Ο Weeknd ανατέλλει ξανά

Έξι λέξεις και μερικές σκέψεις για το νέο του album με τίτλο Dawn FM.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 11 Ιανουαρίου 2022

Ευφυία. Σε δεύτερο χρόνο και ταλέντο, προφανώς, αλλά η πρώτη φράση που έρχεται στο μυαλό μου όταν ακούω The Weeknd είναι 'μουσική ευφυία'. Αυτό χρειάζεται για να ενσωματώσει κανείς την τάση της εποχής στο δικό του προσωπικό στυλ και ταυτόχρονα να μην ακούγεται παλιακός - και μάλιστα αν όχι πρωτοποριακός, τουλάχιστον ολοκαίνουργιος. Όπου τάση της εποχής, υπολόγισε την '80s-'90s νοσταλγία και άπειρες (συχνά ντροπιαστικές) διασκευές και επιστροφή στη μελωδία. Ποια είναι η διαφορά του Abel Tesfaye; Φτιάχνει κάτι ολόδικό του από την αρχή και δεν περιορίζεται στην εύκολη λύση των samples. Κανείς άλλωστε δεν αρνήθηκε, ούτε ο ίδιος φυσικά, ότι έχει μουσικές επιρροές, τις οποίες χρησιμοποιεί ως σημεία αναφοράς και στην πράξη, αλλά και στη θεωρία αποτίοντας φόρο τιμής με την πρώτη ευκαιρία στα πρότυπά του. 

Το Dawn FM και οι διθυραμβικές κριτικές

Έπος. Αυτό είναι κατά την ταπεινή μου άποψη το Dawn Fm που κυκλοφόρησε πριν από 4 μέρες και ευτυχώς συμφωνούν πάνω κάτω οι περισσότερες κριτικές που διάβασα, με τα 4 αστεράκια του Rolling Stone να μου φαίνονται ελιτίστικα αυστηρά. "Ο Weeknd είναι ένα ταλέντο της γενιάς του που ιστορικά ανεβαίνει επίπεδο μετά από κάθε album", διαμηνύει το Complex, ο Guardian κάνει λόγο για "μία εκπληκτική επίδειξη απόλυτης ποπ ικανότητας", το USA Today για ένα "ολονύκτιο χορευτικό πάρτι", με τραγούδια "ιδανικά για TikTok challenges" κατά το Pitchfork. Από τα παραπάνω όμως, προτιμώ και προσυπογράφω την ατάκα του Variety: "Μπροστά σε μία ακόμη φάση αγχωτικής πανδημίας, φαίνεται ότι το Dawn FM - πιθανότατα το καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο άλμπουμ του Weeknd μέχρι σήμερα - θα βοηθήσει τους fans να την ξεπεράσουν και αυτή...".

Συνοχή. Το 4ο album του με τίτλο After Hours, κυκλοφόρησε στις 20 Μαρτίου 2020 σφραγίζοντας την έναρξη μίας μακράς περιόδου lockdown ανά την υφήλιο. Παρότι δε μπόρεσε να βγει σε περιοδεία για τους ευνόητους λόγους, ο Weeknd έκανε αισθητή την παρουσία του είτε μέσω της πολυσυζητημένης του (και μοναχικής) ημίωρης εμφάνισής του στο Super Bowl είτε μέσω της ηχηρής απουσίας του από τα Grammys εν μέσω παράλληλα δημοσιευμάτων για την προσωπική του ζωή. Ενδεικτική είναι η πορεία του Blinding Lights που πλησιάζει τα 3 δισ. διαδικτυακών ακροάσεων στο Spotify, ενώ για ένα ολόκληρο χρόνο 'πάρκαρε' στα charts με αποτέλεσμα να αναδειχθεί στο μεγαλύτερο hit single στα χρονικά του Billboard. 

>Διάβασε ακόμη: O Miles Kane και η ανεπιτήδευτη απλότητα του rock'n'roll

Τι ακολουθεί όμως μετά τις After Hours στη ζωή μας; Η αυγή. Το Dawn Fm είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό και εξαιτίας του συνεκτικού, αφηγηματικού του πακέτου. Ξεκινά αισιόδοξα και χορευτικά (το Take My Breath θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το I Feel Love της Donna Summer), βυθίζεται σε πιο απαλές μπαλάντες κάπου στο ενδιάμεσο και στη συνέχεια, με αριστοτεχνικό τρόπο ανεβάζει ξανά ρυθμούς. Κυρίως όμως αναδεικνύει την πραγματική δύναμη του Weeknd, την αίσθηση της μελωδίας δηλαδή, που τόσο συχνά λείπει από τη σύγχρονη μουσική, όπως και την ικανότητά του να ακροβατεί μεταξύ synth pop, κλασσικής R&B και gospel.

