O Stephen Hawking λέει ότι δεν υπάρχει Θεός, υψώνει το μεσαίο δάχτυλο, πεθαίνει

Ο κορυφαίος αστροφυσικός έδωσε απαντήσεις στο τελευταίο του βιβλίο "Brief Answers to the Big Questions" που κυκλοφόρησε την περασμένη Τρίτη.

Αν ο Stephen Hawking δεν παραδεχόταν κάτι στη ζωή του αυτή ήταν η ύπαρξη του Θεού. "Η μετά θάνατον ζωή είναι ένα παραμυθάκι για ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι" συνήθιζε να λέει, δεχόμενος τα πυρά της θεοσεβούμενης κοινότητας. Κάτι που δεν σταμάτησε να πιστεύει ακόμα και λίγο πριν τον θάνατό του τον περασμένο Μάρτιο. Ο σπουδαίος αστροφυσικός είχε χτίσει μία πολύ στιβαρή θεωρία για τη δημιουργία του σύμπαντος και δεν έδειχνε διατεθειμένος να κάνει εκπτώσεις για να είναι αρεστός.

Τίποτα δεν υπήρχε πριν το Big Bang, διότι δεν υπήρχε καν ο χρόνος

"Δεν υπάρχει Θεός. Κανείς δε διευθύνει το σύμπαν" γράφει πολύ χαρακτηριστικά, χωρίς φόβο και πάθος, στο τελευταίο του βιβλίου με τίτλο Brief Answers to the Big Questions που εκδόθηκε μετά τον θάνατό του την περασμένη Τρίτη. Δηλωμένος αθεϊστής, φανατικός υποστηρικτής που θέλει το Big Bang να έχει δημιουργήσει το σύμπαν, έδωσε μέσα από το έργο του πολλές απαντήσεις για τη δημιουργία του κόσμου. Κατά τον Hawking, η εξήγηση για το πως η απεραντοσύνη που συναντάμε στον ουρανό ξεκίνησε από ένα υποατομικό σωματίδιο δίνεται μέσα από την κβαντική μηχανική. Μάλιστα κατάφερε να μιλήσει, με επιστημονικούς όρους, και για αυτό που υπήρξε πριν ακόμα το σύμπαν -και σε καμία περίπτωση δεν πίστευε στη θέληση κάποιου ανώτερου όντος. Εκείνος έκανε λόγο για κάποιου είδους "μοναδικότητα" (singularity), όπως μία μαύρη τρύπα, όπου ο χώρος κι ο χρόνος είναι τόσο στενά συνδεδεμένοι μεταξύ του ώστε ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Τίποτα δεν υπήρχε πριν το Big Bang, διότι δεν υπήρχε καν o χρόνος.

O Stephen Hawking λέει ότι δεν υπάρχει Θεός, υψώνει το μεσαίο δάχτυλο, πεθαίνει

"Επιτέλους βρήκαμε κάτι που δεν έχει αιτία, διότι δεν υπήρχε ο χρόνος για να του δώσει μία αιτία" γράφει ο σπουδαίος αστροφυσικός στο τελευταίο έργο που δημοσίευσε ποτέ. "Για μένα αυτό από μόνο του δίνει την απάντηση στην ιδέα του δημιουργού του σύμπαντος: δε υπάρχει περίπτωση να υπάρχει, αφού δεν υπήρχε ο χρόνος έτσι ώστε να υπάρχει κι εκείνος". Ένα από τα πιο σπουδαία μυαλά της εποχής μας, ένας άνθρωπος που μίλησε για τα μυστήρια του σύμπαντος καθηλωμένος από σοβαρή ασθένεια σε ειδικό αμαξίδιο, είχε πάρει καθαρά θέση στο ζήτημα της μεταφυσικής πίστης, όταν την ίδια στιγμή σε κάθε γωνιά του πλανήτη υπάρχει αναζωπύρωση των θρησκευτικών παθών κι οπισθοδρομικών θεωριών που θέλουν τη γη να είναι επίπεδη. Κάτι που κάνει τα έργα του, όπως αυτό το βιβλίο, ακόμα πιο σημαντικά για τον 21ο αιώνα.

Από: Esquire

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Confidenza του Daniele Lucchetti έχει 'για πρωινό' πολλά θρίλερ εκεί έξω

Οι άβολες αλήθειες και η τροφή για σκέψη σε σχέση με την ηθική και την αλήθεια ποτέ δεν ήταν εύκολες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι επικές ατάκες του Jerry Seinfeld που άφησαν εποχή

Ο διάσημος δημιουργός και πρωταγωνιστής της ομώνυμης σειράς -αλλά και πολυεκατομμυριούχος- έχει "πλάσει" την σύγχρονη ποπ κουλτούρα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

8 ωραίες σειρές για να δεις, αν σου άρεσε το Shōgun

Τώρα που τελείωσε η καταπληκτική σειρά του Disney+, κάπως πρέπει να καλύψεις το κενό. Και γι᾽ αυτό είμαστε εμείς εδώ.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι φοβόταν o Alfred Hitchcock

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας.

Κι όμως, ο αριθμός τηλεφώνου στο Fallout είναι αληθινός

Αν μάλιστα τον καλέσεις, αυτό που ακούς είναι αρκετά τρομακτικό...

Γραφει Γιαννης Σπανος