Όταν μία πυρκαγιά κόντεψε να στερήσει τον Django Reinhardt από τη jazz

Ο θρυλικός κιθαρίστας απεβίωσε σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 70 χρόνια.

Ο Django Reinhardt, ο φημισμένος κιθαρίστας της jazz, έζησε μία ζωή γεμάτη απαράμιλλο ταλέντο, αλλά και ατυχή γεγονότα. Υπήρξε το ζωντανό παράδειγμα του ρητού 'ό,τι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό', αφού παρά τα εμπόδια που έμπαιναν συνεχώς στο δρόμο του, εκείνος συνέχιζε να κάνει αυτό που αγαπά, κάθε φορά ακόμη πιο δυνατός, κάθε φορά με ακόμη μεγαλύτερη έμπνευση και κίνητρο.

Γεννημένος ως Jean στο Βέλγιο, ο Reinhardt είχε καταγωγή από τους Ρομά Manouche. Οι Manouches ήταν Ρομά-Γάλλοι που είχαν οικογενειακούς δεσμούς στη Γερμανία και την Ιταλία και ακόμη και σήμερα ο όρος ‘Romanichel’ θεωρείται προσβλητικός.

Η καταγωγή του λειτούργησε ως πηγή έμπνευσης στη μουσική πορεία του Reindhart, από την οποία είχε υιοθετήσει πολλά στοιχεία. Το σπουδαίο ταλέντο του, ωστόσο, δοκιμάστηκε, ουκ ολίγες φορές, ενώ η ταραχώδης ζωή του έγινε ταινία το 2017, με τίτλο 'Django' (δες το trailer εδώ).

Django ReinhardtJP Jazz Archive/Redferns

Σε ηλικία μόλις 18 ετών υπέστη έγκαυμα στο μισό του σώμα, από φωτιά που ξέσπασε στο καραβάνι που βρισκόταν μαζί με τη γυναίκα του. Το τραγικό περιστατικό έλαβε χώρα λίγο μετά την πρώτη του μεγάλη δισκογραφική ευκαιρία, κατά την οποία προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Βρετανού Jack Hylton. Εξαιτίας της πυρκαγιάς, κάποια από τα δάχτυλα (ο παράμεσος και ο μικρός) του Reindhart παρέλυσαν. 

Παρά το γεγονός πως πλέον είχε μείνει με δύο πλήρως λειτουργικά δάχτυλα, ο καταξιωμένος κιθαρίστας κατάφερε να ανταπεξέλθει με μοναδικό τρόπο, αναπτύσσοντας ένα νέο, ξεχωριστό στυλ παιξίματος.

Αργότερα και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αντιμετώπισε διώξεις από τους Ναζί, όμως ούτε αυτό τον σταμάτησε από το να παίζει μουσική. Η φήμη του μεγάλωσε, αλλά η προσωπική του ζωή σημαδεύτηκε από αγώνες, όπως ο αλκοολισμός και οι περίπλοκες σχέσεις.

Δυστυχώς, πέθανε στα 43 του χρόνια από εγκεφαλική αιμορραγία. Παρά τις πολυάριθμες προκλήσεις που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει, ο Reindhart άφησε μία πλούσια παρακαταθήκη στη μουσική, χάρις στο καινοτόμο παίξιμο της κιθάρας του και τη συμβολή του στην jazz.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι φοβόταν o Alfred Hitchcock

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας.

Κι όμως, ο αριθμός τηλεφώνου στο Fallout είναι αληθινός

Αν μάλιστα τον καλέσεις, αυτό που ακούς είναι αρκετά τρομακτικό...

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Pierce Brosnan επιστρέφει ως κατάσκοπος στο θρίλερ In The Wind

Ένας μοναχικός, πρώην κατάσκοπος, βγαίνει από την κρυψώνα του με αφορμή τον αινιγματικό νέο γείτονά του.

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.