Νοσταλγία. Δε χρειάζεται να είσαι φανατικός θαυμαστής του Weeknd για να αντιληφθείς την αδυναμία του στον Prince. Παρά τις σημαντικές αναφορές στο έργο, τους στίχους και το πρόσωπό του -π.χ. ο αείμνηστος μουσικός στα credits του Purple Rain περιλάμβανε την επίκληση "May U Live 2 See the Dawn- ευτυχώς αποφεύγει να μετατραπεί σε σύγχρονη κόπια του. Ενδεχομένως, η παρουσία του Michael Jackson σε αυτόν το δίσκο να είναι περισσότερο ευδιάκριτη κιόλας. Όμως, ο πιο επιδραστικός pop star του 21ου αιώνα εφαρμόζει άκρως αποτελεσματικά το κόλπο των προκατόχων του: Συνθέτει και χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα πηγών από τις οποίες αντλεί την έμπνευση για να χαράξει τη δική του πορεία. 

Στο μεταξύ, η αρχική ιδέα της δημιουργίας ενός album με δομή ραδιοφωνικής εκπομπής θεμελιώνεται με τη βοήθεια εκφωνήσεων ενός DJ που μεσολαβεί των 16 τραγουδιών. Οπωσδήποτε ο Weeknd δεν ανακάλυψε την Αμερική, πρώτοι το είχαν σκεφτεί και εφαρμόσει οι The Who το 1967 με το δίσκο The Who Sell Out, απλώς στην προκειμένη περίπτωση επιστράτευσε για το ρόλο αυτό το συμπατριώτη και γείτονά του στην πραγματικότητα, Jim Carrey ως μία ωραιότατη επικοινωνιακή τακτική.

Ένα από τα λίγα ψεγάδια που μπορώ να βρω στο εν λόγω album ίσως να είναι το μέγεθός του (16 tracks ή έστω 13 για να είμαστε ακριβείς). Το δικαιολογώ μόνο με το σκεπτικό ότι απλά ήθελε να βγάλει ό,τι είχε μέσα του ώστε στην επόμενη δουλειά να επιστρέψει εντελώς διαφορετικός.

>Διάβασε ακόμη: Τα κορυφαία albums του 2021

Ομαδικότητα. Τα έχουμε ξαναπεί, αν θες να πας μακριά πρέπει να έχεις παρέα μαζί σου. Κανονικά και μόνο το όνομα του θρύλου Quincy Jones θα ήταν αρκετό για να υπάρξει λήξη συζήτησης, εντούτοις ο Weeknd επέλεξε ένα σωρό ακόμη ισχυρούς συμμάχους στο νέο του δίσκο, εκ των οποίων πολυβραβευμένοι stars της εποχής. Από τους Tyler the Creator, Lil Wayne, Oneohtrix Point Never και Bruce Johnston (Beach Boys) μέχρι τον Max Martin που ευθύνεται για πολλές από τις επιτυχίες των Britney Spears και Taylor Swift, ο Tesfaye εκμαίευσε τη μαγική συνταγή του Dawn FM. H επίγευση είναι διαχρονική και φουτουριστική, οικεία, μα όχι ρετρό.

H meta Dawn Fm εποχή

Σύνεση. Θα τη χρειαστεί σίγουρα μετά το Dawn FM, καθώς ένα ακόμη album χτισμένο με το ίδιο nostalgic σκεπτικό πέρα από βαρετό, θα είναι τετριμμένο για τα δεδομένα του. Αναπόφευκτο κακό όταν θέτεις τον πήχη τόσο ψηλά, όταν είσαι από εκείνους τους λίγους που η μουσική τους έχει θέση σε κάθε ραδιόφωνο εκεί έξω. Επί του παρόντος ωστόσο, και έχοντας διανύσει μόλις μία εβδομάδα μέσα στο 2022, θα είναι τουλάχιστον επιπόλαιο να αρθρώσουμε κάτι από τώρα για το album της χρονιάς. Παρόλα αυτά, η πρώτη υποψηφιότητα ανήκει δικαιωματικά και δικαίως στον Weekend.

Ολόκληρο το Dawn Fm ακούς εδώ:

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης