβέλας Kick-Off και του illustrated novel, Scouted, όπου θα τοποθετούνται χρονικά στον κόσμο του μοντέρνου ποδοσφαίρου.

"Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή και ασφαλώς κάτι εξαιρετικά διασκεδαστικό. Θα προσπαθήσω να δώσω μια νέα πνοή, μένοντας πιστός σε εκείνα τα στοιχεία που έκαναν τόσο αγαπημένο τον χαρακτήρα" αναφέρει ο καλλιτέχνης και illustrator Ben Wilsher, που σχεδιάζει το κόμικ, ενώ ο brand manager και editor του τίτλου, Rob Power, σημειώνει ότι "όταν ξεκινά και μιλά μια παρέα αντρών συχνά καταλήγει να συζητά για τους παιδικούς της ήρωες. Ο Roy of the Rovers είναι σίγουρα ένας από αυτούς. Πλέον, θέλουμε να δημιουργήσουμε νέους fans του Roy, που όπως οι πατεράδες τους θα διαβάζουν κι αυτοί ποδοσφαιρικές περιπέτειες. Θα εμπλουτίσουμε με καινούρια στοιχεία από τον κόσμο του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Θα είναι κάτι σπουδαίο". Οι νέες περιπέτειες αναμένεται να κυκλοφορήσουν αργότερα μέσα στο καλοκαίρι.

Ο Roy Race στο γήπεδο

Το βρετανικό comic strip Roy of the Rovers εξιστορεί την ζωή και την ποδοσφαιρική πορεία του Roy Race, ενός ξανθομάλλη σέντερ φορ που αγωνίζεται για την -φανταστική- ομάδα Melchester Rovers (στην οποία αγωνιζόταν και για πολλά χρόνια και ο παππούς του). Οι αναγνώστες διάβαζαν από το 1954 μέχρι και το 1975 τις ιστορίες (που επεκτείνεται όμως χρονικά αρκετές δεκαετίες αργότερα, μέχρι τα μέσα των 90s) του Roy μέσα από τις σελίδες του εβδομαδιαίου περιοδικού Tiger.

> Διάβασε ακόμη: Μία Χρυσή Μπάλα για τον Karim Benzema;

O Roy γεννήθηκε στις  21 Οκτωβρίου του 1938 και από πολύ μικρή ηλικία βρέθηκε στους Rovers του Melchester. Έκανε ντεμπούτο τη σεζόν 1954-55, κατόπιν εισήγησης του scouter του συλλόγου Alf Leeds. Σύντομα, ξεχώρισε για το ταλέντο του και έγινε ένας από τους σπουδαιότερους σκόρερ στην Α' κατηγορία της Αγγλίας (ναι, στην Premier League τρόπον τινά), με το θανατηφόρο αριστερό του σουτ να μένει στην ιστορία ως ο πύραυλος του Race (Race's Rocket).

Διέγραψε μια από τις σπουδαιότερες και μακροβιότερες καριέρες στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, κατακτώντας κάθε είδους τίτλο σε διασυλλογικό επίπεδο, ενώ υπήρξε ασφαλώς υπήρξε και μέλος της Εθνικής Ομάδας της Αγγλίας.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Roy of the Rovers (@royoftheroversofficial) on

Πήρε μέρος σε  501 επίσημους αγώνες πρωταθλήματος σημειώνοντας 436 γκολ -επίσης αγωνίστηκε και με τα χρώματα της Walford Rovers σε 21 ματς με 45 γκολ- ενώ με την εθνική Αγγλίας υπήρξε 43 φορές διεθνής, με 53 τέρματα. 

Η Melchester Rovers

Η ομάδα στην οποία αγωνιζόταν ο Race ήταν, όπως προαναφέρθηκε, η Melchester Rovers. Ένα φανταστικό ποδοσφαιρικό club για τον σχεδιασμό του οποίου βασίστηκαν οι δημιουργοί στην Arsenal των 50s, με το έμβλημα, τα χρώματα και κάποιες ιστορίες ωστόσο να στηρίζονται περισσότερο στην Manchester United.

> Διάβασε ακόμη: Κι αν ο Luis Díaz είναι η μεταγραφή της χρονιάς;

Όπως για παράδειγμα αυτό που συνέβη (στα κόμικ πάντοτε) κατά την διάρκεια της σεζόν 1986-87: Κατά τη διάρκεια τρομοκρατικής επίθεσης στο κρατίδιο του Μπασράν 8 παίκτες της ομάδας (μεταξύ των οποίων και ο προστατευόμενός του Roy, Jimmy Slade) θα χάσουν τη ζωή τους. Η Melchester όμως θα κατορθώσει να κερδίσει το Littlewoods Cup του 1987 και να το αφιερώνει στα 8 τέκνα της που δεν βρίσκονταν πλέον εν ζωή. Στο καθαρά ποδοσφαιρικό κομμάτι, οι Rovers είχαν στη σύνθεσή τους εκτός από τον Roy Race και άλλους σημαντικούς παίκτες -και εξίσου ενδιαφέροντες χαρακτήρες- όπως:

  • Ο Lofty Peak, ένας πανήψυλος κεντρικός αμυντικός που είχε το προσωνύμιο Βουνό και θύμιζε εμφανισιακά Αμερικανό πεζοναύτη.
  • Ο Charlie "The Cat" Carter, ο τερματοφύλακας των Rovers με τα εξαιρετικά αντανακλαστικά, την ευλυγισία και την ετοιμότητά του να του χαρίζουν το παρατσούκλι Γάτος από τους φιλάθλους.
  • Ο Geoff Giles, ένας μικρόσωμος, ακούραστος μέσος με έντονο ταμπεραμέντο και συχνά προβλήματα με τους διαιτητές.
  • Ο William "Blackie" Gray, ο πιο στενός φίλος του Roy, που αγωνιζόταν μαζί του από τα εφηβικά τμήματα και έπαιζε δεξί χαφ. Είναι ο μόνος που παραμένει στο ρόστερ της ομάδας καθόλη τη διάρκεια έκδοσης της σειράς και ο γιος του, Mark, θα παίξει κι αυτός στην Melchester.

Η προσωπική ζωή και τα απανωτά χτυπήματα

Όπως κάθε καλή ιστορία που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και αυτή περιλαμβάνει ρομάντζο και αναμετρήσεις με την μοίρα. Ο Race ήταν παντρεμένος από το 1976 έως το 1995 με την Penny Lane η οποία ήταν γραμματέας του συλλόγου και μαζί απέκτησαν τρία παιδιά: τα δίδυμα Roy Jr και Melinda και την Diana, που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της αδικοχαμένης πριγκίπισσας της Ουαλίας. Το 1981 ο Roy θα πυροβοληθεί στο κεφάλι από έναν τρελό ηθοποιό, πέφτοντας σε κώμα για αρκετές εβδομάδες αλλά τελικά συνέρχεται.

Το 1992 θα έχει ατύχημα με το μονοθέσιο ελικόπτερό του, με τον παίκτη να πέφτει ξανά σε κώμα. Αυτή τη φορά, όταν συνήλθε, οι γιατροί αναγκάστηκαν να του ακρωτηριάσουν το μαγικό αριστερό του πόδι προκειμένου να του σώσουν τη ζωή. Ο Roy θα συνεχίσει να βρίσκεται στον χώρο του ποδοσφαίρου ωστόσο και μάλιστα γίνεται προπονητής.

Όταν βρισκόταν στην τεχνική ηγεσία της ιταλικής Monza, η σύζυγός του θα σκοτωθεί σε τροχαίο ατύχημα, με τον ίδιο συντετριμμένο, να αποφασίζει να εγκαταλείψει την προπονητική. Δύο χρόνια όμως αργότερα θα επιστρέψει στην Melchester με σκοπό να σώσει την ομάδα από υποβιβασμό.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Roy of the Rovers (@royoftheroversofficial) on

Από το 1997 έως το 2001 εμφανίζεται πλέον σαν ιδιοκτήτης του συλλόγου, με την κόρη του Melinda να ελέγχει τα οικονομικά της ομάδας και τον γιο του, Roy Jr (Roy Rocky Chester Race) να αγωνίζεται πλέον σε αυτή ως σέντερ φορ, φορώντας τη φανέλα του πατέρα του. Αυτή με τον αριθμό 9. Και από εκεί φαίνεται πως θα ξεκινήσουν οι νέες περιπέτειες.

Στην Ελλάδα

Στην χώρα μας, το κόμικ κυκλοφόρησε αρχικά από το περιοδικό Ζαγκόρ του Στέλιου Ανεμοδουρά (1971-72) και στη συνέχεια από το Αγόρι του Νίκου Δεληγιώργη (1975-83 και 1985-92). Ανέκδοτες ιστορίες υπήρξαν όμως και στο περιοδικό Νέος Μπλεκ αλλά και σε μορφή άλμπουμ των 48 σελίδων από την εφημερίδα Τα Νέα.

> Διάβασε ακόμη: Μία αφρικανική κατάρα για τον Pep Guardiola

Η σύνδεση με την Ελλάδα δεν σταματά ωστόσο μόνο στις κυκλοφορίες, καθώς από τις σελίδες του κόμικ έχει περάσει και μια ελληνική -επίσης φανταστική- ομάδα, ο Niarkos (αναφέρεται επίσης και ως Αχιλλέας Νιάρχου), που αντιμετώπισε τους Rovers στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1975, γνωρίζοντας την ήττα με 2-0. 

Κληρονομιά

"This is real Roy of the Rovers stuff!". Αυτή είναι μια φράση που σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή του έχει ακούσει κάποιος που έχει παρακολουθήσει αγώνα της Premier League με αγγλική περιγραφή και συχνά χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια πραγματικά εντυπωσιακή ενέργεια. Αν δεν είναι αυτό παράσημο για το legacy του κόμικ, τότε ποιο;

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι φοβόταν o Alfred Hitchcock

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας.

Κι όμως, ο αριθμός τηλεφώνου στο Fallout είναι αληθινός

Αν μάλιστα τον καλέσεις, αυτό που ακούς είναι αρκετά τρομακτικό...

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Pierce Brosnan επιστρέφει ως κατάσκοπος στο θρίλερ In The Wind

Ένας μοναχικός, πρώην κατάσκοπος, βγαίνει από την κρυψώνα του με αφορμή τον αινιγματικό νέο γείτονά του.

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.