Lana Del Rey, μία 'Lolita που έχασε το δρόμο της'

Με αφορμή τα σημερινά 38α γενέθλιά της, ρίχνουμε μία ματιά στις πιο άβολες στιγμές της καριέρας της.

Η Lana Del Rey, γεννήθηκε ως Elizabeth Woolridge Grant σαν σήμερα το 1985 και είναι μία από τις πιο καταξιωμένες σύγχρονες αμερικανίδες τραγουδίστριες-τραγουδοποιούς. Η καλλιτέχνιδα με τα ονειρικά, νωχελικά φωνητικά έγινε ευρέως γνωστή το 2011 με το κομμάτι Video Games και έκτοτε γοητεύει διαχρονικά το κοινό με τον μελαγχολικό της ήχο και την αινιγματική της προσωπικότητα.

Το ξεχωριστό στυλ και η σαγηνευτική παρουσία της Lana Del Rey την έχουν εδραιώσει στη σύγχρονη ποπ μουσική σκηνή, ωστόσο από την πολύχρονη καριέρα της δεν έχουν λείψει και τα πιο σκοτεινά σημεία.

Με αφορμή τα 38α γενέθλια της Lana Del Rey, θυμόμαστε τις πιο άβολες στιγμές που έπληξαν έντονα τη φήμη της, ενδεχομένως όχι άδικα.

Η αμφιλεγόμενη δήλωση στον Guardian

Σε μία από τις πρώτες συνεντεύξεις της στη βρετανική εφημερίδα The Guardian το 2011, η Νεοϋορκέζα περιέγραψε το καλλιτεχνικό της στυλ ως "η Λολίτα που χάθηκε στη γειτονιά". Τρία χρόνια αργότερα, δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι θεωρούσε τιμή της να ενταχθεί στο περιβόητο "27 Club" - μια ομάδα ηθοποιών, καλλιτεχνών και μουσικών που πέθαναν σε ηλικία 27 ετών. "Μακάρι να ήμουν ήδη νεκρή", είχε πει το 2014.

Η κακοποίηση ως τέχνη

Ορισμένοι θαυμαστές θεώρησαν πως η Del Rey εξιδανίκευσε την ενδοοικογενειακή βία όταν κυκλοφόρησε το εξώφυλλο του άλμπουμ για το single Blue Jeans του 2012, το οποίο απεικόνιζε έναν άνδρα να την πνίγει. 

Τα περιστατικά πολιτιστικής οικειοποίησης

Η Del Rey κατηγορήθηκε για οικειοποίηση της κουλτούρας των Ινδιάνων της Αμερικής όταν φόρεσε ένα φτερά στο μουσικό βίντεο κλιπ του Ride το 2012. Την επόμενη χρονιά, επικρίθηκε για τους ίδιους λόγους όταν στην ταινία μικρού μήκους Tropico, εμφανίστηκε με δύο μικρά τατουάζ με δάκρυα στο μάγουλό της. 

Η απαξίωση του φεμινισμού

Σε ένα εξώφυλλο του Fader τον Ιούνιο του 2014, η Lana Del Rey παραδέχτηκε ότι την απωθεί το θέμα της ενδυνάμωσης των γυναικών. "Για μένα, το θέμα του φεμινισμού απλά δεν είναι μια ενδιαφέρουσα έννοια", είπε. "Με ενδιαφέρει περισσότερο, ξέρετε, η SpaceX και η Tesla, τι πρόκειται να συμβεί με τις διαγαλαξιακές μας δυνατότητες. Κάθε φορά που οι άνθρωποι αναφέρουν το θέμα του φεμινισμού, λέω: "Θεέ μου". Απλά δεν ενδιαφέρομαι τόσο πολύ". 

Η κόντρα με την Azealia Banks

Η τραγουδίστρια αντάλλαξε αιχμές με την Azealia Banks στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Οκτώβριο του 2018, αφού επέκρινε την υποστήριξη του Kanye West στον τότε πρόεδρο Donald Trump. "Για μένα αυτό μοιάζει με την τυπική λευκή γυναίκα που χρησιμοποιεί έναν αποδυναμωμένο στόχο για να "προσποιηθεί" ότι είναι σύμμαχος", έγραψε τότε η Banks στο Twitter, υποστηρίζοντας ότι η Del Rey δεν ήταν "συνεπής" στις θέσεις της σε ορισμένα θέματα. 

Η αντίδραση για τα διπλά πρότυπα

Μετά από χρόνια αντιδράσεων για τα ευαίσθητα θέματα που "αγγίζει" στα τραγούδια και τα βίντεο κλιπ της, η Del Rey ξέσπασε χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τραγουδίστριες όπως η Beyonce και η Ariana Grande οι οποίες "δε φοράνε ρούχα" ή κάνουν "σέξι" μουσική. "Μπορώ παρακαλώ να επιστρέψω στο να τραγουδάω για όταν νιώθω όμορφα με το να είμαι ερωτευμένη ακόμα και αν η σχέση δεν είναι τέλεια, ή να χορεύω για τα χρήματα - ή ό,τι θέλω - χωρίς να με σταυρώνουν ή να λένε ότι ωραιοποιώ την κακοποίηση??????" έγραψε η καλλιτέχνιδα σε μια μακροσκελή ανάρτηση στο Instagram τον Μάιο του 2020, προσθέτοντας ότι "βαρέθηκε" την κριτική για το έργο της.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης